Connect with us

Analiza

„POTRES“ NA EIZ-u – EKONOMSKOM INSTITUTU ZA***ANCIJE

Objavljeno

on

Ponekad čovjek stvarno ostane bez riječi, ali samo na prvi mah kad pročita poneki naslov.

Toliko me danas iznenadio naslov na službenim stranicama EIZ-a da je „čuveni“ CEIZ indeks za studeni 2016. narastao te da procjena rasta BDP-a za 4/2016. iznosi + 3,0 %, a na razini cijele 2016. rast BDP-a od + 2,8 %, toliko, da sam srećom sjedio jer bih inače pao od nevjerice.

CEIZ indeks

CEIZ indeks

Ovakav naslov odgovara potresu jačine najmanje 7,0 – 7,9 stupnjeva po Richteru i može uzrokovati veliku štetu na širem području.

 Ovog puta ta „šteta“ je uzrokovana na širem području „mentalnih komunista i juhoslovena“, ostalih drugova i drugarica i „dežurnih katastrofičara“ jer su sve očekivali, ali da „njihovi stručnjaci“ iz EIZ – to njima naprave, sigurno nisu.

Toliko su se mediji proteklih mjeseci, a osobito proteklih tjedana „propeli na stražnje noge“ svojim „crnilom“, depresijom, da u RH ništa ne valja, a sad ovo…. STRAŠNO!

ŠOK i NEVJERICA! … ili kako bi to još rekao legendarni ratni snimatelj g. Dražen Travaš: „Partija na aparatin’“

ili

„UZMP – Udruženi zločinački medijski poduhvat“ na aparatin’!

( Do sad nitko nije točnije opisao situaciju u medijima u RH, od uistinu žive legende i legendarnog ratnog snimatelja g. Dražena Travaša! )

No, ne zanosimo se previše ovim naslovom jer i on u sebi krije još dosta „rezerve“ jer rast BDP-a u 4/2016. će biti iznad + 3,0 %, a na kraju cijele 2016., minimalno + 2,9 %, a ne 2,8 % kako stoji u naslovu, samo što ih malo „zeza“ matematika.

( Matematika osnovne škole kaže: Rast BDP-a u proteklim tromjesečjima 2016. bio je: 2,7 % + 2,8 % + 2,9 % + 3,0 % = 11,4 : 4 = 2,85 %! I opet EIZ uvodi novi Zakon da se zaokružuje na manju brojku. Ma kako se uopće usuđuju ovi matematičari zaokruživati na veći broj ako EIZ kaže drugačije?! Strašno! )

( U ovo nisu uračunati „revidirani podatci“ koji će zasigurno podići sve vrijednosti u budućim vremenima. Podsjetimo se samo na „anomaliju“ koja se dogodila u srpnju 2016. kad su prihodi od PDV-a bili manji nego iz srpnja 2015., ali i iz srpnja 2014., unatoč apsolutnom turističkom rekordu )

Na sve ovo moramo „uračunati“ i kašnjenje CEIZ indeksa jer to „kašnjenje“ sigurno nije bez razloga, tj. obzirom da još NIKAD nisu ni pogodili ni izračunali koliki će biti rast BDP-a, slobodno možemo dodati koji deseti dio postotnog boda, a „kašnjenje“ su zasigurno iskoristili za prikupljanje novih podataka „ispod žita“ i „prepisivanje“ tuđih podataka.

Ali ni to nije sve.

Poznato je da je HNB u prosincu odlučila „ne kvariti“ Božić i božićne blagdane objavom zamjene Biltena, ali kako sad i najnoviji Bilten kasni već danima, postavljam si pitanje: Ima li još neki Božić ili važan blagdan zbog kojeg još nije izišao najnoviji Bilten HNB-a, br. 230.

Istina, nije lako ni „stručnjacima“ u HNB-u pisati pozitivne brojke i podatke da je  gospodarstvo u povijesnom uzletu, te da je RH ušla na „krilima 2016. u novu 2017. godinu.
No, već će oni pronaći načina za malo „izvitoperiti“ brojke i Grafikone. Do sad su uvijek uspijevali u obmani šire javnosti te nema razloga da to ne naprave i u Biltenu br. 230. kojeg s nestrpljenjem očekujem analizirati.

Kako god okrenemo,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

HNB – „HOHŠTAPLERSKA NARODNA BANKA“

EIZ- EKONOMSKI INSTITUT ZA***ANCIJE

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari