Connect with us

Poslovna Hercegovina kao brend

Published

on

Mostar — Stanovnici Hercegovine, od njenog krajnjeg istoka, pa do zapadne granice, smatraju da su im najveći problemi nezaposlenost i podjele po nacionalnim ili drugim ključevima. Pokazalo je to istraživanje, predstavljeno u ponedjeljak na skupu “Poslovna Hercegovina kao brend”, održanom u Tehnološkom parku “Intera” u Mostaru.

Poznati novinar i putopisac, predavač na navedenom skupu, Goran Milić, rekao je da Hercegovina, kao regija, treba vidjeti ko uspijeva i zašto uspijeva i ugledati se na tu regiju.

“Znate, Švicarska je brend. Samo ne znam zbog čega. Osim onog Wilhelma Tella i Heidi, ja ni ne znam ništa drugo od Švicarske. Ali su brend zbog proizvodnje, zbog satova, zbog načina života, zbog sigurnosti. Napravite to, bit ćete najveći brend!”, rekao je Milić.

On je kazao da je npr. Zapadna Hercegovina “propulzivna sredina”, koja živi 50 posto bolje od ostatka BiH. On je kao pozitivne naveo iskustva tamošnjek stanovništva kao radnika u Njemačkoj i radne navike, što je “možda malo surovo, ali pozitivno”.

Međutim, upozorio je da u Hercegovini nema jasne socijalne kohezije. “Hrvatski Hercegovci su tražili kulturu u Zagrebu. sad su u poziciji da je traže sami i u svojoj domovini, u Sarajevu, ali ne tako da ‘hrane’ Sarajevo, nego da to bude ravnopravno. Isto tako ovi iz istočne Hercegovine – i Bošnjaci i Srbi i svi zajedno – svi su se oni oslanjali – neki na Beograd, neki na Sarajevo. Vrijeme je da sami u sebe uzdaju i da Sarajevo im bude jedan zgodni izlog za svoju kulturu i za svoje proizvode. Vi ne možete brendirati Hercegovinu, ni zapadnu ni istočnu, bez Sarajeva”, ustvrdio je Milić.

On smatra da je generalno u BiH problem i to što ne znate koga kriviti za probleme.

“Vi nekada uprete prstom na političare i uglavnom ljudi kažu ‘političari’, ali ne možete konkretno navesti nekoga”, rekao je Milić i naglasio da ima toliko nivoa vlasti i toliko je komplicirano “da nema nikoga odgovornog”, za razliku od Crne Gore, na primjer, gdje se zna ko je odgovoran.

Stručnjak za brendiranje, takođe afirmirani novinar, dr. Božo Skoko, rekao je da je provedeno istraživanje o tome kako Bosanci i Hercegovci percipiraju Hercegovinu. “Bosanci puno bolje percipiraju Hercegovinu, nego što Hercegovci misle sami o svojoj regiji”, rekao je Skoko.

Istraživanje je pokazalo da je trenutno najveći adut Hercegovine njen geografski položaj i geopolitička pozicioniranost, te njeno podneblje. Sami Hercegovci nezadovoljni su ekonomskim stanjem i političkom situacijom, kaže Skoko.

“Gotovo 80 posto svih ispitanika na području Hercegovine očekuje samo nova radna mjesta, a na drugom mjestu je poboljšanje političke situacije, odnosno da regija ne bude podijeljena prema nacionalnim ili nekakvim drugim ključevima”, rekao je Skoko, dodajući da je navedeno istraživanje obavljeno na području cijele Hercegovine, od crnogorske granice do Livna.

Na skupu su još govorili Mili Bijavica, istaknuti turistički radnik, Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH), te Miro Raguž, vlasnik marketinške agencije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari