Connect with us

Vijesti

Potvrđeno strateško partnerstvo ratnih mornarica Hrvatske i Francuske

Objavljeno

-

MORH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sa suradnicima iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Hrvatske ratne mornarice sudjelovao je danas na svečanom prijemu na logističkom brodu Nacionalne mornarice Francuske Republike “Jacques Chevalier” u gradskoj luci u Splitu.

S francuske strane prijemu su između ostalih nazočili i veleposlanik Francuske Republike Fabien Fieschi, zapovjednika Sredozemne flote viceadmiral Gilles Boidevezi i kapetana logističkog broda BRF “Jacques Chevalier” kapetan bojnog broda Pierre Ginefri i vojni izaslanik Francuske Republike pukovnik Amar Ouali.

Na prijemu je potvrđeno strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, u svijetlu aktualnog projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i sustava protuzračne obrane Mistral, te kontinuirano dobra suradnja ratnih mornarica dviju država koja se provodi dugi niz godina i jedno je od značajnijih područja bilateralne obrambene suradnje.

U tom smislu, od zajedničkih aktivnosti ističu se posjeti brodova francuske ratne mornarice Republici Hrvatskoj, provedba zajedničkih aktivnosti uvježbavanja te razmjena iskustava u području protuminskog ratovanja, mornaričkog pješaštva kao i potencijalne vojno-tehničke suradnje.

Pritom je Anušić najavio jačanje Hrvatske ratne mornarice – gradnjom ili kupovinom korvete.

– Taj brod je komuniciran i u Vladi, taj brod je komuniciran i s našim partnerima i taj brod će nakon sastavljanja, pretpostavljanja nove Vlade, odnosno novog mandata, krenuti u realizaciju. Kroz izgradnju ili kroz kupovinu, ali u svakom slučaju informaciju, koju javnost treba znati to je da je korveta planirana i da će biti data na korištenje hrvatskoj ratnoj mornarici, rekao je Anušić.

Posjet francuskog broda “Jacques Chevalier” Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu od 2. do 7. svibnja ove godine potvrda je te suradnje.

Inače, francuski logistički brod BRF “Jacques Chevalier” (BRF fr. bâtiments ravitailleurs de forces – brodovi za opskrbu snaga) trenutačno je prvi u klasi nove generacije francuskih logističkih brodova koji je ušao u službu francuske nacionalne mornarice u srpnju 2023. godine, a nalazi se u sastavu zračno-pomorske skupine predvođene nosačem aviona Charles de Gaulle.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas