Connect with us

Pregled

Potpisan kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje

Published

on

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Kolektivni ugovor bio je otkazan 28. ožujka 2014. i tek sada je zaključen.

Predstavljajući na konferenciji za novinare novi Granski kolektivni ugovor za zaposlene u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ministrica Blaženka Divjak izjavila je kako joj je izuzetno zadovoljstvo da uoči nove godine potpisuju GKU. Zahvalila je pregovaračkim timovima koji su 16 mjeseci vodili pregovore.

Istaknula je da je pregovarački tim sindikata, koji je predvodio Vilim Ribić, bio doista snažan. Cilj obiju pregovaračkih strana- sindikalne i Vladine – bio je da se kvalitetno uredi sustav visokog obrazovanja i da se zaštite mladi znanstvenici, koji su najvredniji u sustavu, rekla je. Zahvalila je predstavnicima ministarstava financija i rada koji su sudjelovali u Vladinom pregovaračkom timu i uvelike doprinijeli sklapanju granskog kolektivnog ugovora.

Od novosti u GKU, spomenula je zaštitu prava i nova materijalna prava za mlade znanstvenike. Omogućuje im se vrijeme za znanstveni rad, tako da se ne opterećuju nastavom.

Za mlade znanstvenike moraju se osigurati i troškovi doktorskog studija, i ukoliko se to ne osigura putem projekata i institucijskih sredstava, taj će novac osigurati Ministarstvo znanosti, rekla je. Uz to, mladim će se znanstvenicima vratiti novac za troškove izrade i opremanja samog doktorskog rada.

Prvi put jasno se kaže da se radna norma sastoji i od nastavnog i znanstvenog dijela, da je pogotovo na sveučilištu važno da se tome pristupa na uniformirani način, ali i da se nekome može znanstvena norma povećavati, a nastavna smanjivati i obratno.

Istaknula je da su GKU pokušali urediti na način da se prepoznaju neke suvremene postavke kakvih prije nije bilo, što uključuje rad na projektima, pitanje potrebe javnog natječaja prilikom prelaska s projekta na projekt, a iskorak je i da se norma gleda holistički – ne samo na instituciji gdje znanstvenik radi, već se prepoznaje na sveobuhvatan način.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari