Connect with us

Gospodarstvo

Potop: Vodostaj Dunava kod Batine je 772 centimetra

Objavljeno

-

[dropcap]T[/dropcap]renutačni vodostaj Dunava kod Batine je 772 centimetra, čime je dostignut drugi najviši vodostaj u povijesti. No, sve je spremno za golemi val koji se u Vukovaru očekuje sutra oko podne, s maksimalnom razinom od 730 centimetara.

[pullquote_left]Ovo je ozbiljna prijetnja za ovdašnje stanovništvo, infrastrukturu i objekte – rekao je predsjednik Josipović.[/pullquote_left] Dok “vodeno čudovište”, kako su ga neki nazivali proteklih dana, ugrožava ljude i imovinu, na ovim fotografijama snimljenima iz zraka vidljiva je sva impresivnost razorne sile prirode.

kriticno-osijeku-ljudi-zamoljeni-da-napuste-kuce-slika-1080997
[box_light]

Prema podacima Hrvatskih voda napunjeno je 353.700 vreća s pijeskom, od kojih je njih 312.000 već posloženo u zečje nasipe. Postavljeno je i 2000 metara boks-barijera i 260 metara vodenih barijera. U obranu je uključeno i 13 mobilnih vodenih crpki, brojna mehanizacija te tri helikoptera, a angažirano je oko tisuću ljudi.

Vukovar i područje uz Dunav do Iloka spremno dočekuju vodeni val koji se na ovim područjima očekuje sutra prije podne. – Možemo reći da smo učinili sve što je bilo u našoj moći da spremno dočekamo taj vodeni val. Kod Batine je on zabilježio drugi najveći vodostaj dosad. Očekujemo i da će sutra kod Vukovara prijeći 719 centimetara, koliko je dosegao 2006. godine kada je zabilježen drugi najviši vodostaj u povijesti. Zbog poduzetih priprema ne očekujemo nikakve probleme – rekao je direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave u Dunav.

Vodostaj Dunava danas je u 10 sati dosegao 716 centimetara. U posljednja 24 sata narastao je dodatnih 23 centimetra, što pokazuje da se to “vodeno čudovište”, kako su ga neki nazivali proteklih dana, ipak malo rasplinulo svojim tokom. – Prema našim procjenama, očekujemo maksimalne vrijednosti do nekih 730 centimetara, što je ekstremno visok vodostaj, ali opet niži nego što se na početku očekivalo – istaknuo je Kukić.

O poduzetim mjerama u obrani od poplava uz Dunav govore i brojke Hrvatskih voda o poduzetim radnjama. Prema tim podacima, napunjeno je 353.700 vreća s pijeskom, od kojih je njih 312.000 ugrađeno u zečje nasipe. Neiskorištene napunjene vreće čuvaju se za potrebe pričuve, ako zatrebaju. Postavljeno je i 2000 metara boks-barijera i 260 metara vodenih barijera. Angažirano je i 13 mobilnih vodenih crpki, brojna mehanizacija kao i tri helikoptera. Na poslovima obrane od poplava bilo je angažirano oko tisuću ljudi.

[/box_light]

vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas