Connect with us

Poslodavci plaćaju da na posao dolazite biciklom!

Published

on

Zamislite da vam vlada plaća da na posao odlazite biciklom! Bit ćete u boljoj formi, neće trošiti na benzin, čuvat ćete okoliš i ujedno nešto i zaraditi!

Girl-in-red-dress-on-red-bicycleFrancuska je započela polugodišnji pokusni program poticanja bicikliranja na posao i na taj se način pridružila nizu europskih vlada koje su donijele sličnu odluku. Kako bi ohrabrila vožnju bicikala, smanjila zagađenost zraka i potrošnju goriva, Francuska se odlučila isplatiti svakom zaposleniku 25 centa po kilometru prijeđenom biciklom od kuće do posla. Za sada je u program uključeno 20 tvrtki s ukupno 10.000 osoba, javlja Reuters, a prenosi Ordinacija.hr.

Ondašnje se Ministarstvo prometa nada kako će ova inicijativa popularizirati bicikliranje do posla za čak 50 posto. Trenutno, u Francuskoj 2,4 posto zaposlenika na posao dolazi biciklom, a oni prosječno moraju pedalirati 3,5 kilometra u jednom smjeru. Za razliku od njih, Nizozemska je poznata zemlja bicikala, gdje ukupno 25 posto svih zaposlenih osoba na posao putuje biciklom!

Osim što su neposredno nagrađeni novcem za svaki prijeđeni kilometar na biciklu, sudionici ovog programa također dobivaju porezne olakšice za kupnju ljubimca na dva kotača.

Slični programi već postoje u Nizozemskoj, Danskoj, Njemačkoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari