Pratite nas

BiH

Poturički devrovi

Objavljeno

na

U svojoj knjizi ” Stanje nedodržive Bosne Srebrne”, 1884 god. fra Mate Tolišanin piše o jednom od načina na koji su Turci i njihove sluge poturice otimali imovinu od kršćana :

Turci običavaju riet: gdje je „leš „ tu je i „ćefš „, i kažu da se tako u šeriatu piše, tj. gdje čeljade pogine, ondje neka se pregleda i iztraga učini vrhu počinjenog ubojstva. Dakle Turci znajuć, da gdje je „leš „ tu je i „čefš“, a za ovaj obavit, valja doći kadija ili koga on pošalje,a s njime nekoliko izjelica a ove dočekat, nahranit i putbinu kadiji koliko zaište, mora platiti oni, tko je vlasnik mjesta, na kom je mrtvo čeljade našasto, a koliko će krvarina zasjeć. To će istom kadije kasnije kazat. Radi ove nepravedne osude koliko put se je desilo i na koliko mjesta, da oni, koji je od Mile Mujo, a od Ilije Alija postao, i čim je to postao, omrzlo mu je radit, pa drži, da se je stoga i poturčio, da ne mora raditi, nego da od kršćana otimajući, more i živit.  

Poturčenici dakle vidjevši da kršćani radeći imaju više nego oni, izumiše , kako će od pojedinog ili od čitave obćine kršćana oteti i posvojiti gdjegod dobar pašnjak ili plodnu oranicu, ili kosnicu, ili šumu, ili čitavu planinu, a to je sve ostalo kršćanom od vremena kršćanskih vladar u Bosni. Izmisliv dakle poturčenici, kako će jedno ili drugo od rečenih posjeda dobiti, najdu na jednom, ili drugom mjestu čovjeka kršćanina pa ga ubiju i odmah isti ubojice pohite kadiji  i kažu, u tom i tom mjestu pao je leš (mrtva glava ) ajde dragi efendijo pa čini ćefš ( iztraga ) Jadni kršćani premda znadu koji put i tko je ubio čovjeka i porad šta  je ubijen, ipak da ne padnu pod strašnu globu krvarine, premda bolnim srdcem ipak reknu pred kadijom, krvarina se nije desila u našem mejašu. Ove poturice jedva dočekaju, pa kadija upiše, da mjesto u kojem se krvarina pridesila, ne spada u obćinu kršćansku, nego je vlastitost sela turskog , poturice malo podmažu kadiju, pa on osudi po ikvaru (izpovjedanju ) kršćana: ono mjesto nije njihovo. Na ovaj načine tolike i tolike zemlje oranice, kosnice, šume i ciele planine izotimali su poturice od kršćana u Bosni i Herecgovini „

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari