Pratite nas

Hrvatska

Posljednij pokušaj Vesne Pusić i Stjepana Mesića da uhljebe vjerne partijske kadrove

Objavljeno

na

vucic-mesic-pusic

Prije nekoliko dana je čitani internetski portal u iseljeništvu Fenix Magazin objavio vijest da je odlukom hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a na prijedlog aktualne Vlade RH i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, dužnost novog generalnog konzula u Frankfutu preuzeo Vladimir Duvnjak.

[ad id=”68099″]

Vijest sama po sebi ne bi bila čudna, da je ovo postavljenje redovito objavljeno u javnim glasilima, Narodnim novinama ili na stranicama Vlade RH, te da je imenovani nakon toga došao u Frankfurt i preuzeo dužnost.

Takva je, naime, redovita diplomatska procedura. Opozivi veleposlanika i generalnih konzula kao i odkuke o postavljenju, sukladno zakonu, trebaju biti objavljene. Nakon objave imenovani veleposlanik ili generalni konzul zatim odlazi u zemlju primateljicu i preuzima dužnost. U ovom slučaju ta je zakonska procedura zaobiđena, Vladimir Duvnjak je preuzeo dužnost, a mediji su tu vijest objavili i isti se u SR Njemačkoj, zemlji primateljici, predstavlja generalnim konzulom što je teško kršenje diplomatske prakse. Očigledno je da je se Vesni Pusić žurilo da u posljednji vagom sakrije i tako na četiri godine pokuša uhljebiti svoje vjerne partijske kadrove.

Mnogi su se čudili zašto predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije reagirala na listu prijedloga veleposlanika i generalnih konzula, a koji su došli iz MVEP-a, odnosno ureda Vesne Pusić, te zašto je tu listu supotpisala? Za razliku od bivšeg predsjednika Josipovića, koji je odlukom da u izbornoj godini neće supotpisivati prijedloge veleposlanika i generalnih konzula praktično čuvao mjesta za nadolazeću Vladu SDP-a, predsjednica Grabar Kitarović je listu supotpisala.

Uzimajući u obzir aktualnu situaciju to je u ovom trenutku bila izuzetno mudra odluka. Postignut je mir u kući, a s druge strane u izuzetno prljavoj kampanji, koje je hrvatska javnost svakodnevni svjedok, Zoranu Milanoviću i Vesni Pusić oduzet je važan argument kojim bi mogli napadati Predsjednicu da radi protiv Vlade, da ne radi konstruktivno na vanjskoj politici, itd. Ovom dolukom napravljen je mudar potez, oduzet medijski prostor u kojem bi se nepotrebno trošila i tako ostavljen prostor za novu Vladu, koja isto tako sve postavljene kadrove može smijeniti i postaviti one stručne i koji će usitinu provoditi vanjsku politiku u interesu Republike Hrvatske, a ne „regiona“. Smjena diplomatskih predstavnika je u domeni Vlade zemlje šiljateljice i u modernoj diplomaciji je to svakodnevna praksa, kada se radi o nekvalitetnim kadrovima.

Frankfurtski primjer imenovanja Vladimira Duvnjaka, inače intimnog prijatelja Stjepana Mesića, kojeg je očigledno zasvrbilo, pa je požurio sjesti na stolicu, je posljedni pokušaj Vesne Pusića i Stjepana Mesića da skriju svoje kadrove koristeći zrakoprazni prostor u kojemu je fokus javnosti usmjeren na kampanju. Osim Vladimira Duvnjaka, koji je poznat kao politički kameleon i treutno ima stranačku iskaznicu HNS-a, na listi koju je provukla Vesna Pusić skrio se je i Slobodan Mikac, odan HNS-ov kadar iz varaždinskog kraja, koji se, nakon mjesta pomoćnika ministra gospodarstva i ravnatelja APIU-a na kojima se nije baš iskazao, nada udobnoj sinekuri u Zürichu, uskoro će hrvatska i iseljenička zajednica vidjeti koji su sve stranački zaslužnici smješteni na dobro plaćena radna mjesta zahvaljujući igricama ispod stola Vesne Pusić i Stjepana Mesića, a sve na račun hrvatskih poreznih obveznika.

Vladimir Domić/Hrsvijet.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari