Pratite nas

Pregled

Postrojba HV-a u Vukovaru prvi put od ratne 1991.

Objavljeno

na

Prvi put od 1991. i okupacije grada, 10. studenoga ove godine u Vukovar će biti smještena postrojba Hrvatske vojske.

Nakon mirne integracije, naime, na području duž istočne granice RH jedno je vrijeme vrijedio režim demilitarizacije, a u grad je bila razmještena hrvatska policija, ne i vojska.

Hrvatski vojnici pojavljivali su se u gradu u pravilu samo jednokratno, na Dan sjećanja, 18. studenoga.

No, u međuvremenu, dolaskom na čelo Ministarstva obrane (MORH) Damira Krstičevića pokrenut je povratak HV-a u granična područja Hrvatske te općenito “iz šuma i gora” natrag u gradove, piše Davor Ivanković / Večernji list

Tako su postrojbe već vraćene u Sinj, sada slijedi Vukovar, a potom i Varaždin i Ploče. U 2017. i 2018. više od 1000 hrvatskih vojnika bit će premješteno, sve u sklopu “prednje nazočnosti” HV-a na državnim granicama.

Naravno da je dolazak HV-a u Vukovar simbolično i politički najupečatljiviji. U Vukovar dolazi u prvom valu 100 do 130 pripadnika Inženjerijske satnije iz sastava Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), koja je trenutačno smještena u Vinkovcima. U drugom valu u Vukovar će doći još toliko vojnika.

U MORH-u tumače kako se “postrojbom razmještenom u najistočnijem dijelu RH omogućava narastanje snaga u tom području u slučajevima odgovora na sigurnosne izazove, prijetnje i rizike”.

Inženjerijska satnija u Podunavlju znači mnogo i civilima, pogotovu što stječu sigurnost u uvjetima elementarnih nepogoda. Pri popunjavanju Inženjerijske satnije MORH-a i OSRH-a vodit će se računa o blizini odnosno potrebama pripadnika HV-a koji gravitiraju tom prostoru svojim mjestom prebivališta.

Na području Vukovarsko-srijemske županije trenutačno su 1103 vojnika, od čega su 64 u gradu Vukovaru. Vojarna u koju dolazi HV ukupne je površine 120.056 četvornih metara, a oko 10.000 kvadrata izdvojeno je za potrebe smještaja inženjerijske postrojbe. Radovi na novim objektima stoje oko 16,5 milijuna kuna.

Da Vukovar, grad heroj, zbog svoje uloge i značaja u Domovinskom ratu zaslužuje da se u njemu nalazi postrojba HV-a slaže se i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ), koji zahvaljuje Vladi i ministru Krstičeviću što će u Vukovaru napokon živjeti i pripadnici HV-a.

Konačno će u grad doći nove mlade obitelji, punit će se škole i vrtići, a simbolika što će se svakog jutra na legendarnom Sajmištu čuti himna “Lijepa naša” neprocjenjiva je – kaže Penava.

Bude li novih djelatnika koji će izraziti želju da se s obitelji presele u Vukovar, MORH će ih, u suradnji s Ministarstvom državne imovine i Gradom Vukovarom, nastojati stambeno zbrinuti.

Davor Ivanković / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA: Martin Pauk i Hrvoje Pende o ‘krađi potpisa’

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrast poziva predsjednicu RH da zatraži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da od premijera Andreja Plenkovića zatraži raspisivanje referenduma o ukidanju Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava, ističući kako se ne smije zanemariti jasna volja građana izražena u referendumskim inicijativama.

“S obzirom da je nepobitna činjenica da postoji volja građana da se referendumi raspišu, preko 350 tisuća građana prema ministru Kuščeviću reklo je da želi referendum, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske koja ima ustavne i zakonske mogućnosti za raspisivanje referenduma neka zatraži od premijera Plenkovića da se referendumi raspišu”, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se predsjednica uključi u cijeli proces.

Zekanović: Plenković i Kuščević su pristrani i ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa

Zekanović je ocijenio da su Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević pristrani te ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa, optuživši ih da su od početka imali strategiju diskreditacije referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

U prilog tim optužbama naveo je da su potpisi oko tri mjeseca ležali u Ministarstvu uprave, dok su s druge strane pregledani za samo 20 dana. Nadalje, dodao je, konstantno su curile informacije od navodnim mrtvima i tek rođenima koji su potpisivali za referendumske inicijative.

“Kako inače objasniti to što je partnerica od kolege Pupovca mogla znati neke informacije puno prije od svih drugih ako je sve bilo u strogo kontroliranim uvjetima”, zapitao se Zekanović.

Sumnjiv mu je i tajming objave Ivana Vrdoljaka o HNS-ovoj kaznenoj prijavi protiv organizatora inicijativa zbog krivotvorenja potpisa, i to samo par sekundi nakon sjednice Vlade.

“Nedopustivo je da vlast koristi svoju poziciju i napada legitimno izražavanje volje građana u referendumskim inicijativama”, naglasio je Zekanović.

Ilčić: Zašto APIS nije provjerio potpise odmah nakon što su predani?

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić upitao je zašto APIS nije provjerio potpise 21. lipnja, odmah nakon što su predani. Sporna mu je i brzina kojom je APIS provjerio potpise, u samo 20 dana. “Jedan zaposlenik je pregledavao i preko 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu”, kazao je.

Ilčić je najavio da će predstavnici obiju inicijativa pregledati eliminirane potpise te zaključio kako će i dalje ostati sumnja u to što se događalo s potpisima ranije.

(Hina)

BITKA ZA REFERENDUM JOŠ NIJE IZGUBLJENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari