Connect with us

“Povećanja poticaja dala su velike rezultate”

Objavljeno

-

GRADAČAC – Dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade FBiH, Jerko Ivanković Lijanović, danas je posjetio farmu muznih krava “Ledenička dolina” u Gradačcu.[su_spacer]

lijan i kravaIskoristio je posjetu kako bi se upoznao sa stanjem u Tuzlanskom kantonu, te razgovarao sa Seadom Huskićem, predsjednikom Udruženja mljekara Tuzlanskog kantona, ali i sa ostalim članovima udruženja, koji su tom prilikom izrazili ogromno nezadovoljstvo zbog kašnjenja isplate poticaja.

Ovaj susret iskorišten je i za razgovor o drugim temama kao što su izmjene zakonske regulative koja uređuje izdvajanje sredstava iz teško zarađenih plaća u proizvodnom sektoru, kakav je i sektor proizvodnje mlijeka. Mljekari iz TK u punom obimu podržavaju predložene izmjene i dopune zakona u proizvodnom sektoru FBiH.

Jerko Ivanković Lijanović, podsjećajući na raniji obilazak TK i ove farme, je izjavio:

“Prije 3 godine bio sam na ovoj farmi i ponovo sam tu danas, da bih vidio kakvi su rezultati vrijednih poljoprovrednih proizvođača, a i rezultati onoga što je Ministarstvo podržavalo u ovom periodu”.

“Značajno smo povećali poticaj u ovom periodu, proizvodnju mlijeka sa 0,16 KF na 0,30 KF, povećali proizvodnju junica, te uveli silažu kao poticaj, što je iznimno važno. Sada, nakon 3 godine, na ovoj farmi vidim veći broj grla, vidim vrijedne proizvođače koji žele razvijati dalje ovu proizvodnju i osigurati dovoljno hrane za naše stanovništvo. Bez ovako vrijednih poduzetnika ova država nema budućnost i naši građani u njoj nemaju budućnost. Zbog toga ćemo nastaviti podržavati sve naše proizvođače, jer ne možemo dozvoliti da 80 % hrane uvozimo, a samo 20 % hrane proizvodimo”.

“Nažalost, sa Ministarstvom financija smo sve vrijeme imali poteškoće. Nisu željeli na vrijeme isplaćivati poticaje poljoprovrednim proizvođačima. Nadam se da ćemo u narednih 15-ak dana popraviti tu situaciju. Isto tako, vjerujem da ćemo poslije izbora imati odgovornijeg ministra financija koji će isplaćivati poticaje prije plaća državnih službenika i onda će proizvođači biti sigurni da ono što im je propisano dobiju na vrijeme.”

Dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović pored poticaja koji su znatno povećani, podsjetio je i na vrlo važan Prijedlog zakona o ukidanju doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru.

“Ovakvim proizvođačima i svim drugim će to znatno smanjiti troškove i vjerujem da ćemo nakon izbora na prvoj sjednici Parlamenta FBIH usvojiti izmjene i dopune zakona, kako ne bi, na teško zarađene plaće u proizvodnom sektoru, radnici morali plaćati 68% doprinosa, nego da to bude samo 1%” – naglasio je Ivanković Lijanović.

A predsjednik Udruženja mljekara Tuzlanskog kantona, Sead Huskić, je dodao:

„Zahvalan sam ministru na posjeti, jer smo se mi i obraćali institucijama. Imamo problem u ovoj prozivodnji, a s druge strane ne dobivamo adekvatnu pomoć. Čini se kako svi imaju volju, ali niko nema para. Mi smo samo 1-2 % budžeta, kako kantonalnog, tako i federalnog. Zamolio bih da budemo prioritet, barem u ovoj godini za isplatu. Imali smo mnogo poplava, imamo problem sa proizvodnjom. To je previše problema za nas. Apelujem da se naši poticaji isplate, jer iznos nije veliki.”

 dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari