Connect with us

Poskoci u Bosni

Objavljeno

-

GRAČANICA – Hasiba Topčagić (63) iz Sokola kod Gračanice prekjučer je, dok je obrađivala zemlju u Husića njivi naišla na leglo poskoka. Hrabra žena nije se zbunila, dohvatila je motku dugu dva metra i, jednu po jednu, ubila čak sedam otrovnica, piše Dnevni avaz.

“U Husića njivi sam radila cijeli dan. Pred mrak sam se našla pored veće gomile kamenja i ugledala sam šarene poskoke. Nisam se uplašila, udarala sam ih u glavu jednog po jednog i ubila svih sedam. Na ovom mjestu svake godine ubijem po nekoliko otrovnica i nije me strah”, kaže Hasiba Topčagić.

poskok_68235S1

U Hasibin poduhvat jučer su se uvjerili njen sin Almir te rođaci Husein i Mustafa Husejnović.

Dio kamenitog naselja Škahovica, okrenut ka istoku, poznat je po brojnim zmijskim leglima. Šarke, poskoci i druge zmije tu zbog kamenja, vode i sunca imaju odlične uvjete za život i razmnožavanje.

Nisu rijetki slučajevi da otrovnice ugrizu kravu, ovcu, kozu pa se ljudi čuvaju i oprezni su dok rade na svojim njivama.

Inače,  ovo je idealno vrijeme za zmije koje izlaze iz svojih rupa u potrazi za hranom i vodom i zbog razmnožavanja pa opreza nikada nije dosta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari