Connect with us

BiH

Poturički devrovi

Objavljeno

on

U svojoj knjizi ” Stanje nedodržive Bosne Srebrne”, 1884 god. fra Mate Tolišanin piše o jednom od načina na koji su Turci i njihove sluge poturice otimali imovinu od kršćana :

Turci običavaju riet: gdje je „leš „ tu je i „ćefš „, i kažu da se tako u šeriatu piše, tj. gdje čeljade pogine, ondje neka se pregleda i iztraga učini vrhu počinjenog ubojstva. Dakle Turci znajuć, da gdje je „leš „ tu je i „čefš“, a za ovaj obavit, valja doći kadija ili koga on pošalje,a s njime nekoliko izjelica a ove dočekat, nahranit i putbinu kadiji koliko zaište, mora platiti oni, tko je vlasnik mjesta, na kom je mrtvo čeljade našasto, a koliko će krvarina zasjeć. To će istom kadije kasnije kazat. Radi ove nepravedne osude koliko put se je desilo i na koliko mjesta, da oni, koji je od Mile Mujo, a od Ilije Alija postao, i čim je to postao, omrzlo mu je radit, pa drži, da se je stoga i poturčio, da ne mora raditi, nego da od kršćana otimajući, more i živit.  

Poturčenici dakle vidjevši da kršćani radeći imaju više nego oni, izumiše , kako će od pojedinog ili od čitave obćine kršćana oteti i posvojiti gdjegod dobar pašnjak ili plodnu oranicu, ili kosnicu, ili šumu, ili čitavu planinu, a to je sve ostalo kršćanom od vremena kršćanskih vladar u Bosni. Izmisliv dakle poturčenici, kako će jedno ili drugo od rečenih posjeda dobiti, najdu na jednom, ili drugom mjestu čovjeka kršćanina pa ga ubiju i odmah isti ubojice pohite kadiji  i kažu, u tom i tom mjestu pao je leš (mrtva glava ) ajde dragi efendijo pa čini ćefš ( iztraga ) Jadni kršćani premda znadu koji put i tko je ubio čovjeka i porad šta  je ubijen, ipak da ne padnu pod strašnu globu krvarine, premda bolnim srdcem ipak reknu pred kadijom, krvarina se nije desila u našem mejašu. Ove poturice jedva dočekaju, pa kadija upiše, da mjesto u kojem se krvarina pridesila, ne spada u obćinu kršćansku, nego je vlastitost sela turskog , poturice malo podmažu kadiju, pa on osudi po ikvaru (izpovjedanju ) kršćana: ono mjesto nije njihovo. Na ovaj načine tolike i tolike zemlje oranice, kosnice, šume i ciele planine izotimali su poturice od kršćana u Bosni i Herecgovini „

Kučibaba/kamenjar.info

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari