Pratite nas

Poslodavci plaćaju da na posao dolazite biciklom!

Objavljeno

na

Zamislite da vam vlada plaća da na posao odlazite biciklom! Bit ćete u boljoj formi, neće trošiti na benzin, čuvat ćete okoliš i ujedno nešto i zaraditi!

Girl-in-red-dress-on-red-bicycleFrancuska je započela polugodišnji pokusni program poticanja bicikliranja na posao i na taj se način pridružila nizu europskih vlada koje su donijele sličnu odluku. Kako bi ohrabrila vožnju bicikala, smanjila zagađenost zraka i potrošnju goriva, Francuska se odlučila isplatiti svakom zaposleniku 25 centa po kilometru prijeđenom biciklom od kuće do posla. Za sada je u program uključeno 20 tvrtki s ukupno 10.000 osoba, javlja Reuters, a prenosi Ordinacija.hr.

Ondašnje se Ministarstvo prometa nada kako će ova inicijativa popularizirati bicikliranje do posla za čak 50 posto. Trenutno, u Francuskoj 2,4 posto zaposlenika na posao dolazi biciklom, a oni prosječno moraju pedalirati 3,5 kilometra u jednom smjeru. Za razliku od njih, Nizozemska je poznata zemlja bicikala, gdje ukupno 25 posto svih zaposlenih osoba na posao putuje biciklom!

Osim što su neposredno nagrađeni novcem za svaki prijeđeni kilometar na biciklu, sudionici ovog programa također dobivaju porezne olakšice za kupnju ljubimca na dva kotača.

Slični programi već postoje u Nizozemskoj, Danskoj, Njemačkoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari