Pratite nas

Poslušajte kako zvuči jedan od najskupljih instrumenata na svijetu

Objavljeno

na

Rijetka Stradivarijeva viola, za koju se vjeruje da je jedan od najboljih gudačkih instrumenata koji postoje u svijetu, trebala bi postići cijenu veću od 45 milijuna dolara na dražbi koja se održava ovoga proljeća a koja bi mogla postaviti novi svjetski rekord za najskuplji ikad prodani glazbeni instrument.

Macdonald viola koju je 1719. izradio talijanski majstorAntonio Stradivari prvi je njegov instrument na tržištu u proteklih 50 godina, prema dražbovnoj kući Sotheby’s. To je i jedan od dva Stradivarijeva instrumenta koji su još uvijek u privatnom vlasništvu. Drugi se čuva u kongresnoj knjižnici u Washingtonu.

“Stradivari je najveći majstor violina svih vremena” kažeTim Ingles iz dražbovne kuće Ingles&Hayday koja organizira aukciju sa Sothebyijem. On dodaje da danas postoji tek desetak kompletnih Stradivarijevih violina odnosno viola pa zato predstavljaju takvu dragocjenost.

Dražbovne kuće 26. lipnja objavit će koja je najbolja ponuda a početna cijena je 45 milijuna dolara.

Dosad je najskuplje glazbalo plaćeno 15,9 milijuna dolara i radilo se o Lady Blunt Stradivarijevoj violini.
Macdonald viola, koja je instrument sličan violini tek nešto veći, smatra se najboljim Stradivarijevim djelom. Prednji dio joj je od alpske smreke a tijelo u jednom komadu od javora.

Prodaje ju obitelj Petera Schidlofa koji je svirao violu u svjetski poznatom gudačkom kvartetuAmadeo i koji ju je kupio 1964. Zove se Macdonald zbog toga što ju je 1820. kupio treći baron Macdonald. 

F.T./Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari