Pratite nas

POVIJESNI FOTOEKSKLUZIV: SKRIVENO REMEK-DJELO O ŽIVOTU U NDH – Fascinantne snimke Hrvatske kinoteke

Objavljeno

na

Ovih je dana Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu promovirala jedno od svojih najvažnijih izdanja: napokon je objavljen i drugi dio njezine edicije “Zagreb na filmu 1915. – 1945.”, u kojoj su javnosti postali dostupni gotovo svi filmovi snimljeni o Zagrebu u tom razdoblju: materijali su pomno restaurirani s 9,5 mm, 16mm, a katkad i s profesionalne 35 mm vrpce.

“Zagreb na filmu II” je neosporno sjajan uradak. Njegovi su vrhunci reportaža s otvorenja Zagrebačkog zbora 1937. godine, ondašnjeg velesajma koji se nalazio na prostoru današnjeg Studentskog centra: među uzvanicima u nekoliko navrata možete vidjeti friškog nadbiskupa Alojzija Stepinca, političare, privrednike i tadašnju društvenu elitu.

Rafaelićevo otkriće

Na disku je i “Agram, die Hauptstadt Kroatien” (Zagreb, glavni grad Hrvatske), dokumentarni film Oktavijana Miletića, nastao u produkciji njemačkog Tobisa najvjerojatnije 1942. Otkriće našeg povjesničara filma Daniela Rafaelića izgleda izvrsno, uostalom, kao i na zagrebačkoj premijeri u Studentskom centru prije pet godina.

Miletić ima tu još dva filma: prvi je njegova poznata satira “Zagreb u svjetlu velegrada” iz 1934., nagrađivana i na međunarodnim festivalima, s burlesknom scenom u kojoj je nekadašnji javni WC na trgu bana Jelačića nazvan podzemnim prometalom, tj. metroom, a drugi je film bez naslova iz 1973., koji je zbog godine nastanka završio na DVD-u u posebnim dodacima. Potonji je pravo otkriće, jer dosad za njega nismo ni znali. U njemu se 71-godišnji Miletić – uz pomoć svoje 8mm kamere – zafrkava s rodnim gradom, ironizirajući njegovu modernizaciju i prljavštinu

Trag ekspresionizma

Ipak, najimpresivniji prilog na DVD-u zove se “Promet u Zagrebu 1941.”. Snimljen je na 35mm vrpci kao i Miletićev “Agram” i predstavlja neporeciv dokaz kako je Hrvatska tada raspolagala nizom talentiranih filmaša, koji su radili za tek osnovani Hrvatski slikopis, državno filmsko poduzeće u NDH . U pitanju je prvorazredni dokumentarac. Najvažnije, pokazuje kako je glavni gradski trg izgledao u to vrijeme, gužve pri ulazu u tramvaj, u kojima prioritet nemaju čak ni vojna ili crkvena lica, miješanje urbane i ruralne sredine te diskretnu prisutnost rata: na ulicama zamjećujemo vojne kamione, ustaše i domobrane.

Po stilu, “Promet u Zagrebu 1941.” je najviše pod utjecajem njemačkih dokumentarnih filmova, iako ima i njima vrlo srodnih ruskih utjecaja, direktor fotografije se zafrkavao s postavljanjem kamere, pravio male vizualne dosjetke, impresivno snimao iz “ptičjeg” rakursa velika gradska raskrižja te uspijevao postići zanimljivu igru svjetla i sjena: ponekad su na ekranu samo siluete prolaznika, što je pak očit dug njemačkom ekspresionizmu. Zna istaknuti detalje kao što su čizme prometnog redara, košare s kojima se “kumice” probaju probiti u tramvaje, prometne znakove i još koješta.

Prekrasan je kadar u radnika koji popravlja reklamu za Bayerove lijekove: figura je sićušna, jedva je nazirete na toj golemoj instalaciji.

Sjajni filmaši

Hrvatska je kinematografija za NDH bila u velikom uzletu: prvi puta je dobila poduzeće za filmsku produkciju, a počela je proizvoditi i filmski žurnal “Hrvatska u riječi i slici”, koji je publiku puno više zanimao od sličnih njemačkih proizvoda.

Preko noći je stasala sjajna generacija filmaša, a većina njih osigurala je sebi kontinuitet i u kasnijoj socijalističkoj državi. Na žalost,ništa od toga nije nam dostupno, jer je pohranjeno u Beogradu, a dogovor o preuzimanju materijala između Srbije i Hrvatske nikako da se postigne.

Jednom kada to uspije, Hrvatska kinoteka će moći objaviti čitavu seriju DVD-a u kojoj ćemo vidjeti kako je izgledao ne samo Zagreb nego i Hrvatska u prvoj polovici četrdesetih godina, ali ćemo se i zorno osvjedočiti o redateljima, snimateljima i montažerima na svjetskoj razini, unatoč tome što većina njih prije toga nije imala nikakvu formalnu naobrazbu.

jutarnji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

UO I NO Aluminija pisali Čoviću: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Objavljeno

na

Objavio

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija.

Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija.

Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj.

Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Brane se Varivode, ali o Tepljuhu se šuti

Objavljeno

na

Objavio

Brane se Varivode, ali o Tepljuhu se šuti Obilježen je Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora a među ostalim položen je vijenac ispred razbijene spomen-ploče u Tepljuhu.

Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Društva logoraša Ivan Turudić izjavio je da bi stav o razbijanju spomen-ploče trebale izreći sve stranke, a istaknuo je kako je “izostala očekivana reakcija” pučke pravobraniteljice Lore Vidović i Vesne Teršelič, voditeljice Documente.

Ne bih se baš složio da je njihova reakcija bila očekivana, ali sigurno ne bi izostala da je bila riječ o incidentu ili “incidentu” koji su napravili “hrvatski nacionalisti” ili o “ustaštvu”. Tako će, na primjer, i pravobraniteljica poput Turudića govoriti o “izostanku reakcija” na “relativizaciju zločina NDH” koji “otvara prostor mržnji”, ali prešućivanje oskvrnuća spomenika hrvatskim žrtvama i ratnicima, među njima i logorašima, ne vodi mržnji.

A ako su šutjeli poslije divljaštva u Tepljuhu, Vesna Teršelič i njezina Documenta svojedobno su marljivo ustvrdili kako je “drveni krst” podignut u spomen srpskim žrtvama u Varivodama “vandalski oskvrnut”.

Tako Vidovićka i Teršelička ne pate od viška uvjerljivosti, koja ionako za njihovu jednostranost nije potrebna.

Milan Ivkošić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari