Connect with us

Iz Svijeta

Postignut dogovor na konferenciji o klimi u Glasgowu

Objavljeno

-

UN-ova klimatska konferencija u Glasgowu završila je u subotu globalnim sporazumom čiji je cilj barem održati živima nade da bi se globalno zagrijavanje moglo održati na 1,5 stupnjeva Celzija i tako spasiti svijet od katastrofalnih posljedica klimatskih promjena, javlja Reuters.

Čelnik konferencije o klimi COP26 Alok Sharma udario je čekićem kako bi signalizirao dogovor gotovo 200 delegacija prisutnih u Glasgowu.

Sporazum je rezultat dvotjednih pregovora koji su trebali završiti u petak ali su se produžili za jedan dan kako bi se uravnotežili zahtjevi zemalja koje su najviše izložene klimatskim promjenama, velikih industrijskih sila i onih čije je korištenje ili izvoz fosilnih goriva ključno za njihov ekonomski razvoj.

“Ovo je trenutak istine za naš planet”, rekao je Sharma u zadnjim satima konferencije, obraćajući se izaslanicima. “Svijet želi da preuzmemo rizik…Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti”, istaknuo je.

Pozvao je zemlje da se prestanu pitati što bi još mogle tražiti na klimatskim pregovorima već da se zapitaju što je dovoljno te da podrže nacrt klimatskog sporazuma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari