Pratite nas

Povećan broj slučajeva trovanja rajčicom

Objavljeno

na

rajcica1Šef službe za zarazne bolesti RMC ‘dr. Safet Mujić’ u Mostaru prim.dr. specijalist infektolog Nazif Derviškadić istaknuo je kako je infektivni odjel ove ustanove trenutno pun. Pacijenti stalno pristižu s raznim simptomima.

Najčešća dijagnoza koja prevladava ovih dana je enterokolitis, a to je toksoinfekcija hrane, odnosno najučestaliji oblik.

Najčešće bolesti kod pacijenata su trovanja nekom hranom, odnosno u većini slučajeva je to rajčica. Simptomi ovog tipa trovanja su proljev, bol u trbuhu i povraćanje“, kazao je Derviškadić i dodao je kako su već četiri pacijenta dobila dijagnozu trovanja rajčicom, piše Dnevni list.

Veliki broj pacijenata ima oboljenje nazvano crveni vjetar, koje spada pod streptokokne infekcije.

Naše tijelo je sklono bolovati od njega više puta u životu. Sada trenutačno liječimo jednog pacijenta koji je 7 dana bio vođen pod dijagnozom alergije. Crveni vjetar se ne može odmah odrediti, ali to oboljenje nije opasno, i izlječivo je“, kazao je Derviškadić.

Iako je u RS registriran virus zapadnog Nila, dr. Derviškadić navodi kako se u Mostaru ta bolest ne očekuje i nema mjesta panici. Nakon poplava u BiH, ljudi strahuju i od mogućih prijenosnika zaraze kao što su komarci.

Ako dođe do seobe rojeva komaraca, onda tek može nastupiti epidemija zaraza“, istaknuo je dr. Derviškadić.

Kada su u pitanju problemi s kojima se susreću na Odjelu infektologije, Derviškadić navodi male poteškoće s lijekovima, ali ističe kako se rješenje uvijek nađe.

Pacijenti lijek kupe, a većinom ga bolnica nabavi, iako sa zakašnjenjem. Kada isti nedostaje, pacijent ode i kupi ga, poslije mu Zavod za javno zdravstvo vrati novac za taj lijek“, rekao je dr. Derviškadić.

On naglašava i to kako ovom odjelu nedostaje osoblja, te kako je on jedini infektolog. U kolovozu osoblje ovog odjela odlazi na odmor, tako da će pacijenti biti upućeni u SKB Mostar, navodi Dnevni list.

facebook komentari

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari