Pratite nas

BiH

Poturički devrovi

Objavljeno

na

U svojoj knjizi ” Stanje nedodržive Bosne Srebrne”, 1884 god. fra Mate Tolišanin piše o jednom od načina na koji su Turci i njihove sluge poturice otimali imovinu od kršćana :

Turci običavaju riet: gdje je „leš „ tu je i „ćefš „, i kažu da se tako u šeriatu piše, tj. gdje čeljade pogine, ondje neka se pregleda i iztraga učini vrhu počinjenog ubojstva. Dakle Turci znajuć, da gdje je „leš „ tu je i „čefš“, a za ovaj obavit, valja doći kadija ili koga on pošalje,a s njime nekoliko izjelica a ove dočekat, nahranit i putbinu kadiji koliko zaište, mora platiti oni, tko je vlasnik mjesta, na kom je mrtvo čeljade našasto, a koliko će krvarina zasjeć. To će istom kadije kasnije kazat. Radi ove nepravedne osude koliko put se je desilo i na koliko mjesta, da oni, koji je od Mile Mujo, a od Ilije Alija postao, i čim je to postao, omrzlo mu je radit, pa drži, da se je stoga i poturčio, da ne mora raditi, nego da od kršćana otimajući, more i živit.  

Poturčenici dakle vidjevši da kršćani radeći imaju više nego oni, izumiše , kako će od pojedinog ili od čitave obćine kršćana oteti i posvojiti gdjegod dobar pašnjak ili plodnu oranicu, ili kosnicu, ili šumu, ili čitavu planinu, a to je sve ostalo kršćanom od vremena kršćanskih vladar u Bosni. Izmisliv dakle poturčenici, kako će jedno ili drugo od rečenih posjeda dobiti, najdu na jednom, ili drugom mjestu čovjeka kršćanina pa ga ubiju i odmah isti ubojice pohite kadiji  i kažu, u tom i tom mjestu pao je leš (mrtva glava ) ajde dragi efendijo pa čini ćefš ( iztraga ) Jadni kršćani premda znadu koji put i tko je ubio čovjeka i porad šta  je ubijen, ipak da ne padnu pod strašnu globu krvarine, premda bolnim srdcem ipak reknu pred kadijom, krvarina se nije desila u našem mejašu. Ove poturice jedva dočekaju, pa kadija upiše, da mjesto u kojem se krvarina pridesila, ne spada u obćinu kršćansku, nego je vlastitost sela turskog , poturice malo podmažu kadiju, pa on osudi po ikvaru (izpovjedanju ) kršćana: ono mjesto nije njihovo. Na ovaj načine tolike i tolike zemlje oranice, kosnice, šume i ciele planine izotimali su poturice od kršćana u Bosni i Herecgovini „

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Hrvatska udruga logoraša obilježava obljetnicu raspuštanja logora ‘Muzej’ u Jablanici

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini obilježit će obljetnicu raspuštanja logora “Muzej” u Jablanici u nedjelju, 1. ožujka.

Logor “Muzej” osnovalo je ratno predsjedništvo općine Jablanica u travnju 1993. godine, a kroz njega je u sljedećih godinu dana prošlo 600 logoraša od čega 88 vojno sposobnih, dok su ostalo bili civili.

U logoru su na najgrublji način kršene Ženevske konvencije, logoraši su odvođen na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, premlaćivani su i silovani, a osam logoraša je ubijeno.

Logor je raspušten 1. 3. 1994. godine posredstvom Međunarodnog crvenog križa, navodi se u priopćenju. Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovornih osoba za formiranje logora, dodaje se. Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH organizirat će prijevoz iz Mostara.

Polazak je planiran u 8 sati s Trga hrvatskih velikana (Rondo), u 9:30 logoraši će položiti vijence ispred objekta muzeja, a u 10 sati u crkvi Bezgrješnog Začeća BDM u Jablanici bit će služena sveta misa zadušnica.

Marić: Kroz logor ‘Muzej’ u Jablanici je prošlo i 60 djece

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik: Ne pozivamo na rat i sukobe, RS nema plan za secesiju

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je u četvrtak da Republika Srpska ne poziva na rat niti na odcjepljenje ovog entiteta od BiH te je odbacio najave Visokog predstavnika Valentina Inzka o mogućnosti njegova sankcioniranja tvrdeći da je pristran u interesu bošnjačke strane.

“Ne pozivamo na rat, ne pozivamo na sukobe, secesije nema u dokumentima Republike Srpske, nitko to nije ni postavio na taj način, ali ima razgovora o tome”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u četvrtak u Banjoj Luci. Pri tome je situaciju u Republici Srpskoj, koja blokira državne institucije, usporedio sa stanjem u Kataloniji koja je provela nepriznati referendum o odcjepljenju od Španjolske, zbog čega su tamošnji dužnosnici osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

”Puigdemont, koji je vodio referendum o odcepljenju Katalonije, danas je zastuonik u Europskom parlamentu i tamo radi nesmetano i pored činjenice da španjolski sud traži izručenje. Sada nas ovdje dvostrukim standardima pokušavaju natjerati da šutimo i da jedan dio nas procesuiraju”, dodao je Dodik, koji je i čelnik vladajućeg SNSD-a na državnoj razini i u entitetu Republici Srpskoj.

Odbacio je navode visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da sve više utjecajnih zemalja zagovara upotrebu širokih bonskih ovlasti, na koju Visoki predstavnik ima pravo, a koje mogu uključivati i smjene dužnosnika.

“On se pokazao kao izvršitelj muslimanske politike u Sarajevu i Srbi nemaju povjerenja u Visokog predstavnika”, rekao je Dodik. Dodao je kako Inzko podupire plan po kojemu bi se BiH unitarizirala po želji bošnjačkih političara, a zatim pretvorila u Islamsku državu.

Poručio je kako neće popustiti pred pritiscima, niti zbog mogućnosti smjene.

Posljednja kriza u BiH izbila je nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, čime je javno zemljište proglasio državnim, a ne entitetskim. Zbog toga su srpski dužnosnici odlučili blokirati institucije BiH, ne prihvatiti presudu Ustavnog suda te zatražiti odlazak troje stranih sudaca koji su u sastavu Ustavnog suda, kako je predviđeno daytonskim ustavom. (Hina)

Izetbegović, Radončić i Komšić poručili Dodiku da ne prelazi crvenu liniju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari