Pratite nas

Politika

Postizborno uhljebljivanje – Upravno vijeće odobrio aneks ugovora aktualnoj ravnateljici Hine

Objavljeno

na

Zapisnik sa sjednice Upravnog vijeća Hine od 13. studenog 2015., i potpisivanje aneksa ugovora o radu za aktualnu ravnateljicu i bivšu glasnogovornicu Silvana Hrelje, zoran je pokazatelj što se u poduzećima pod vlašću kukuriku koalicije događa nakon parlamentarnih izbora.

[ad id=”68099″]

Sudeći prema zapisniku, koji javno objavljujemo, ravnateljica Branka Gabriela Valentić na 27. sjednici informirala je Upravno vijeće o planiranoj isplati prigodnih nagradu u prosincu (božićnica) ali i trajnom zapošljavanju određenog broja novih djelatnika koji su do sad radili kao vanjski suradnici Hine.

Na prijedlog predsjednika Upravnog vijeća, Josipa Vebera, na dnevnom redu sjednice našla se i rasprava o aneksu ugovora koji je ravnateljica povukla na jednoj od ranijih sjednica. Nakon otvaranja rasprave o ovoj temi, sudeći prema zapisniku, ravnateljica je napustila sjednicu, a isto je postupila i članica Vijeća Slavica Cvitanić, obrazloživši kako ne želi sudjelovati u raspravi o aneksu ugovora za ravnateljicu.

Međutim, četvero ostalih članova Vijeća na koncu je donijelo odluku da predsjednik Upravnog vijeća, Josip Veber, potpiše aneks ugovoru o radu za ravnateljicu Hine, što je i učinjeno.

Pokušavajući doznati što aneks ugovora, potpisan nakon izbora, sadrži, obratili smo se za pomoć osobama bliskim državnoj novinskoj agenciji, koje su nam bile voljne pojasniti, ali uz zajamčenu diskreciju.

Aneksom ugovora želi se bivšu glasnogovornicu Kukuriku koalicije uhljebiti u Hini jer će u protivnom završiti na cesti. Njezina politička opcija je izgubila izbore i sad je u tijeku zaštita svojih kadrova – pojasnio nam je naš insiderski izvor.

20 posto manje uposlenih, izdaci za plaće jednaki

Inače, članovi stranaka Kukuriku koalicije su od početka mandata bivše glasnogovornice Silvana Hrelje na čelu Hine bili puni hvale za promjene u poslovanju koje su se tamo navodno dogodile.

U razgovoru s poznavateljima stanja u Hini pokušali smo doznati o kakvim je pomacima riječ.

Hina se naime financira s 50 posto proračunskih sredstava, dok drugih 50 posto dolazi od prodaje korisničkih usluga. Iz državnog proracuna, Hina dobiva 30 milijuna kuna godisnje i trenutno ima oko 120 zaposlenih, koliko je dobivala i 2013., prije tzv. restrukturiranja, kada je imala 151 zaposlenika, odnosno 20 posto više.

-U razdoblju prije restrukturiranja na plaće se trošilo 75 posto proračuna, dok se nakon restrukturiranja, i smanjenja broja uposlenih za 20 posto, na plaće troši 73 posto proračuna, odnosno dva posto manje – pojašnjava naš sugovornik.

Tvrdi da se iza pojma restrukturiranja Hine, provedenog 2013.., u biti skrivao progon političkih neistomišljenika.

– Novcima isplaćenim za plaće treba dodati i po2000 kn netto božićnice po uposleniku, isplaćene u prosincu. Kad se suma isplaćena na ime božićnica u jednoj državnoj tvrtki pridoda sumi plaća, nejasno je o kakvim je uštedama u poslovanju riječ. Restrukturiranjem 2013. godine mi domoljubi bačeni smo na cestu a novci ušteđeni našim uklanjanjem iz sustava, ili premještanjem na slabije plaćena mjesta, djele se politički podobnima, potpisuje se aneks ugovora za ravnateljicu, a kao što vidimo događa se i zapoljšljavanje novih politički podobnih uhljeba – navodi naš insiderski izvor.

Glasnogovornica Hreljinog HSU-a na čelu državne agencije

Dotadašnja glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i jedna od glasnogovornica Kukuriku koalicije, Branka Gabriela Valentić, inače bivša supruga glumca Duška Valentića, na mjesto ravnatelja Hine imenovana je koncem prosinca 2012.

Na čelo Hine došla je zahvaljujući kvotama, odnosno podjeli plijena, dogovorenom između čelnika strankama Kukuriku koalicije. Zahvaljujući činjenici da je bila glasnogovornica i osoba od osobitog povjerenja Silvana Hrelje, ova nekadašnja novinarka Vjesnika se s pozicije glasnogovornice jedne od stranaka Kukuriku koalicije premjestila na čelno mjesto državne novinske agencije.

Prvu ozbiljniju aferu imala je već kod imenovanja glavnog urednika, kada je Upravnom vijeću predložila svog kućnog prijatelja Damira Margetića, inače supruga Tamare Marinković, glasnogovornice ministra zdravlja, s kojom je devet mjeseci i formalno radila na zajedničkim poslovima medijske promocije Kukuriku koalicije. Međutim, Upravno vijeće je odlučilo poništiti taj postupak i provesti novi natječaj.

Na novi natječaj javio i Serđo Obratovpa je na prijedlog ravnateljice Hine 21. ožujka 2013. imenovan na dužnost glavnog urednika Hine.

Previše “involvirani” kum Ranka Ostojića

Zanimljivo je da je Serđo Obratov samo nekoliko mjeseci ranije tražio od tadašnjeg glavnog urednika Darka Odorčića da ga se poštedi praćenja afere ‘prisluškivanje’ i afere u svezi sa stanom ministra policije Ranka Ostojića koji mu je iznajmio tadašnji predsjednik Uprave EPH-a Ninoslav Pavić, obrazloživši svoj zahtjev ‘prevelikom involviranošću’.

Kasnije se ispostavilo da je Serđo Obratov u biti obiteljski prijatelj i kum aktualnog ministra Ranka Ostojića koji se u međuvremenu, od podstanara kod Ninoslava Pavića, prometnuo u sveprisutnog i dobro poznatog “Ranka motorolu”.

Zanimljivo je također da je Serđo Obradov u svom programu, koji je priložio uz natječaj za glavnog urednika Hine, izrijekom obećao da u njegovom mandatu neće biti napredovanja po političkoj ili prijateljskoj liniji.

Nakon što je Obratov, imenovan za glavnog urednika Hine, Damir Margetić je odmah napredovao na mjesto pomoćnika urednice Osnovnog servisa vijesti – što u naravi posla znači poziciju pomoćnika urednice unutarnje politike.

Čim je zasjeo na funkciju, Obratov je promptno unaprijedio i svog kuma Andreja Matijaševića sindikalnog povjerenika u Hini, postavivši ga na svoje dotadašnje mjesto – urednika podrubrike Kronika i društvo.

U startu su odmah unaprijeđena još dvojica Obratovljevih prijatelja i političkih istomišljenika – Tomislav Rubić, koji je s novinarskog mjesta promaknut na mjesto urednika u Desku, a s tog mjesta na mjesto zamjenika urednice Osnovnog servisa vijesti, napredovao je drugi Obratovljev prijatelj Neven Leskovar, inače muž znatno poznatije novinarke HRT-a Nataše Ban Leskovar, koja se “proslavila” svojim prilozima u “Latinici”.

To je samo vrh ledene sante. Nakon što smo dobili novu većinu u Saboru za očekivati je kako će spomenuti uskoro krenuti s javnim tvrdnjama kako su oni samo profesionalci u svom poslu i apolitične osobe – rezignirano će na kraju naš sugovornik.

Vladimir Ljubanić/hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Politika

Ključno je osigurati poštivanje sva tri konstitutivna naroda u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

Razgovarali su o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te aktualnoj političkoj situaciji u BiH. Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Čović je upoznao predsjednika Vlade Plenkovića o preprekama, ali i nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama, posebice Vijeća ministara BiH. Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na suradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama.

Predsjednik Vlade još jednom je iskazao punu potporu Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Europskoj uniji. Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sabor u petak glasuje o novim ministrima

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak bi na izvanrednoj sjednici trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi.

Tomu će tijekom prijepodneva prethoditi sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima će premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove članove svoga kabineta, pa će se na odborima raspravljati o budućim ministrima dok će se na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 17 sati, o njima samo glasati.

Već u 8,30 sati na sastanku će se okupiti klubovi parlamentarne većine kako bi im premijer Plenković predstavio buduće članove svoje Vlade.

Saborski Poslovnik predviđa da ako usred mandata dolazi do izmjena članova Vlade, rasprava se ne održava na plenarnoj sjednici, nego samo na resornim odborima.

Tako će već u 9:30 ujutro zasjedati Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojemu će se raspravljati o predložena dva nova potpredsjednika Vlade – ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra financija Zdravka Marića koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo.

Na istom će se odboru raspravljati i o novom ministru uprave Ivanu Malenici, koji dolazi na mjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku.

Na Odboru za poljoprivredu premijer Plenković predstavit će svoju kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a potom će se na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU raspravljati o novom ministru regionalnog razvoja Marku Paviću, dosadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava koji nasljeđuje razriješenu Gabrijelu Žalac.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove zastupnici će raspravljati o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Zajedničku sjednicu održat će i Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, koji će raspravljati o predloženoj ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesni Bedeković.

Potom će na sjednici Odbora za gospodarstvo biti predstavljen premijerov kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić, koji zamjenjuje Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji će raspravljati o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću.

Svakoga od novih članova predstavit će premijer Plenković, no u raspravama vjerojatno neće sudjelovati zbog velikog broja odbora koji zasjedaju.

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti.

Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade trebali bi položiti prisegu.

(Hina)

 

Plenković: Rekonstrukcija će intenzivirati napore u provedbi programa Vlade

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari