Pratite nas

Iz Svijeta

Posjet Stiera Moskvi jako je važan za hrvatske gospodarstvenike u Rusiji

Objavljeno

na

Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera Moskvi vrlo je važan za hrvatsku poslovnu zajednicu koja djeluje u Rusiji i unaprijedit će političke a time i gospodarske odnose između dviju zemalja, ocijenio je u utorak u Moskvi predstavnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Rusiji Jakov Despot.

“Ovaj posjet je od izuzetnog značenja za našu hrvatsku poslovnu zajednicu, prije svega jer će zasigurno unaprijeditI političke a time i gospodarske odnose između RH i Ruske Federacije. Ujedno, naši gospodarstvenici ovim posjetom osjećaju određenu institucionalnu podršku njihovim naporima u razvoju svog poslovanja na ruskom tržištu”, izjavio je Despot na rubu Stierovog susreta s hrvatskim gospodarstvenicima koji djeluju u Rusiji.

Po njegovim riječima, upravo zbog krize i problema u političkim odnosima između Rusije i Europe zabilježen je znatan pad izvoza hrvatskih tvrtki, ali se ipak u posljednje vrijeme osjeća određeni oporavak.

“Prva dva mjeseca ove godine imamo i mali porast plasmana robe na ruskom tržištu tako da vjerujemo da ćemo tijekom ove godine uspjeti unaprijediti pozicije hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu”, kazao je Despot.

Na sastanak sa Stierom u hrvatskom veleposlanstvu odazvali su se predstavnici 20-ak tvrtki, a ministara je zanimalo s kojim se izazovima susreću u poslovanju.

Davor Gabela, direktor prodaje tvrtke Sardina d.o.o. ,rekao je za Hinu kako je njegova tvrtka imala sreće jer nije pogođena sankcijama EU-a protiv Rusije, ali je muči nestabilan tečaj ruske valute.

“Naši proizvodi se ne nalaze na listi proizvoda pod sankcijama i to nam je bila olakšavajuća okolnost. Međutim, prepreka nam je nestabilan tečaj rublja”, kazao je.

Sardina je s prekidima prisutna na ruskom tržištu od 1994. a nakon izgradnje nove tvornice 2013. tvrtka je usredotočena na povećanje količine na ruskom tržištu.

“Trenutno je prisutna u 15 najvećih moskovskih trgovačkih lanaca s deset naših proizvoda. Pomalo povećavamo volumene prodaje. Nije lako jer kriza koja se dogodila 2014. uslijed pada cijene nafte i devalvacije rublja u odnosu na euro zaustavila je trend rasta prodaje”, rekao je Gabela.

Međutim, kako je nastavio, nakon stabilizacije cijene nafte i tečaja rublja ponovno je počela rasti prodaja. “Mislimo da bi u narednih par godina mogli doseći promet od dva, dva i pol milijuna eura. Sad smo trenutno na razini milijun eura godišnje i zadovoljni smo kako smo pozicionirani na policama trgovačkih lanaca. Međutim, moramo još dosta ulagati u promidžbu”, istaknuo je on.

Stier i Lavrov: Nema političke pozadine u slučaju Agrokor

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokora, javlja HRT.

Lavrova su pitali prati li ruska vlada situaciju u Agrokoru te imaju li odluke banaka političku pozadinu nakon izjava premijera Andreja Plenkovića u Kijevu, koji je ondje prije nekoliko mjeseci ponudio hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji ukrajinskog teritorija.

Mi ne vidimo političku pozadinu, danas smo razgovarali o tome unutar pitanja gospodarske suradnje. Smatramo da postoje dobre mogućnosti suradnje u bankarskom sustavu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među vjerovnicima Agrokora. Naši bankari zainteresirani su za njegov oporavak, naravno uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima, odgovorio je Lavrov.

Istaknuo je da to pitanje trebaju rješavati izravni sudionici. Politički aspekt je ovdje samo jedan – mi ćemo poduprijeti rješenje koje će zadovoljiti i naše banke i Agrokor, rekao je Lavrov.

Stier je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ruska strana dobro razumije što hrvatska vlada čini u svrhu stabilizacije tog koncerna.

Na pitanje novinara ima li konkretnih pomaka u vezi s rafinerijom u Bosanskom Brodu koja je u ruskom vlasništvu i uzrokuje onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, Lavrov je kazao da tema nije od jučer. Podsjetio je da je 2012. uspostavljen trostrani nadzor u kojemu sudjeluju predstvanici Hrvatske, BiH i Zarubežnjefta te rekao kako smatra da ta trostrana radna skupina treba učinkovitije početi djelovati. Postoji želja da se riješi taj problem na način koji će biti najefikasniji na ekonomskom planu i što se tiče opskrbe regije plinom. Mi smo uvjereni da se taj problem može riješiti, naglasio je. Dodao je kako je uvjeren da će konkretni oblici plinofikacije biti pronađeni u izravnom dijalogu uz sudjelovanje i Republike Srpske i središnjih vlasti BiH.

Šef hrvatske diplomacije naglasio je da počinje nova faza u odnosima između Zagreba i Moskve nakon 11 godina stagnacije. Prošlo je gotovo 11 godina od posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Moskvi, prema tome, ovo što danas činimo otvaranje je nove faze u dijalogu Hrvatske i Ruske Federacije, rekao je Stier na konferenciji.

Lavrov je kazao da ovaj posjet dolazi dva dana uoči 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja te da se politički dijalog dinamično razvija i da se radi na jačanju odnosa dviju država.

Tijekom boravka u Moskvi ministar Stier sastao se i s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će i četvrti puta biti ruski predsjednik

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Vladimir Putin bit će i četvrti puta ruski predsjednik, pokazale su izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta u Rusiji.

Po anketi VTslOM-a Vladimir Putin je dobio 73,9 posto glasova, a anketa agencije RIA daje mu čak 76,3 posto.

Više od 107 milijuna birača bilo je pozvano na birališta u toj najvećoj zemlji na svijetu.

Odaziv birača do 19 sati po moskovskom vremenu (17 po srednjoeuropskom) iznosio je 59,5 posto, navelo je rusko središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednica izbornog povjerenstva Ela Panfilova izjavila je da je odaziv birača ove godine bio mnogo veći nego na prethodnim predsjedničkim izborima.

Jači protukandidati Putinu bili su komunist milijunaš Pavel Grudinin, ultranacionalist Vladimir Žirinovski te liberalna novinarka Ksenija Sobšak.

Grudinin je dobio 11,2 posto glasova, pokazala je anketa VTslOM-a, Žirinovski 6,7 posto, a Sobčak 2,5 posto.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

ORBAN: Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti

Objavljeno

na

Objavio

Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti. Ako ne razumijemo, ne možemo donijeti dobru odluku za tri tjedna.  Ako ne razumijemo što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, onda nitko neće razumjeti. A ako mi ne razumijemo, onda ne možemo donijeti važne odluke za tri tjedna.

ORBAN: Nećemo im dopustiti da sakriju istinu!

To je ono što imigracijski političari žele od nas. Nemojmo im dopustiti.

Mađarska ostaje mađarska zemlja! 8 travnja. To je sve, poručio je mađarski premijer Viktor Orban na svom fb profilu

 

Orban: Zapadna Europa je pod migrantskom invazijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati