Connect with us

Vijesti

Potpredsjednik i državna televizija potvrdili smrt iranskog predsjednika Raisija

Objavljeno

-

Hina/Epa

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje.

Vijest o smrti prenijela je državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri na društvenoj mreži X.

Sati i sati probijanja preko teškog terena, a sve kako bi se spasili putnici i članovi posade srušenog iranskog helikoptera, bili su uzaludni. Iranske agencije javljaju, na mjestu olupine nema znakova života, a ovo su snimke koje je javnosti ustupila spasilačka služba. Tijekom noći dolazile su brojne informacije, a najveću nadu da je netko preživio u nesreći, davala je vijest koja je stigla iz Turske. Naime njihov dron otkrio je izvore topline na mjestu pada. Ispostavilo se da nije riječ o toplini ljudskih tijela, nego olupini koja je još gorjela. Iran je u stanju šoka, ljudi masovno mole, a vjerski poglavar, prvi čovjek zemlje, šalje jasne prouke.

– Želim poručiti svima koji me slušaju ovdje i onima koji me prate uživo u prijenosu, iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti nikakvih previranja u zemlji. Svi državni dužnosnici udvostručili su svoje djelovanje u interesu naroda i zemlje, a ja sam uvijek ovdje kako bi ih savjetovao, rekao je ajatolah Ali Hamnei, iranski vjerski vođa.

Vijest o nesreći u kojoj je poginuo iranski predsjednik odmah je izazvala reakcije u svijetu, reagirali su i Bijela Kuća i Kremlj, Kina je već uobičajeno izjavila da je vrlo zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja, a analitičari odmah počinju nagađati o tome hoće li taj događaj utjecati na stanje u Iranu.

– Mislim, mnogi bi mogli biti sretni što se ovo dogodilo, jer predsjednik ima krvave ruke, odgovoran je za mnoge progone i smrti, ali isto tako ima i mnogo onih koju su itekako zabrinuti, jer uvijek postoji mogućnost da se pokrenu novi masovni prosvjedi. Upravo ovakvi događaji najčešće vode k tome, ustvrdio je politički analitičar Arash Azizi.

Ovo je drugi put u povijesti modernog Irana da je predsjednik preminuo. Naime, prvi predsjednik Islamske republike Mohammad-Ali ubijen je u atentatu. Prema iranskom ustavu, novi se izbori za predsjednika moraju održati za 50 dana, a imena kandidata za novog predsjednika najviše ovise o vrhovnom vjerskom vođi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas