Connect with us

Vijesti

Potpredsjednik Vlade Medved položio lovorov vijenac na obljetnicu raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

-

Polaganjem lovorovog vijenca kod spomen-ploče na zgradi Vlade 7. listopada 2022. obilježena je 31. godišnjica raketiranja Banskih dvora. Vijenac je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz njega su bili ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zastupnica u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić.

Prije 31 godinu, u jeku Domovinskog rata, nakon tromjesečnog moratorija 8. listopada 1991. jednoglasno je donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. U kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda ostaju događaji koji su prethodili povijesnoj sjednici Hrvatskog sabora, kada su velikosrpski agresori potpomognuti tzv. JNA u odmazdi napali samo srce Hrvatske.

Dana 7. listopada 1991. bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba, zgradu Hrvatskog sabora i Banske dvore u kojima je tada bilo državno vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Cilj napada je bio ubiti hrvatskog predsjednika i slomiti političko vodstvo Hrvatske te borbeni moral Hrvata, no taj cilj agresori nisu ostvarili.

„Taj sumanuti napad, u kojem je nažalost jedna osoba poginula i četiri su ranjene, ojačao je želju hrvatskog naroda za samostalnom i suverenom državom koju su izborili hrvatski branitelji. Stoga se i u ovoj prigodi prisjećamo poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja čiji su životi utkani u temelje Republike Hrvatske. Naša je dužnost očuvanje sjećanja na njih i njihovu žrtvu za domovinu“, poručio je ministar Medved.

„Zbog naše budućnosti važno je da se mlađe generacije upute u sva ključna zbivanja o nastajanju moderne hrvatske države. Stoga i ovim simboličnim činom prenosimo istinu o Domovinskom ratu i žrtvi hrvatskih branitelja za našu slobodu i neovisnost“, kazao je te ujedno čestitao nadolazeći Dan Hrvatskog sabora i pozvao sve da nastavimo svakoga dana raditi za dobrobit Republike Hrvatske i u zajedništvu graditi dostojanstven život u domovini.

Na današnji dan 1991. – Teroristički napad ‘JNA’ na Zagreb i Banske dvore

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari