Connect with us

Politika

Potpora vladajuće većine ministru Horvatu, dinamikom obnove nisu zadovoljni

Objavljeno

-

Foto: Hina

Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku održanom u utorak zaključeno je da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.

Oporba traži Horvatovu smjenu nezadovoljna brzinom obnove potresom razrušenih područja, a on je nakon sastanka u Banskim dvorima rekao kako je svima želja da obnova bude brža i dinamičnija te da je pravo oporbe da traži njegovu smjenu.

“Što u ovom trenutku oporba i može. Na to ima pravo, a tako dugo dok postoji povjerenje premijera koji me i pozvao da se bavim ovim poslom, ja ću se njime i baviti”, rekao je Horvat u izjavi novinarima po završetku trosatnog sastanka.

Siguran je, rekao je, da ima povjerenje premijera da sve one ljude koji danas nisu u adekvatnom smještaju što prije vrate u njihove domove, a isto tako da onemogući povrat novca dodijeljenog Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti.

“Oznojili smo se jako dobro da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dozvoliti povrat bilo kojeg eura u Bruxelles”, rekao je.

Vladajuća će koalicija, potvrdio je, imati zajednički nastup u njegovu obranu. “Bit će zajedničkog nastupa, budite bez brige”, rekao je te potvrdio da je na sastanku koalicije dobio potporu što će se, siguran je, vidjeti i sutra u Saboru na ‘aktualnom prijepodnevu’.

“Iz dana u dan obnova je sve vidljivija, iz dana u dan dinamika raste i iz dana u dan sve je manje problema koji nam stoje na putu pravoj, ozbiljnoj, dinamičnoj obnovi”, dodao je.

Na pitanje novinara rekao je i da rokovi u kojima Hrvatska treba utrošiti novac koji dobiva iz Fonda solidarnosti za obnovu “nisu sveto pismo”.

Bačić: Vladajuća većina daje potporu Horvatu 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić naglasio je da ministar Horvat ima potporu stranaka vladajuće većine, a na sastanku je zaključeno kako nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove.

Jedan od prioriteta je na koji način ubrzati aktivnosti na sanaciji posljedica potresa, rekao je Bačić te dodao da je ministar Horvat zadužen da jasno predstavi sve aktivnosti, s jasnim pokazateljima, koliko je u proteklom razdoblju napravljeno u obnovi i što slijedi.

Zatražili smo da se obnova ubrza i da se ni jedna lipa iz Fonda koje su proslijeđene Hrvatskoj, ne vrate u Bruxelles, nego da se do roka koji je predviđen – 17. lipnja ove godine za ‘zagrebački potres’ i kraj lipnja iduće godine za ‘petrinjski potres’ – doista i utroše i da u najkraćem roku stradali dobiju smještaj, naglasio je Bačić.

Referirajući se na kritike oporbe, posebno se osvrnuo na “strelice o sporosti” iz Grada Zagreba podsjetivši da je upravo Grad operativno tijelo u realizaciji projekata obnove javnih zgrada te rekao kako bi bilo dobro “priupitati što su oni kao operativno tijelo napravili da bi pospješili utrošak sredstava koja su odobrena iz Fonda solidarnosti”.

“Mi ne napadamo nikoga, mi mislim da je ovo projekt svih nas, neovisno o tome tko je nositelj pojedinog projekta i segmenta obnove. I da se ovdje, preko leđa naših sugrađana, političke opcije i institucije nema potrebe, dapače, nedopustivo je i skandalozno, prepucavati”, ocijenio je.

Bačić je naglasio daje vladajuća većina stabilna, a na sastanku se razgovaralo i o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite u sprječavanju daljnjeg širenja covid-19, o zaduženjima koja su dobila resorna ministarstva kako bi se donio paket mjera za ublažavanje podizanja cijene energenata, a razgovaralo se i o rezultatima Popisa stanovništva 2021. i mjerama koje se poduzimaju kako bi se smanjila depopulacija u Hrvatskoj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas