Pratite nas

Gospodarstvo

Potpisani ugovori za tri velike aglomeracije na području OBŽ vrijedni više od pola milijarde kuna

Objavljeno

na

Osiječko baranjska županija

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije danas (25. studenoga 2019. godine) potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o sufinanciranju vodno-komunalnih europskih projekata za gradove Beli Manastir i Našice te općine Semeljci, Podgorač, Donja Motičina i Feričanci. Vrijednost tih projekata, sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iznosi 573.244.177,00 kuna.

Kako su već u provedbi četiri projekta iste namjene (RVS Osijek – faza 2, Osijek – faza 2, Đakovo i Valpovo-Belišće) ukupna vrijednost vodno-komunalnih EU projekata na području Osječko-baranjske županije trenutno iznosi 1,57 milijardu kuna, a priprema se još jedan projekt (Sušine – Đurđenovac).

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su ugovore s korisnicima i partnerima projekata, a to su za Beli Manastir gradonačelnik Tomislav Rob, za Semeljce direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. Ivan Kočiš i načelnik Grga Lončarević, a za Našice potpisnici su predsjednik Uprave Našičkog vodovoda d.o.o. Oto Dudjak, gradonačelnik Josip Miletić, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, zamjenica načelnika Općine Podgorač Ljiljana Grbić i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Danas smo potpisali ugovore za tri aglomeracije u vrijednosti više od pola milijarde kuna, no to je samo dio mjera koje radimo po pitanju vodnog i komunalnog gospodarstva. Infrastruktura vodoopskrbe i odvodnje u našoj županiji je među najkvalitetnijima u Hrvatskoj, a taj razvoj ćemo i nastaviti uz pomoć resornih ministarstva i Hrvatskih voda. Uz aglomeracije, izuzetno su nam važni i sustavi za navodnjavanje, koji su jedan od strateških projekta Osječko-baranjske županije, a što dopunjujemo izgradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće – rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio je na kvalitetno pripremljenim projektima te podsjetio da u njima samo 4-6 posto prihvatljivih troškova snose jedinice lokalne samouprave, dok su oko 70 posto bespovratna sredstva EU, a oko 25 posto snosi proračun Republike Hrvatske. Konkretno, od danas ugovorenih 573 milijuna kuna čak 322 milijuna kuna su sredstva EU, odnosno od ukupno 1,57 milijuna kuna koliko se trenutno ulaže na području Osječko-baranjske županije 866 milijuna kuna su europska sredstva. Dodao je da projekti donose i veće angažiranje građevinskog sektora.

– Vodno-komunalni projekti su dokaz da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Vlada RH čine sve kako bi apsorbirali što više sredstava europskih fondova. Vrijednost 51 odobrenog projekta u Hrvatskoj iz Operativnog programa iznosi 17,5 milijardi kuna, a njima će se značajno povećati stupanj priključenosti na sustav odvodnje te utjecati na poboljšanje kvalitete života naših građana – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Najavio je da sada slijede javni natječaji i početak radova, a do 2023. godine bit će puštene u pogon sve ugovorene aglomeracije.

– Projekti imaju dugoročnu vrijednost i važnost za ovo područje. Njima će mnogi građani dobiti nove priključke vode, čistu vodu i kvalitetniju odvodnju, a širenje mreže odvodnje pozitivno će se odraziti i na zaštitu okoliša. Ovim projektom se još jednom pokazuje koliko se korištenjem europskih sredstva može na bolje promijeniti lice naše države, naših gradova i sela te podići kvalitetu življenja naših građana – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pohvalila je i rad državne uprave u vezi korištenja sredstva iz fondova EU, te – uz naglasak na važnost zajedništva u pripremi projekata – izrazila optimizam za nastavak tih procesa važnih za razvoj Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Butković: Uskoro ugovor o rekonstrukciji pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica ‘težak’ 3 milijarde kuna

Objavljeno

na

Objavio

Ministar prometa Oleg Butković u subotu je, gostujući u Dnevniku Nove TV, najavio kako se uskoro potpisuje ugovor s turskim izvođačem o rekonstrukciji željezničke pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica, vrijedan 3 milijarde kuna.

”Po vrijednosti je to ugovor koji će biti veći nego što je vrijednost Pelješkog mosta. Radi se o pruzi na mediteranskom koridoru, izgradnja kolosijeka i rekonstrukcija postojećeg, oko 43 kilometra nove pruge”, pojasnio je Butković.

Ugovor o gradnji, kazao je, potpisuje se uskoro s turskom tvrtkom Cengiz. “Očekujemo da će, kao i u drugim velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i puno naših tvrtki biti uključeno”, napomenuo je resorni ministar.

Butković je najavio i kako se sljedećeg tjedna potpisuje ugovor za obnovu pruge Savski Marof-Zagreb ‘težak’ 350 milijuna kuna, a poručio je i kako zbog koronavirusa nije ugrožena izgradnja Pelješkog mosta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Potpisani novi ugovori za izgradnju sustava navodnjavanja

Objavljeno

na

Objavio

Posljedice klimatskih promjena ostavljaju sve više traga na poljoprivrednu proizvodnju, pa posljednjih godina Osječko-baranjska županija intenzivno radi na pripremi i izgradnji sustava navodnjavanja kako poljoprivredna godina ne bi ovisila o vremenskim uvjetima. Prošle je godine potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, a danas ugovor za 2020. godinu kojim se za izgradnju osigurava 8,75 milijuna kuna.

Trogodišnji Ugovor o sufinanciranju Programa izgradnje Sustava navodnjavanja Puškaš, vrijedan je 17 milijuna kuna, a prema današnjem ugovoru koji su potpisali župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obveza Županije iznosi 1,75 milijuna kuna, a Hrvatskih voda 7 milijuna kuna.

– Nastavak je to intenzivne suradnje s Hrvatskim vodama s kojima razvijamo brojne, višemilijunske projekte  poput aglomeracija, sustava navodnjavanja, odvodnje i vodoopskrbe. Riječ je o kapitalnim projektima koji će osigurati kvalitetu života i rada na našem području. Kada govorimo o sustavima navodnjavanja, važno je istaknuti kako su oni Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednom kraju neophodni – rekao je župan Ivan Anušić.

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž, a potrebne količina vode za navodnjavanje osigurat će se iz akumulacije Topoljski Dunavac, pa je predviđena izgradnja 11 novih ustava s odgovarajućim propustima na kanalskoj mreži melioracijskog sustava Puškaš.

– Budući da je uočeno da se crpljenjem vode iz Topoljskog Dunavca narušava njegov biološki minimum, planirana je i izgradnja crpne stanica Šarkanj na Šarkanjskom Dunavcu kako bi se osiguralo potrebne količine vode za biološki minimum, kao i za optimalno stanje vode za navodnjavanje za vrijeme sušnih razdoblja – rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Izrade projektne dokumentacije za 6 novih sustava navodnjavanja

Danas je potpisan i Ugovor o sufinanciranju izrade projektne i druge dokumentacije za 6 sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu u vrijednosti 3,22 milijuna kuna. Županija kao Naručitelj osigurava 30 % što iznosi milijun kuna, dok  Hrvatske vode osiguravaju  2,2 milijuna kuna.

Ugovori o komisionom vođenju tri projekta

Potpisali su i ugovore o komisionom vođenju tri projekta iz Programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja. Naime, Osječko-baranjska županija izgradnju sustava navodnjavanja najvećim dijelom provodi iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, pa je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela zahtjeve za potpore za izgradnju još tri sustava, što je usvojeno donošenjem odluka o prihvatljivosti ulaganja. Županija je s Agencijom 20. prosinca 2019. godine zaključila ugovore o financiranju tih projekta, a danas su potpisani ugovori kojima se komisiono vođenje projekata povjerava Hrvatskim vodama.

– Sjajne vijesti za poljoprivrednike jer smo došli do trenutka da su osigurana sredstva za tri sustava navodnjavanja za koje su korisnici već potpisali ugovor o priključenju i svjesni su da će biti u obvezi platiti naknadu, no ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja – rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i dodala kako će benefiti ipak biti značajno veći od samih troškova koje će poljoprivrednici imati.

Agencija je za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija na području Općine Podgorač odobrila potporu od 26.26 milijuna kuna, za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek na području Grada Osijeka 13 milijuna kuna, a za Sustav navodnjavanja Mala šuma-Velik vrt na području Općine Ernestinovo 9,5 milijuna kuna.

Intenzitet potpore iznosi 100% svih prihvatljivih troškova, pa je ukupan iznos potpore gotovo 49 milijuna kuna, a ukupni obuhvat tih sustava navodnjavanja je 854,50 hektara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari