Pratite nas

BiH

Posuški Lager s Kinezima ulaže u projekt vrijedan 2,3 milijarde KM

Objavljeno

na

Kineska tvrtka “China Energy Engineering Corporation Limited International Company” i poduzeće “Lager” iz Posušja poslali su općinskim vlastima u Sanskom Mostu pismo namjere kojim iskazuju interes za izgradnju termoelektrane na području ove općine.

Navodi se kako je riječ o potencijalnoj investiciji od 2,3 milijarde maraka te da bi to bila najveća investicija u energetski sektor na području cijele jugoistočne Europe.

U pismu se kaže kako je glavni investitor projekta jedan od vodećih međunarodnih konglomerata za energetski inženjering, te poznati brend u industriji energetike u Kini i širom svijeta.

Njihov partner u projektu je tvrtka ”Lager”, regionalni lider u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme, koja je i nositelj koncesijskog prava na eksploataciju uglja s ugljenokopa Zlauša, pored Sanskog Mosta.

Navodi se kako je urađena studija financijske isplativosti prema kojoj je planirana izgradnja termoelektrane Kamengrad kapaciteta dva bloka po 350 megavata snage. Procjene su kako rezerve mrkog uglja na širem području Sanskog Mosta iznose oko 400 milijuna tona.

Navodi se kako je Vlada FBiH prije tri godina donijela odluku o izgradnji termoelektrane Kamengrad kao strateškog projekta u oblasti elektroenergetskog sektora.

Pored navedene lokacije u selu Kamengrad, kao potencijalno mjesto za izgradnju razmatra se i lokacija Stupa, u blizini Starog Majdana.

Termoelektrana bi zapošljavala 130 radnika u operativnom dijelu, a u sektoru održavanja i administracije još oko 125 osoba, te bi ukupan broj zaposlenih bio 255 radnika. Što se tiče pitanja emisije štetnih plinova, investitor jamči ugradnju tehnologije koja će ispunjavati najviše svjetske ekološke standarde.

Također, u pismu se govori i o perspektivi tržišta električne energije te se navodi kako će potražnja za njom u Bosni i Hercegovini u idućih deset godina porasti za 25 posto.

S obzirom na to da su energetski kapaciteti u BiH sagrađeni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, oni ne mogu odgovoriti na tržišne potrebe, što će dovesti do znatnog povećanja uvoza električne energije po znatno višim cijenama u odnosu na one koje mogu ponuditi domaći proizvođači.

Također, analizira se i situacija na drugim tržištima, pa se navodi kako zemlje u regiji imaju veliku potražnju za električnom energijom, koja će rasti, a spominje se i Italija kao jedno od budućih perspektivnih tržišta zbog izgradnje podmorskog dalekovoda prema toj zemlji.

Kada se radi o opskrbi ugljem, planirana je eksploatacija s ugljenokopa Zlauša i procjene su kako tamo postoje dovoljne količine tog energenta za idućih 78 godina.

Na kraju pisma navodi se kako će za sve iduće aktivnosti i informacije investitori osigurati sve potrebne kapacitete kako bi se javnost Sanskog Mosta i Unsko-sanske županije detaljno informisala o svim dijelovima ovoga projekta. Njegovu prezentaciju predstavnici investitora će organizirati za općinske vijećnike 8. studenog u sali Općinske vijećnice.

 

Grupacija Lager iz Posušja gradi nedaleko od Knina najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj i šire

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH zatražit će jednomjesečni pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH predložit će jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, i Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, saznaje “Avaz”.

Ovaj trojac sinoć je uhićen nakon ispitivanja u SIPA-i, a jedan od tužitelja, kako doznaje “Avaz”, najavio je prijedlog za pritvor i odvjetnicima.

Oni su uhićeni u aferi “Respiratori” i osumnjičeni su za nezakonitu nabavu 100 respiratora iz Kine.

Službeno su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i pranje novca. To su im sinoć nakon uhićenja predočili tužitelji u SIPA-i.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH otvorila granice za sve susjedne zemlje

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, a na inicijativu Granične policije BiH, 28. svibnja 2020. godine donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja, priopćeno je danas iz Granične policije BiH.

”Također, jučer je precizirano da stranci zbog poslovnih obveza mogu ući u BiH pod uvjetom da posjeduju poziv pravne osobe iz BiH te da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska”, priopćeno je.

”Vijeće ministara je informiralo i da 1. lipnja ove godine prestaje važiti Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje sa zračnih luka u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti. To znači da se od 1. lipnja otvaraju granični prijelazi na zračnim lukama u BiH te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH”, priopćeno je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari