Connect with us

Hrvatska

U POTRAZI ZA RAJEM: Vodič kroz predivne hrvatske otoke

Objavljeno

on

Obilje otoka i otočića privlači putnike avanturiste iz cijelog svijeta.

Hrvatska obala s otocima spada u najrazvedenije na svijetu. Od 1244 otoka, grebena, hridi, koji su ostali nakon dizanja razine Jadranskoga mora 13 000 god. prije Krista, danas je samo 50 nastanjenih.

Obilje otoka i otočića privlači putnike avanturiste iz cijelog svijeta. Kajakaše i jedriličare oduševljavaju manji otoci romantičnim ugođajem, opuštenim načinom života u mirnoći i ljepoti. U mnogim otočkim gradićima oduševit će vas prekrasna arhitektura i ugođaj, antički spomenici, umjetnost u kamenu, drvu, na platnu i starim pergamenama. Otoke ćete najbolje upoznati poduzmete li pješačku ili biciklističku turu. Najveći urbani centri na obali – Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik imaju luke koje ih povezuju s otocima. Evo i vodiča kroz neke od najpoznatijih hrvatskih otoka.

Biševo
Otok Biševo proteže se na 6 četvornih kilometara sa mnogo spilja, uklesanih u strme obale.

bisevo_01
Brač
Otok Brač je najviši i treći po veličini otok na Jadranskom moru. Otok poznat po kvalitetnom kamenu od kojeg su građene brojne palače otok s jedinom klesarskom školom u Hrvatskoj.
Brijuni
Ovih 14 otoka smješteno je na potezu dugom sedam kilometara između Pule i Rovinja. Priroda je na tome prostoru stvorila pravi mali raj – istinski sklad biljnog i životinjskog svijeta, povijesnih spomenika i udobnih hotela.
croatia_istria_national_park_brijuni_009
Cres
Cres, najveći jadranski otok uz Krk, pravi je izazov za zaljubljenike u prirodu jer je riznica biljnog i životinjskog svijeta s izuzetnim brojem endemskih vrsta. Na Cresu je također jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa.

Čiovo
Čiovo je otok smješten u srednjoj Dalmaciji, povezan s gradom Trogirom pokretnim mostom. Južna je strana otoka prilično nenaseljena. Mediteranska vegetacija, arhipelag sa malim slikovitim otočićima, blaga klima i predivne plaže u skrovitim zaljevima zasigurno će Vaš boravak učiniti nezaboravnim.

trogir-otok-ciovo_p278
Dugi Otok
Na Dugome otoku možete otpočinuti u prirodnom rezervatu površine 114 km².
Hvar
Južno od Brača je Hvar, najdulji otok na Jadranu. To je otok vinograda, maslinika i lavande. Hvar je, nedvojbeno, izniman otok. Odlikuju ga ugodna zimska i ljetna odmarališta, umjerena klima i bujna suptropska vegetacija.
HVAR

Iž je poznat po svojoj bujnoj mediteranskoj vegetaciji.
Korčula
Kažu da je Korčula otok s najviše legendi i spomenika, a uz Lokrum i Mljet to je najšumovitiji otok u Hrvatskoj.

 

Kornati
Prema legendi, Kornati, labirint morskih prolaza i otočića, nastali su iz većeg broja stijena koje su Bogu ostale nakon stvaranja svijeta. Bacio ih je u more, pogledao i zaključio da ništa ne treba više ispraviti.

kornati
Krk
Od davnina nazivan Zlatnim otokom zbog blage klime, bujne vegetacije i povoljnog položaja u Kvarnerskom zaljevu, otok Krk najveći je jadranski otok. Blizina i povezanost mostom s kopnom čini ga atraktivnim turističkim odredištem.
Lastovo
Daleko na otvorenom moru nalazi se otok Lastovo, površine 50 četvornih kilometara, s razvedenom šljunčanom obalom, pješčanim plažama i nekolicinom otoka na zapadnoj i istočnoj strani.
Lošinj
Reklamira se kao ‘otok vitalnosti’; svi putnici koji ovdje stignu pronaći će mir, sklad i ljepotu. Doživjet ćete simfoniju boja, mirisa i okusa uživajući u otočnoj, tradicionalnoj kuhinji temeljenoj na samoniklom, aromatičnom bilju i maslinovom ulju. Iznova će vas iznenaditi okus mlade janjetine i kvarnerskog škampa, aromatičnost domaće rakije sa začinskim biljem.
LOSINJ
Mljet
Otok Mljet, najljepši i najšumovitiji otok Jadrana, jedan je od najatraktivnijih bisera Mediterana. Izdvojen i nedirnut, otok mistike, maslina, vinove loze i bogatih šuma idealan je za istraživanje bogate flore i faune te za spokojno uživanje u ljepoti netaknute prirode.
Murter
Među otocima se po svojoj pitoresknosti ističe i Murter površine 18 četvornih kilometara. Murter je otok ribara, maslinika i brodograditelja.
Pag
Pag je otok diljem kojeg se pružaju mitski maslinici, bogat je morskom soli i slavan zbog svoje čipke te sira, nadaleko poznate svjetske delikatese.Pakleni otoci
Pakleni su otoci posebno zanimljiva skupina otoka sa šljunčanim te pješčanim, uglavnom nudističkim plažama te stjenovitim morskim dnom savršenim za podvodni ribolov.
PAKLENI OTOCI
Pašman
Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, između Zadra i Biograda. Morska struja u Pašmanskom kanalu koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.
Prvić
Otok Prvić nalazi se u blizini turističkog bisera Vodica, oaze mediteranske flore i faune.
Rab
Rab – slikovit otok u Kvarnerskom zaljevu. Čine ga kontrasti oštrih kamenih hridi s istočne obale i blagih pješčanih plaža, goleti brdskih masiva pokrivenih makijom i šumama mediteranskog hrasta.
Susak
Među 1244 otoka i grebena rasutih duž jadranske obale, od čvrstog i oštrog kamenja te šačice zemlje, Susak je jedan od rijetkih koje je priroda stvorila od pijeska.
Šolta
U azurnoj školjci neba i mora u splitskom arhipelagu, iz tihog plavog Jadrana iznjedrio je otok Šolta. Kroz svoju burnu prošlost Šolta je bila osvajana, branjena, napadana od gusara i otkrivana od umjetnika.

šolta

Ugljan
Ovaj otočki prostor u zadarskom arhipelagu s gradom Zadrom predstavlja jedan od najljepših i najposjećenijih dijelova hrvatskog Mediterana.

Vir
Otok u Zadarskom arhipelagu, svega 15-ak kilometara udaljen od Nina. Spomenici kulture na ovom malenom otoku podsjećaju da su degustatori mediteranskih ljepota poodavno zapazili ovaj lokalitet, udahnuli mu život i ostavili bogate tragove.

Vis
Daleko od kopna i kopnenih problema je otok Vis, bogat agrumima, palmama i ribolovnim područjima.

VIS
Zlarin
Zlarin je otok u šibenskom arhipelagu. Zbog svoje ljepote nazivan je zlatnim, zelenim i koraljnim otokom. Nije onda ni čudo što naseljenost otoka seže u daleku prošlostŽirje
Žirje je najdalji naseljeni otok šibenskog arhipelaga sa sjajnim ribolovnim područjima i mnogim uvalama za nautičare.
 ŽIRJE

CroExpress/Croatia.hr/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR