Connect with us

Vijesti

‘Potrošili smo budućnost naše djece! HDZ, SDP, komunisti – svi su isti! Kradu sve što se može, čuvaju vlast i vode nas u dužničko ropstvo’

Objavljeno

-

“Na tuđoj se moći ne može opstati. Dužništvo nam je postalo doktrina, potrošili smo budućnost naše djece. Više nemamo resursa da bi netko preuzeo naše dugove. Najavama naših političara treba psihička pomoć. Rasprodati će sve vode, autoceste mi smo prisiljeni na rasprodaju ispod cijene. Prodajemo imovinu ispod cijene. Ma ni 1/3 ispod cijene ne možemo naplatiti, a time ugrožavama budućnost Hrvatske”, ogorčen je analitičar.

Agencija Standard&Poors ponovno je snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu, uz stabilnu prognozu. Dosadašnji rejting bio je BB+, a novi rejting za obje valute sada je BB, napominje se da bi se recesija mogla nastaviti i u godini koja je pred nama, a to bi pak značilo da smo šestu godinu zaredom u recesiji. Ocjena BB spada u neinvesticijske, odnosno špekulativne rejtinge koji se nazivaju ‘smeće’. Agencija je objasnila promjene rejtinga pa navode kako su Vladine mjere ekonomske i proračunske politike nedovoljne za poticanje razvoja gospodarstva, ali i sređivanja javnih financija. Prema njihovom mišljenju, vladajuća koalicija nije uspjela provesti reforme koje bi značajnije poboljšale gospodarske izglede Hrvatske. Problem naše zemlje je i slaba konkurentnost, ponajviše zbog rigidnog tržišta i složenog poslovnog okoliša, odnosno loše poslovne klime. Iako su prethodne prognoze pokazivale kraj recesije, sada u S&P očekuju da će se u Hrvatskoj recesija nastaviti i u ovoj godini. Prema procjenama te agencije, naš BDP u prošloj godini pao je za otprilike jedan posto. Kratkoročne ekonomske prednosti koje Hrvatska kao članica EU ima ograničene su zbog strukturnih problema te bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane neto upravitelj u proračun EU, odnosno da ne uspije povratiti sredstva koja plaća kao članica EU.

U 2014. godini, očekuje se blagi oporavak izvoza i investicija, najviše radi novog zakona o strateškim investicijama, korištenja EU fondova kao i državnih investicija. Istodobno, očekuje se da će potrošnja nastaviti padati radi niske zaposlenosti (radno je neaktivno 55,4 posto stanovništva od 22-64 godine starosti, što je odmah iza Grčke koja ima najnižu stopu zaposlenosti u EU). Analitičari S&P napominju kako Milanovićeva Vlada u dvije godine mandata nije uspjela uvesti reforme kojima bi se gospodarstvo osnažilo, a to je odraz političke realnosti i opiranja interesnih skupina, koje još uvijek koriste svoja duboka ukorijenjena prava.

“Nastavak politike samodopadnosti Vlade mogao bi dovesti do toga da Hrvatska postane neto uplatitelj u proračun EU-a”, tvrde u ovoj agenciji dodajući da je šansa da se rejting promjeni na bolje, ili gore u narednih godinu dana ispod 33 posto. “Ubrzani napori prema rješavanju ključnih strukturnih ekonomskih i proračunskih izazova mogli bi dovesti do podizanja rejtinga, a izostanak političkih mjera do pogoršanja financijske pozicije države. To bi moglo dovesti do novog snižavanja rejtinga”, tvrde iz S&P-a.

Slavko Kulić o problemima u Hrvatskoj

Da su problemi u hrvatskom gospodarstvu duboki, vjeruje ekonomski analitičar, Slavko Kulić. “Što se tiče agencija koje ocjenjuju državu i društvo, ne vidim razloge zašto bi nam dali potporu. Istinito je da ne možemo imati kreditnu sposobnost, ako je u pitanju plaćanje zaduženja. Problem nije u agencijama već u nama, našem psihološkom i političkom stanju. Živimo u sustavu socijalnih odnosa na tuđoj moći. Našu savjest gradimo na tuđoj moći i tu opstanka nema. Na tuđoj se moći ne može opstati. Dužništvo nam je postalo doktrina, potrošili smo budućnost naše djece. Više nemamo resursa da bi netko preuzeo naše dugove. Najavama naših političara treba psihička pomoć. Rasprodat će sve vode, autoceste mi smo prisiljeni na rasprodaju ispod cijene. Prodajemo imovinu ispod cijene. Ma ni 1/3 ispod cijene ne možemo naplatiti, a time ugrožavama budućnost Hrvatske”, ogorčen je analitičar.

Iako se u Vladi često hvale da čine mnogo kako bi se zemlja oporavila Slavko Kulić to ne vidi tako. “Ne rade ništa. Sistem vladanja je sporan. Oni su isključili narod iz politike, a stručnjake iz ekonomije. Sve čine u interesu očuvanja vlasti. Cilj im je na bilo koji način ostati na vlasti, briga ih za narod oni se bore samo za sebe. Svi su isti, razlike nema. Savez komunista, HDZ, SDP svi imaju isti mentalni sklop i prema životu pojedinca jednako su okrutni. U takve okolnosti investitori neće doći. Jedine investicije u Hrvatskoj su Psihijatrijska bolnica u Popovači, ali i zatvori. Kriminal je metastazirao, a sistem krade. Svi kradu i vode nas dublje u život na dug. Svi se vode onom: što ne bi ukrao kad mogu. Kradu sve što se može, a žalosno je što školovani kradu. Narod i znanstvena zajednica na sve to šuti. Politika vlasti polaže pravo na istinu, a mi promatramo kako propadamo. Hrvati se moraju i mogu nadati, ali za bolje sutra moramo činiti ono o čemu znanstvena zajednica šuti, unatoč uvredama ministra Slavka Linića”, zaključuje ogorčeni Kulić.

Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas