Connect with us

Iz Svijeta

Potvrda sutkinje Amy Coney Barrett poticaj Trumpu tjedan dana do izbora

Objavljeno

-

Donald Tump “zaostaje po anketama” tjedan dana do predsjedničkih izbora, no u ponedjeljak mu se smiješi dojmljiva pobjeda – potvrda njegova izbora konzervativne sutkinje u Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

Amy Coney Barrett je već treći sudac kojeg je imenovao Trump i trebala bi postati deveta članica tog najvišeg američkog suda kada je u ponedjeljak potvrdi inače podijeljeni Senat, ali u kojem demokrati nisu uspjeli provesti naum da se glasanje održi tek nakon izbora.

Senat je u nedjelju poslijepodne glasao s 51 glasova za i 48 protiv, uglavnom po stranačkoj liniji, da se ograniči rasprava o njezinoj nominaciji čime su pripremili teren za konačno glasanje u ponedjeljak navečer.

Budući da republikanci kontroliraju Senat s 53 glasa prema 47 i budući da ništa ne upućuje na internu pobunu protiv te konzervativne sutkinje koja bi trebala zamijeniti pokojnu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg, gotovo je izvjesno da će ona preuzeti tu doživotnu dužnost premda joj se demokrati protive.

“Do sutra navečer imat ćemo novu članicu Vrhovnog suda Sjedinjenih Država”, rekao je lider senatske većine Mitch McConnell pa dodao da druga strana (demokrati) još dugo vremena neće moći ništa učiniti.

Sudac Vrhovno suda SAD-a je doživotna dužnost.

Ulazak Amy Barrett na mjesto liberalne ikone Ruth Bader Ginsburg preminule 18. rujna znači da će konzervativna većina u najvišem američkom sudu imati nadmoćnu prednost 6:3.

Donald Trump je na putu da Bidena pobijedi s većom razlikom nego H. Clinton

Demokrati su upozorili da bi 48-godišnja Barrett mogla srušiti Obamacare, zakon o obveznom zdravstvenom osiguranu koji je milijunima Amerikanaca omogućio pristup zdravstvenoj skrbi te da će vjerojatno srušiti i povijesni zakon iz 1973. Roe protiv Wade kojim je zaštićeno pravo na pobačaj.

Nijedan kandidat za Vrhovni sud nije do sada bio potvrđen u Senatu tako blizu predsjedničkim izborima. Republikanci u Senatu blokirali su u ožujku 2016. prijedlog tadašnjeg predsjednika Baracka Obame za Vrhovni sud argumentom da se to ne može činiti osam mjeseci do izbora, a sada upravo oni tako postupaju.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer u nedjelju je takvo stajalište nazvao “flagrantnim licemjerjem” koje će ostaviti “trajnu mrlju na republikanskoj većini”.

Izgubljena proceduralna bitka

Barrett je već treća sutkinja koju je imenovao Trump pošto su u Vrhovni sud po njegovu prijedlogu ušli konzervativni suci Neil Gorsuch 2017. te Brett Kavanaugh 2018.

Trumpov predsjednički mandat bio je kontroverzan, no njegova imenovanja u Vrhovni sud “vrhunac je njegovih postignuća”, rekla je za Fox News senatorica Marsha Blackburn.

Općenito, cijeli proces od imenovanja do ponedjeljka kada se očekuje potvrda u Senatu, tekao je neuobičajeno brzo, samo 30 dana, što je polovica od prosječnih 69,6 dana za taj postupak, pokazuju Kongresni podaci iz 2018.

Trump po anketama zaostaje za svojim demokratskim izazivačem Joeom Bidenom i nada se da će Barrett biti na dužnosti prije izbora 3. studenoga i sudjelovati u donošenju odluke u bilo kakvim postupcima povezanima s izborima.

Samo dvije republikanske senatorice, Lisa Murkowski s Aljaske i Susan Collins iz Mainea, usprotivile su se proteklih tjedana da se postupak provede prije izbora.

No Murkowski je u subotu izvela zaokret i rekla kolegama da će i njezin glas potvrditi Barrett jer nema izgleda da se cijeli proces blokira.

“Izgubila sam proceduralnu bitku”, rekla je Murkowski.

“Protivim se tako vođenom postupku, ali nemam ništa protiv nje kao pojedinca” i glasat ću za nju kada kada je bude trebalo potvrditi, rekla je Murkowski.

McConnell je imenovanje Barrett stavio ispred drugih važnih pitanja, čak ispred zakona koji treba donijeti financijske olakšice milijunima Amerikanaca i tvrtki koji su se zbog pandemije koronavirusa našli u teškoj gospodarskoj situaciji.

Općenito je pandemija donijela nov pečat cijelom procesu. Tako će potpredsjednik Mik Pence predsjedati glasanju u ponedjeljak iako je njegov predstojnik ureda, a vjerojatno i drugi Penceovi suradnici, dijagnosticiran pozitivno na covid-19.

Predsjednik Penceova ureda je u samoizolaciji, no Pence će predsjedati kako je najavljeno, potvrdio je njegov glasnogovornik.

Takva odluka zapanjila je Schumera koji je upozorio da će Pence time izložiti senatore opasnosti od zaraze.

“Republikanci zanemaruju pandemiju samo kako bi progurali imenovanje u Vrhovni sud”, rekao je. (Hina)

Trump nominirao pro-life katolkinju i majku sedmero djece za mjesto suca američkog Vrhovnog suda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari