Connect with us

Hrvatska

Potpisani ugovori o stipendiranju učenja hrvatskog jezika u RH

Objavljeno

-

U četvrtak 28. veljače 2019., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održano je svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za ljetni semestar akademske godine 2018./2019. godini, javljaju iz ovog Ureda.

Riječ je o ukupno 37 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske – polaznika ljetnog semestra Tečaja hrvatskog jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tom je prigodom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske istaknuo kako se provedbom Programa učenja hrvatskoga jezika želi osvijestiti i promicati hrvatski identitet te na taj način uspostaviti temelj za međusobnu suradnju i zajedništvo.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice iseljene i domovinske Hrvatske.

Ujedno se ovim programom potiče povratak potomaka hrvatskih iseljenika u Republiku Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske.

Unatoč činjenici da se većina polaznika po završetku tečaja vraća u zemlje iz kojih dolaze, stečeno znanje kroz program učenja hrvatskoga jezika je vrijedno i korisno ne samo za njih osobno, nego i za hrvatske iseljeničke zajednice u čiji se rad uključuju mnogi bivši stipendisti.

Stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika, subvencionirani smještaj i prehranu kao i odgovarajuću naknadu za osobne troškove polaznika tečaja.

U odnosu na prethodno razdoblje, za akademsku godinu 2018./19. povećan je broj odobrenih stipendija, tako da ih je dodijeljeno 175 za ukupno 139 polaznika tečaja u Republici Hrvatskoj. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.

Za tekuću akademsku godinu također je odobreno 5 stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (Hrvatski internetski tečaj HiT-1).

U razdoblju od 2012. do 2019. ukupno je odobreno 1186 stipendija za 855 polaznika.

Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i nadalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas