Connect with us

POSTOJANJE HRVATSKOG GRBA I PJEVANJE HRVATSKE NARODNE HIMNE

Published

on

Dvije stvari o kojima Hrvati najmanje znaju, a te dvije stvari su:

  • POSTOJANJE HRVATSKOG GRBA
  • PJEVANJE HRVATSKE NARODNE HIMNE!

Krov-crkve-sv.-Marka

Krov crkve sv.Marka u Zagrebu

Niti je istina da prvo bijelo polje na šahovnici grba predstavlja ustaše, fašizam i zločin, niti je istina da prvo crveno polje
predstavlja jugoslavenstvo i komunizam. Crveno-bijeli grb bez obzira na oblik i raspored polja je staro hrvatsko obilježje koje predstavlja hrvatski narod i hrvatsku državu.

Kroz povijest su se koristile obje varijante grba, no činjenica je da se kao službeni grb Hrvatske uvijek koristio grb sa prvim bijelim poljem, sve do 1918. godine. Za to postoje mnogobrojni dokazi sažeti u ovoj internetskoj stranici (službeni dokumenti, službene zastave i grbovi, grbovnici, freske itd.). 1918. godine situacija se mijenja. Hrvatski narod protiv svoje volje ulazi u Državu, odnosno Kraljevinu SHS (kasnije Kraljevinu Jugoslaviju), gdje jugoslavenska vlada mijenja raspored polja hrvatkog povijesnog grba. To razdoblje je Hrvatima ostalo u sjećanju kao jedno od najgorih razdoblja u povijesti gdje se hrvatskog čovjeka u okovima velikosrpske diktature ubijalo, mučilo, tjeralo i lišilo slobode. 1941. godine, kada hrvatski narod nakon 839 godina osniva svoju samostalnu državu, vlada Nezavisne Države Hrvatske vraća hrvatski povijesni grb sa prvim bijelim poljem.

grb

Hrvatski grb ponad Širokoga Brijega

Nakon pada NDH, hrvatski narod ulazi u drugu Jugoslaviju čiji zločinački komunistički sustav čini najveći pokolj Hrvata u povijesti hrvatskog naroda. Grb Socijalističke Republike Hrvatske unutar Jugoslavije je bio grb sa prvim crvenim poljem (zastava SRH nije sadržavala takav grb). 25. srpnja 1990. Hrvatski sabor donosi Amandman LXVI na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske u kojem se kaže: “Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja.” Dakle grb sa prvim bijelim poljem.

Ovakav osnovni povijesni grb bio je u uporabi do donošenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, 21. prosinca 1990. Tada se uvodi današnji službeni grb Republike Hrvatske.

Dakle, možemo vidjeti da se grb sa prvim bijelim poljem, kao službeni grb Hrvatske, koristio od 14. stoljeća, pa sve do 1918., dok se grb sa prvim crvenim poljem koristio samo u prvoj i drugoj Jugoslaviji (dva najteža razdoblja hrvatskog naroda), te u današnjoj Republici Hrvatskoj. Zbog tih činjenica hrvatski povijesni grb sa prvim bijelim poljem ima veće pravo i legitimnost biti hrvatski službeni grb od grba sa prvim crvenim poljem.

Nadam se, jednom kada hrvatski narod bude potpuno slobodan i neovisan, te kada se ugase anti-hrvatski kadrovi koji upravljaju ovom zemljom, da će se hrvatskom narodu ponovno vratiti ono što je stoljećima čuvao i krvlju sačuvao – HRVATSKI POVIJESNI GRB.

Trebali bi se svi Hrvati ispitati koliko znaju o hrvatskim povijesnim obilježjima.

Bog i Hrvati!
Otporaš

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari