Connect with us

Kronika

Postrojba koju su činili uglavnom Zagrepčani i o kojoj se malo zna

Published

on

U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, predstavljena je monografija “Planinska satnija Velebit”.

Gostovali su autor monografije, povjesničar Tomislav Šulj te Ivan Host, zamjenik zapovjednika Planinske satnije Velebit.

Inače, monografija će službeno biti predstavljena u ponedjeljak navečer u Hrvatskom državnom arhivu, a povod je 28. obljetnica osnivanja postrojbe “Planinska satnija Velebit”.

Pripadnici Planinske satnije Velebit bili su gotovo u potpunosti Zagrepčani.

Zbog svojih posebnosti teško je usporediti s bilo kojom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak se o njoj ne zna gotovo ništa.

Pripadnici Postrojbe okupili su se u jesen 1991. godine u Zagrebu i po zadaći otišli na planinu Velebit, i bili prvi koji su branili Velebit od velikosrpske agresije, iako s vojničkim pozivom nisu imali dodirnih točaka.

Agresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, tako i zaljubljenike u planine, da se uključe u obranu domovine.

Hrvatski alpinisti, speleolozi, planinari i gorski spašavatelji, dragovoljno su se uključili u obranu Hrvatske i stavili u službu Domovine.

Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali.

Knjiga je zamišljena kao poseban, drugačiji projekt u odnosu na monografije koje su dosad objavljene o postrojbama iz Domovinskog rata.

Naime, knjiga, monografija će biti objavljena na dva jezika (hrvatskom i engleskom) i tako biti dostupna ljubiteljima planina i vojne povijesti
i izvan granica Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari