Connect with us

Politika

Potvrđeno je, DORH se neće žaliti na odluku o neizručenju Mustača

Objavljeno

-

Rok za mogućnost žalbe Državnog odvjetništva na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici o neizručenju Zadravka Mustača Njemačkoj istekao je u ponoć.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici izvijestilo je da se neće žaliti na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća koje je zbog zastare odbilo izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića Njemačkoj.

Sud je zaprimio žalbu obitelji Stjepana Đurekovića. “Predsjednica sudskog vijeća danas ili sutra će odlučiti je li ta žalba pravodobna i dopuštena”, kaže Anto Zeljko, glasnogovornik suda. Po Zakonu o kaznenom postupku točno je određeno tko može uložiti žalbu.

Državno odvjetništvo je pojasnilo da se nije žalilo na sudsku odluku jer smatra da je u Mustačevu slučaju nastupila zastara. “Državno odvjetništvo također smatra da je u ovom slučaju nastupila zastara, jer je kazneno djelo koje se stavlja na teret Z. M. počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. godine, kada je zbog izravne primjene Ustava RH iz 1990. ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnosti njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina”, piše u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.

Podsjetimo, velikogorički sud je donio odluku o neizručenju Zdravka Mustača u Njemačku jer smatraju da je zastara obvezujući razlog za odbijanje izručenja. Njihovi zagrebački kolege  postupili su drugačije te donijeli odluku o izručenju Josipa Perkovića u Njemačku. Još se čeka odgovor suda na žalbu o izručenju koju je uložio Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik.

[box_tip]

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, prema svemu sudeći, imat će priliku zlatnim slovima se upisati u hrvatsku povijest, ukoliko izruči Perkovića i Mustača suprotno željama vladajućih i DORH-a.

Sada je posve jasno – Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pod ravnanjem Mladena Bajića čini sve kako Josip Perković i Zdravko Mustač ne bi bili izručeni Njemačkoj. Iako su u predmetima protiv dvojice bivših SDS-ovaca dužni zastupati Njemačku koja traži izručenje, DORH se odlučio na drukčiju strategiju. Sada je sve na Vrhovnom sudu.

I o Mustaču na Vrhovnom sudu

Kako je potvrđeno sa Županijskog suda u Velikoj Gorici, DORH nije uložio žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća ovog suda o neizručenju Mustača. Iako je ovo bilo za očekivati, ono što se saznalo u utorak neke je iznenadilo – DORH je uložio žalbu na odluku Županijskog suda u Zagrebu na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj. Dobroupućene i nije previše iznenadilo, jer situacija je vrlo jasna. DORH je stava kako je za obojicu nastupila zastara još 1998. te kako ne smiju biti izručeni. U ovom slučaju DORH se postavio kao zaštitnik hrvatskih zakona. Situacija je potpuno apsurdna jer je ova institucija u konkretnim slučajevima dužna zastupati Njemačku.

– DORH u ovom slučaju očito zastupa i Republiku Hrvatsku i privatne stranke Mustača i Perkovića i Njemačku. To je jedinstven slučaj. Vjerojatno će se odsad u svim teorijama proučavati kao jedno novo, socijalističko, revolucionarno pravo – kaže nam odvjetnik Zvonimir Hodak. Hodak napominje još jednu važnu stvar; iako to nije učinio DORH, žalbu na odluku velikogoričkog suda uložila je obitelj ubijenog Stjepana Đurekovića. Kako su oni oštećena stranka u postupku, naš sugovornik je siguran da će se i o izručenju Zdravka Mustača odlučivati na Vrhovnom sudu.

Svjetla reflektora sada su usmjerena na Vrhovni sud i Branka Hrvatina. Kada bi Vrhovni sud bio podložan utjecaju politike i DORH-a te odbio obje žalbe, DORH-ovu i obitelji Đureković, moglo bi se dogoditi da Hrvatskoj zaprijeti ono što smo za dlaku izbjegli prošle godine – sankcije Europske komisije.

Iako Europska komisija zasad odbija komentirati slučajeve Perkovića i Mustača, u njihovoj šutnji krije se opasnost. Naime, glasnogovornica potpredsjednice ove institucije Viviane Reding poručila je kako EK prati provedbu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Vrlo lako bi se stoga moglo dogoditi da Reding, ukoliko definitivna odluka o sudbinama Perkovića i Mustača ne bude u skladu s europskim zakonodavstvom, Hrvatskoj ponovo zaprijeti sankcijama.

Prisjetimo se; u rujnu 2013. godine Reding je, zajedno sa predsjednikom EK Jose Manuelom Barrosom i povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, započela proceduru za pokretanje sankcija protiv Hrvatske zbog sramotnog donošenja Lex Perković. Situacija se rasplela sretno za Hrvatsku. Nakon velikih pritisaka iz Bruxellesa i Berlina, hrvatski vlastodržci su popustili i izmijenili sporni zakon. Izmjene su stupile na snagu sa prvim danom ove godine, a Perković i Mustač su odmah uhićeni. No tada je, kako se čini, na snagu stupio plan B – potpuna institucionalna potpora bivšim obavještajcima i otpor izručenju svim sredstvima. Iako je početak primjene zakona izgledao obećavajuće, posljednji potezi DORH-a i vladajućih kao da ponovo prizivaju “rat” sa Bruxellesom i Berlinom.

A ako je Reding opasna po hrvatsko zdravlje, još je opasnija jedna od najmoćnijih žena svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel. Prisjetimo se, Merkel je trebala biti gošćom proslave ulaska Hrvatske u EU. Od dolaska je odustala uz neuvjerljivu ispriku da “nema vremena”, no bilo je jasno kako su nekad sjajni odnosi Njemačke i Hrvatske naglo zahladili nakon sramotnog poteza hrvatskih vlasti. Ako Merkel dobije samo polovicu onog što je očekivala (Perkovića), mogla bi se ponovo opasno naljutiti na Hrvatsku. Ako ne dobije ni jednog ni drugog, počet će joj izlaziti para na uši. Kakve će u tom slučaju biti posljedice zasad je teško reći, ali gubljenje jakog saveznika poput Njemačke je stravično loš vanjskopolitički potez.

Prisjetimo se svih onih nagađanja o tome hoće li Perković napustiti zemlju kako bi izbjegao izručenje i ekskluzivnog intervjua Josipa Perkovića za Večernji list. Perković je neposredno prije odluke o izručenju naoko poručio, a čitajući između redaka – zaprijetio, da će, ukoliko mu se neće suditi u Hrvatskoj, reći sve što zna. Očito je kako su Anto Nobilo i njegov klijent procijenili da će, uz svesrdnu institucionalnu pomoć, izručenje izbjeći.

Ipak će (vjerojatno) put Njemačke

Sve bi se ovo moglo dogoditi kada bi se situacija odvijala prema željama DORH-a i vladajućih. No, Zvonimir Hodak uvjeren je da će se situacija rasplesti onako kako to priželjkuje većina – izručenjem Perkovića i Mustača Njemačkoj.

Vrhovni sud već ima tri presedanske presude. Iako nemamo presedansko pravo, sud je u tri slučaja odlučio da se izruče hrvatski građani. Kad je postojala relativna zastara, sud je bio stajališta da se Europski uhidbeni nalog i ono što smo potpisali prilikom ulaska u EU, moraju poštivati. To isto smatra i akademik Davor Krapac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu i ustavni sudac – kaže Hodak.

Iako se putem medija od strane Vlade u više navrata i slučajeva pokušavao izvršiti pritisak na suce Ustavnog i Vrhovnog suda, izgleda kako su došla neka nova vremena. Tako da od Vrhovnog suda možemo očekivati da Hrvatsku jednom i zauvijek riješi problema bivših obavještajaca. A DORH-u i vladajućima pokaže – figu.

[/box_tip]

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari