Connect with us

Hrvatska

POSLUŠAJTE KLAPU SAMOANA: Dolaze iz Novog Zelanda ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi

Objavljeno

on

Teško je procijeniti koliko točno Hrvata živi na Novom Zelandu, a prema procjeni hrvatske zajednice ima ih između 20 i 60 tisuća.

[ad id=”68099″]

Tek malobrojni imaju hrvatsko državljanstvo, neki nemaju kontakta s hrvatskom zajednicom, dok nekima tek prezime odaje podrijetlo. Rijetki danas govore hrvatski jezik, što nije nikakvo čudo, distribucije hrvatskog tiska na Novom Zelandu nema, a nema ni glasila na hrvatskom jeziku. Tek jednom tjedno emitira se prilog Hrvatskog radija u Aucklandu (Hrvatski radio planet FM) i Hamiltonu (1206 AM) u trajanju od sat vremena.

Tarara, maorski je naziv za Hrvate koji su početkom 19. stoljeća naseljavali sjeverne obale Novog Zelanda i bili su među prvim kopačima kauri-gume. Hrvate, koji su bili ekonomska emigracija i doseljavali su uglavnom iz Dalmacije, radi siromaštva, tada su urođenici Maori, s kojima su skupa radili, zbog brzog govorenja i uporabe glasa „r“ prozvali Tarara. A kako su se Hrvati počeli ženiti Maorkama, danas na Novom Zelandu postoji cijela jedna skupina naroda koji sebe nazivaju Tarara i mješavina su Maora i Hrvata. Svake godine 15. ožujka se obilježava kao Tarara Dan, kada se slavi zajedništvo Hrvata i Maora na Novom Zelandu.
Glavni promicatelji hrvatske kulture i identiteta na Novom Zelandu su katoličke misije, udruge i organizacije hrvatskih iseljenika, od kojih izdvajam: Hrvatsko kulturno društvo u Aucklandu (HKD), u čijem sastavu se nalazi i Hrvatska liga žena (HLŽ), Dalmatinsko kulturno društvo u Aucklandu (DKD), Hrvatsko kulturno društvo u Hamiltonu (WAIKAITO), Hrvatsko kulturno društvo u Wellingtonu, Dalmatinsko kulturno društvo u Kaitai.

U Aucklandu su aktivne i klape: Dalmati i Dalmatina. Iz Aucklanda je i Klapa Samoana koja je 3. srpnja 2015. godine, uz ostale izvođače, nastupila na Trgu bana Jelačića, a u sklopu 15. Međunarodnog festivala folklora u Velikoj Gorici od 2 – 4. srpnja 2015. godine, što je ujedno i početak turneje gostiju iz Novog Zelanda pod nazivom „Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi“. Ovo nije prvo gostovanje Klape Samoana u Hrvatskoj, koja djeluje pod voditeljskom palicom maestra Gorana Kačurova, a kako pjevaju možete poslušati ovdje „Vilo moja“ na snimci iz 2013. godine:

Također i kako ista pjesma zvuči na maorskom:

 

O velikom prijateljstvu Maora i Hrvata svjedoče i hrvatski, danas prepoznatljivi u svijetu, crveno-bijeli kvadratići utkani u njihovu narodnu nošnju.

Hrvatsko – novozelandski Folklorni ansambl Kralj Tomislav će, uz Klapu Samoana i maorske Kapa Haka grupe Te Roopu Tarara o Aoteraroa od 1. do 18. srpnja ove godine gostovati u 12 hrvatskih gradova: Zagrebu, Velikoj Gorici, Metkoviću, Vrgorcu, Zagvozdu, Podgori, Pločama, Korčuli, Blatu, Dubrovniku, Pupnatu, Omišu. Pedesetak umjetnika će hrvatskoj javnosti predstaviti tek dio kulturne razglednice Novog Zelanda ujedinjene u hrvatskoj pjesmi.

Folklorni ansambl Kralj Tomislav njeguje, čuva i promiče hrvatsku kulturnu baštinu i najveći je i najuspješniji promicatelj tradicijske kulture Hrvata u Novom Zelandu. Postoji već 22 godine i djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu Auckland. Okuplja oko stotinu redovnih članova, a u ansamblu djeluje tamburaški orkestar, pjevački zbor, ženska vokalna skupina i tri folklorne skupine. U posljednje četiri godine održali su više od 120 nastupa po Novom Zelandu, Australiji i Hrvatskoj. Djelić njihovog nastupa pogledajte ovdje:

Veliku hrvatsku turneju FA Kralj Tomislav, Klape Samoana i maorske Kapa Haka grupe Te Roopu Tarara o Aoteraroa – „Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi“, pratit će dvije novozelandske filmske produkcije koje će snimiti čak tri dokumentarna filma o Hrvatskoj i prijateljstvu Maora i Hrvata koje traje više od 150 godina u kontinuitetu. Hrvatska turneja „Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi“ održava se pod pokroviteljstvom i uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

KLAPA_222

Gordana Šarić/braniteljski-portal.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari