Connect with us

Politički rentgen

Potres i covid, kao plodno tlo za brutalne političke profitere!

Objavljeno

-

 

Tragedije su uvijek bile podno tlo za lopove i profitere i samo transparentan i koncizan plan može ih amortizirati u začetku njihove zloće, pa potrošnja vremena na tom istraživačkom planu, objektivnim promatračima nije nikada gubitak vremena! Kako posiješ, tako ćeš i žeti!

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

Na razrušeno područje naše drage Banovine, u roku 24 sata nakon užasnog potresa, sjatili su se psi rata i tragedija, raznorazni građevinsko- politički profiteri i strane obavještajne službe, osobito one sa istoka bivše propale države! Pojedine grmolike i buljevite političare mogli smo vidjeti na krovovima Petrinje i Gline kako populistički glumataju rode, gradeći svoje novo populističko gnijezdo na užasnoj tragediji. Već tada, u tom dramatičnom času, otpočela je žestoka profiterska kampanja protiv Vlade Republike Hrvatske i tek imenovanog čelnog čovjeka Stožera za obnovu generala Tome Medveda.

Interesantno je da je upravo Zoran Milanović prvi neformalno, ali javno predložio Tomu Medveda za šefa Stožera, a danas vidimo i zašto je to učinio! Milanović je znao da bilo koja obnova u svijetu nakon razornih potresa postaje područje za razne manipulacije i proizvodnju političkih potresa, jer najlakše je politički manipulirati nesretnim žrtvama koje su pogođene i okrenuti javnost protiv odgovornih u Vladi Republike Hrvatske, za navodno neučinkovitu i sporu obnovu. Tomo Medved, neformalno je predložen od strane Zorana Milanovića, jer ga je Mefisto valjda htio pridobiti na svoju stranu protiv Andreja Plenkovića!

No danas, kada ta operacija kupovine obraza Tome Medveda nije uspjela, on postaje žrtveni jarac i udarna toljaga protiv Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske! Mefisto je poslao svoje zombije na ministra! Zašto? Zato što je general i ministar Tomo Medved drugi čovjek HDZ-a i zato što je drugi čovjek u Vladi Republike Hrvatske i to čovjek koji zasluženo nosi epitet osobe godine čime je počašćen od svojih vjernih branitelja. Što se mene osobno tiče, Tomo Medved je već sada u kontekstu njegove empatije i brige za braniteljsku populaciju osoba desetljeća i teško će ga bilo tko novi na toj funkciji ministra ikada nadmašiti!
Milanovićeva meta je Andrej Plenković, a Tomo Medved postaje toljaga s kojom se tuče i još više će se tući HDZ i to opetovano na području velike tragedije kakav je potres na Banovini, onako politički, profiterski, potpuno isto kao u slučaju covida-19. Nema nikakve razlike, isti modus operandi iz kuhinje Mefista s Pantovčaka.

Nije li dan prije sramotnih prosvjeda u Petrinji Miodrag Demo, koji je svojevremeno brutalno nasrnuo na Tomu Medveda u svezi obnove Banovine i zakona o stradalnicima Domovinskog rata, bio na prijemu kod Mefista na Pantovčaku? Nije li supruga Miodraga Deme bila među bacačima gruda i zviždačima u Petrinji, i to na obljetnicu potresne tragedije? Nije li biskup Košić progovorio o tim „budalama“ u izjavi za medije?
Tomo Medved je Mefistov trun, ili balvan u oku samo zato, što je Tomo Medved kao prst i nokat s Plenkovićem u kontekstu državnih politika i zaštite nacionalnih interesa i što je jedan od nosivih stupova HDZ-a i braniteljske populacije, kojoj se Mefisto silno uvlači pod kožu, ne bi li je oteo iz zagrljaja svog omiljenog ministra. Dakle, u pitanju je glasački korpus HDZ-a kojega treba svakako razbiti! Performans u Petrinji, na obljetnicu tragičnog potresa, čini se, skuhan je i začinjen u Mefistovoj kuhinji i postaje područje za novu rundu uličnih štemerskih obračuna. Mefisto jednostavno bez pakla ne funkcionira!
Obnova Banovine i Zagreba nije posao za jednu godinu. Trajat će desetljećima! U ovom vremenu kada se javnosti servira da se ne radi baš ništa, kada s stvara dojam da Plenković gotovo mrzi Banovinu, ili je anemičan i nesposoban, iza zatvorenih vrata događaju se planski krucijalne pretpostavke za uspješnu i što bržu obnovu. Grade se temelji planske obnove, što je zapravo najzahtjevniji dio posla u cijelom procesu. Jer, kako se isplaniraju administrativni i financijski temelji obnove s jasnim rokovima izvođenja, ako se prepoznaju profiterske bande i gangovi, jedino pod tim pretpostavkama obnova može biti po svojoj kvaliteti učinkovito odrađena! Ne treba valjda ni spominjati seizmologe koji stručno govore u potrebi smirivanja tla, kako bi se koliko toliko u miru mogli obavljati građevinski zahvati!
Tragedije su uvijek bile podno tlo za lopove i profitere i samo transparentan i koncizan plan može ih amortizirati u začetku njihove zloće, pa potrošnja vremena na tom planu, objektivnim promatračima nije nikada gubitak vremena! Kako posiješ, tako ćeš i žeti!

Potpuno je jasno, da velikosrpski građevinski lobi pod patronatom Aleksandra Vučića, uz posredničku ulogu profitera Milorada Dodika, želi brutalno zagrabiti u dio ogromnog građevinskog kolača na „svojoj Baniji“, što u pozadini nosi neviđene političke konotacije. Želi se u konačnici prikazati da su Srbi obnovili njihovu srpsku Baniju, a ono što je još pokvarenije, želi se prikazati da je navodno spora obnova Banovina namjerna i uz to je uperena protiv lokalnog srpskog stanovništva kao poticaj za njihovo iseljavanje iz Republike Hrvatske. Dakle, u kontekstu stvaranja mržnje i „srpskog sveta“, Banovina je postala područje za novo etničko čišćenje Srba .
Našem čitateljstvu, koje želi biti objektivno usred tsunamija spin doktora i oporbenih trolova, donosimo istinitu sliku o potresom razrušene L’Aquile, što je više nego kao vjerodostojna usporedba s Banovinom, pa sami zaključite sve, o mogućnostima i nemogućnostima brže ili sporije obnove!?
U novije vrijeme, jedan je od možda najpoznatijih potres u talijanskom gradu L’Aquili, u regiji Abruzzo. Ondje je 6. travnja 2009. godine potres magnitude 6,2 stupnja po Richteru sravnio taj grad sa zemljom. U potresu je poginulo oko 300 ljudi, što ga čini najsmrtonosnijim potresom u Italiji u gotovo 30 godina.
Evo što o tome zboru poznati inženjer, na sredini Almesberger:

„Moja specijalnost su i dijagnoza i monitoring konstrukcija s kontrolama na objektima bez razaranja, što uključuje ultrazvuk, termografiju, radiografiju, endoskopiju, ustvari sve metode koje su dobro poznate u medicini, u kojoj je pacijent čovjek, a moj je pacijent konstrukcija – zidana, betonska, drvena ili čelična – rekao je Almesberger.
Furlanija je nakon obnove, koja je trajala približno 30 godina, od zaostale regije postala treća najrazvijenija pokrajina u Italiji, poslije Lombardije i Pijemonta. Po njemu se potres u Zagrebu može usporediti s onim u L’Aquili jer su u oba najviše stradale zidane konstrukcije, zgrade te spomenici kulture i crkve. Međutim, priznaje da je po razornosti puno sličniji ovom u Petrinji. Otkrio je kako je tekla obnova talijanskoga grada i koja su njegova predviđanja za obnovu hrvatskih gradova.

L Aquila 2009. i 2013.
„Stambeni objekti i tvorničke hale tamo su odmah sanirani ili srušeni te ponovno sagrađeni prema novim seizmičkim propisima. Obnova još i danas traje. Odvija se polako, jer je grad poznato sveučilišno središte s mnogo povijesnih zgrada, za čiju su obnovu potrebni novac i vrsni majstori. Do sada je sanirano 70 posto spomenika kulture, ali sve se na njima radi s originalnim materijalima – rekao je poznati inženjer.
A koliko će trebati za obnovu u potresu razorenih hrvatskih gradova? Tu Almesberger uopće nije optimističan.

„Hrvatska je u vrlo teškoj situaciji. Potresi su joj se dogodili u vrijeme pandemije, ekonomske krize, zimi… Potres u L’Aquili ipak je bio u nekom po svemu normalnijem vremenu. Njima je cijeli svijet slao pomoć, čak je, sjećam se, i Obama osobno došao. A unatoč tome, grad ni danas nije obnovljen. To su teške stvari i treba imati strpljenja, jer obnova ne ide preko noći.
Smatram da je za uspjeh jako bitno kvalitetno planiranje obnove. U ovoj situaciji politika bi trebala biti jedinstvena i osigurati sredstva za obnovu, a struci prepustiti stručne odluke. Prvo je nužno hitno obnoviti objekte u kojima ljudi rade i javne ustanove kao što su bolnice, škole, tvornice i hoteli… Bitno je da rad, proizvodnja i usluge ne stanu – zaključio je.

Pametnom i dobronamjernom dosta! Umjesto hrvatskog zajedništva u katastrofama i obnovi, u bolesti i zdravlju, potres i covid, postali su plodno tlo za brutalne političke profitere!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari