Connect with us

Kolumne

Povijesna presuda Europskog suda za ljudska prava

Objavljeno

-

Europski sud za ljudska prava je jučer presudio da države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija.

Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu tužbe organizacijskog i registracijskog odbora Rumunjske komunističke partije protiv Rumunjke. Naime, Rumunjska je 12. svibnja 2o14. (Županijski sud u Bukureštu) odbio zahtjev da se stranaka poznata kao „Rumunjska politička partija“(„PCR“) upiše u popis političkih stranaka.

Europski sud za ljudska prava je odbacio tužbu „Rumunjske političke partije“ neosnovanu. Nadalje , Sud u presudi posebno ističe te daje za pravo državama da mogu raspustiti koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija.
Naravno, da je ova presuda ostala nezamijećena u našem javnom medijskom prostoru, dapače o njoj se znakovito šuti. Upravo zbog toga sam odlučio otvoriti raspravu o ovoj presudi.

Pravno govoreći Europski sud za ljudska prava kaže da države, konkretno Hrvatska može u svom Zakon o političkim strankama propisati odredbe da će raspustiti sve političke stranke(već registrirane)u Hrvatskoj koje se ne distanciraju od Komunističke partije Jugoslavije i Komunističke partije Hrvatske.
Stoga pitam Vladu imali namjeru ovu presudu odnosno stajalište i zaključak Europskog suda za ljudska prava pretočiti u naše zakonodavstvo ,a sukladno i Rezolucijama parlamentarne skupštine vijeća Europe.

Podsjećam, Parlamentarna skupština Vijeća Europe osudila je totalitarni komunistički poredak u svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 27. lipnja 1996. godine.
Napominjem, Hrvatska je zadnja zemlja koja je donijela Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine -Hrvatski sabor donio je Deklaraciju 30.lipnja 2006.godine,na prijedlog nas nekolicine tadašnjih zastupnika Kluba HSP-a (pokojnog Slavena Letice, Miroslava Rožića, Tončija Tadića, Ante Đapića, Peje Trgovčevića i mene Pere Kovačevića)-znači ne na prijedlog Vlade, hdz-e, sdp-a ili bilo kojeg aktera današnjih aktualnih političara.

Ova presuda traži i očitovanje stranaka koje se izravno ili neizravno smatraju ili jesu slijednici bivše komunističke partije.
Otvoreno pitam Peđu Grbina, Tomislava Tomaševića, Ivanu Kekin, Katarinu Peović i druge čelnike slijednice partije , koje za sebe govore da su „progresivne snage “ što imaju reći o ovoj presudi i kane li po njoj postupati odnosno distancirati se od bivše komunističke partije.
Naravno tražim i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Pero Kovačević

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari