Connect with us

BiH

Potvrđena prijava zastupnika Razima i Anela da predstavljaju Hrvate u Domu naroda F BiH

Published

on

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ovjerilo je u petak zastupnike Razima Halkića i Anela Šahinovića kao Hrvate podobne za izbor u nacionalni Dom naroda Federacije BiH iz Unsko-sanske županije, unatoč tome što je njihova kandidatura dočekana s podsmijehom i komentarima da bošnjačke stranke nastavljaju s pokušajima lažnog predstavljanja kako bi Hrvate izbacili iz vlasti iz federalnog entiteta.

Kako su potvrdili iz SIP-a BiH, ova je institucija ovjerila više listi za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, među kojima su i dvije liste predviđene za Hrvate.

Dvije liste hrvatskih kandidata podnijeli su Razim Halkić iz SDP-a BiH, te Anel Šahinović iz Laburističke stranke.

Obje ove liste potvrdio je SIP, nakon čega će u Skupštini Unsko-sanske županije uskoro biti organizirano glasovanje tko će od njih dvojice ići u klub Hrvata Doma naroda koji broji 17 izaslanika.

Ukoliko se ne postigne dogovor između ove dvojice “Hrvata”, onda će se pristupiti izvlačenju iz šešira o tome tko će predstavljati taj narod u Domu naroda.

Halkić je nedavno izabran i u medžlis u Cazinu, vjersku instituciju Islamske zajednice koja je pandan župi u Katoličkoj crkvi.

U Bosni i Hercegovini u pravilu se pripadnici jedne vjerske zajednice ujedno izjašnjavaju i kao pripadnici istoga naroda. Tako su katolici Hrvati, muslimani Bošnjaci a pravoslavci Srbi.

Na opasnosti od zloporaba s izborom lažnih i nelegitimnih Hrvata stalno upozoravaju iz hrvatskih stranaka budući se iz Doma naroda Federacije BiH bira izvršna vlast u ovome entitetu.

Razim Halkić i Anel Šahinović ‘Hrvati’ iz USŽ žele u Dom naroda

S obzirom da su Bošnjaci većina u Federaciji BiH dovoljno je da izaberu 6 od 17 Hrvata u Domu naroda da mogu posve zaobići stranke koje podupire najveći broj Hrvata i uspostaviti vlast. To su i napravile u dva navrata 2000. i 2010.

Istodobno s time, Županija zapadnohercegovačka postala je u petak prva od deset u Federaciji BiH iz koje su izabrana trojica Hrvata za Dom naroda FBiH Marija Iličić, Zdravko Bešlić i Tomislav Mandić. Sve troje su zastupnici HDZ-a BiH.

(Hina)

 

Lažno izjašnjavanje na izborima: Manipulacija nacijom Edim, Huso… ponovno bi u hrvatski klub

 

 

 

Razim Halkić i Anel Šahinović ‘Hrvati’ iz USŽ žele u Dom naroda

 

 

Moramo promijeniti protuhrvatsku percepciju, koja ignorira činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari