Pratite nas

Iz Svijeta

‘Povijesni trenutak’ – Zapad ukinuo sankcije Iranu

Objavljeno

na

Stigao je povijesni trenutak na koji je Iran čekao godinama – nakon potvrde od strane UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran ispunio sve mjere sukladno sporazumu o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila, Zapadne sankcije protiv Irana su ukinute, piše D. Marjanović/Advance.hr

[ad id=”93788″]

Iran je tako jučer i službeno izašao iz ekonomske izolacije u kojoj se nalazio godinama. Istog dana iz Teherana su objavili kako se oslobađaju i petorica američkih državljana koji se nalaze u iranskim zatvorima, u razmjeni za iranske državljane koji se nalaze zatvoreni u SAD-u.

Ova dva poteza mogla bi imati dugoročne pozitivne posljedice jer se tenzije između Washingtona i Teherana – koji su obilježile cijeli Bliski istok još od pobjede iranske revolucije 1979. – sada poprilično smanjuju.

Iran će poprilično profitirati s ovim dogovorom jer sada im se odmrzavaju i deseci milijarda USD njihove imovine koja se nalazila vani, a strane kompanije ponovno će moći djelovati na iranskim tržištu koje je gladno gotovo svega, od novih automobila do dijelova za putničke zrakoplove.

Svega nekoliko minuta nakon što je IAEA potvrdila kako je Iran ispunio sve uvjete SAD je službeno podigao sankcije prema Iranu koje su bile proteklih pet godina na snazi. Isti proces odmah je započela i Europska Unija, a iranski ministar transporta odmah je najavio kako će Iran kupiti čak 114 zrakoplova od europskog proizvođača Airbus.

Strane kompanije sada će se nadmetati za iransko tržište i to će zasigurno Iranu donijeti jedan veliki ekonomski zamah, ali i novi globalni prestiž. Sve ovo događati će se u trenutku velikih tenzija na prostoru Bliskog istoka, a najveće se odnose na sraz između Irana i Saudijske Arabije.

Jasno je da je za Saudijsku Arabiju ovo najgori scenarij – zadnje što su htjeli vidjeti je iranski izlazak iz duboke izolacije. Naime, Iran nije samo ekonomski (odnosno naftni) rival Saudijskoj Arabiji, već prije svega i ideološki i geopolitički. Iranski utjecaj prostire se Bliskim istokom – od Iraka, Sirije, Libanona, Palestine, Jemena, Bahraina pa i same Saudijske Arabije gdje živi šijitska manjina.

Trenutačno je znatan dio Bliskog istoka u ratu – Sirija, Irak i Jemen – a jedna od glavnih značajki tog rata je sraz između Saudijske Arabije i Irana. Zna se tko navija za koju stranu, zna se tko podupire koju stranu, zna se tko je bliži kojoj strani.

Kada razmotrimo te aktere ne možemo reći da je Iran nekakva sila čiji je utjecaj idealan ili posve pozitivan, jer nije. Preko svih izvora utjecaja, bilo da se radi o Palestini, Jemenu, Sirije ili negdje drugdje, Iran nastoji povećati vlastitu moć, a ta moć vjerojatno nije samo ekonomska i politička, tu zasigurno postoje i dublji, vjerojatno i vjerski, razlozi. No, imajući to u vidu, akteri iza kojih stoji Iran vrlo su drugačiji od onih iza kojih stoji Saudijska Arabija, te činjenice jednostavno ne možemo poreći.

Zapadni svijet mogao bi bez većih poteškoća surađivati, ako ne to onda barem komunicirati, s Assadom, Hezbollahom, jemenskim Houthi vodstvom itd. Kao što očito jako dobro može i sa samim Iranom i njegovim vodstvom. No, kako komunicirati s drugom stranom u ovom velikom sukobu? Kako komunicirati s ISIL-om, Al-Qedom, Boko Haramom i drugim ekstremističkim, gotovo srednjovjekovnim, akterima na Bliskom istoku, Africi i šire?

Koliko je poveznica direktna, malo tko može reći, no nema sumnje da je autoritaran i radikalan režim u Rijadu svakako na neki način inkubator i poticaj za radikalizam.

Ako već nema idealnog partnera na Bliskom istoku, nekog tko bi bio apsolutni zaštitnik svih ljudskih prava, onda se svakako može i mora birati onog tko je “normalniji”, a to je u slučaju izbora između Saudijske Arabije i Irana svakako Iran.

Kada Zapad pregovara s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem onda pregovara s demokratski izabranim liderom, što je u Saudijskoj Arabiji nepoznanica.

Nema tu više prostora za retoriku i nepotrebne debate – ako Zapad zaista želi demokratizaciju Bliskog istoka, u stvarnom smislu, ne u onom George W Bush smislu, onda bi definitivno trebao stati iza Irana te poticati fundamentalne promjene u Saudijskoj Arabiji.

No, Saudijska Arabija ima najmoćniju naftnu kompaniju na svijetu i još uvijek je saveznik svih, naročito desničarskih, vlasti na Zapadu. Tko se uopće u ovom srazu između Irana i Saudijske Arabije stavlja na stranu Saudijske Arabije? Primarno reakcionarni američki Republikanci i – zanimljivo, ali ne i iznenađujuće – Izrael.

Snažna je to potpora, ali danas je ista pretrpjela poraz. Sankcije protiv Irana su ukinute i iranski predsjednik Rouhani je najavio kako sada stiže “zlatno doba Irana”. Pozvao je i na velike ekonomske reforme kako bi zemlja smanjila ovisnost o izvozu nafte – to se naročito neće svidjeti Saudijskoj Arabiji koja takve ekonomske reforme neće moći provesti. Nafta neće biti vječna valuta dominacije, to je svima jasno, i kako ta moć bude opadala padati će i moć Saudijske Arabije, a rasti moć Irana.

Iran je izašao iz izolacije – 5 godina se strepilo nad ovim procesom i mnogi su se u međuvremenu pribojavali velikog rata ukoliko pregovori s Iranom propadnu. No, rat se nije desio, oni koji su rat htjeli – prije svega Izrael i američki konzervativci – poraženi su, a P5+1 pregovori (pregovori između Irana, SAD-a, Rusije, Francuske, Britanije, Kine i Njemačke) postali su trijumf diplomacije.

Koji je idući potez? Iranski ministar vanjskih poslova, Javad Zarif, objavio je kolumnu u listu The New York Times u kojoj ističe: “Sada je trenutak da se svi – naročito muslimanske zemlje – primimo za ruke i riješimo svijet nasilnog ekstremizma”. Drugim riječima, Iran se sada – nakon izlaska iz izolacije – nudi kao glavna borbena sila koja može i želi skršiti ISIL i slične barbarske projekte koji haraju Bliskim istokom. Zapadu bi bilo pametno, i zbog svoje vlastite sigurnosti, da Iranu, i njegovim saveznicima, u ovoj misiji sada daju maksimalnu potporu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin u Srbiji: Podržat ćemo uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine o Kosovu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Moskva dijeli zabrinutost srpskog vodstva i građana Srbije zbog rješavanja kosovskog pitanja i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, ali utemeljeno na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, poručio je u četvrtak u Beogradu ruski predsjednik Vladimir Putin, a njegov domaćin srbijanski šef države Aleksandar Vučić naglasio je da bez Rusije neće biti rješenja za Kosovo i istaknuo kako će se prije postizanja bilo kakvog dogovora posavjetovati s ruskim predsjednikom.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s Putinom i plenarnog susreta izaslanstava dviju država rekao kako ne može biti optimist, a drži da postizanje rješenja “nije blizu”, te da ga “nije realno očekivati u nekom skorijem roku”.

“Mi sve vrijeme pričamo o rješenju, ali ja sam realističan i ne mogu biti optimističan i govoriti o rješenju. U ovom trenutku ga ne vidim”, rekao je Vučić.

Srbija je spremna za razgovore i kompromise s Albancima, rekao je Vučić Putinu, ali i naglasio da “neće pristati na poniženje”.

“To sam rekao Putinu, nikome nećemo dopustiti da ponizi Srbiju”, istaknuo je Vučić i zahvalio na potpori Rusije na očuvanju integriteta i neovisnosti Srbije.

Vučić je Putina obavijestio i o taksama koje su Albanci uveli protiv Srbije, te o osnivanju vojske Kosova, a novinarima je prenio dojam da je Srbija “i u tom pogledu dobila značajnu podršku” ruskog predsjednika.

Predsjednik Rusije naglasio je da Moskva “dijeli zabrinutost srpskog vodstva i građana” u vezi s Kosovom, ocijenivši kako koraci koje je nedavno poduzela Priština mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

Putin je naglasio da Rusija o Kosovu ima jasno stajalište i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, ali tako da se temelji na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Rusija je zainteresirana za stabilnu i sigurnu situaciju na Balkanu, ali su “kosovske vlasti poduzele neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju”, rekao je Putin.

On je kao primjer naveo odluku Prištine o formiranju kosovske vojske, što je ocijenio kršenjem Rezolucije 1244 koja “ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih postrojbi na Kosovu izuzev kontingenta UN-a”.

“Dijelimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša potpora će se nastaviti”, poručio je Putin.

On je ocijenio da je u dijalogu Beograda i Prištine “EU posrednik, ali malo toga postiže”.

Ruski predsjednik je to ilustrirao ocjenom da se ne provodi ono što je dogovoreno, ukazavši da albanska strana nije ispunila obvezu o formiranju Zajednice srpskih općina, što je njezina obveza iz briselskog sporazuma.

Putin je poručio da odnosi Srbije i Rusije “nisu od jučer i od danas”, već traju stoljećima i imaju “duboke i čvrste korijene”, a dva naroda vezuje “duhovna bliskost”.

On je rekao da je s Vučićem danas “po tom partnerskom i prijateljskom ključu” razmotrio sve aspekte bilateralne suradnje i međunarodna pitanja.

“Između naše dvije zemlje postoji strateška suradnja, tradicionalna za naše zemlje i za naše narode”, rekao je Putin i ukazao je da su među vodećim temama bili trgovinski odnosi i investicije, naglasivši kako je robna razmjena dosegnula dvije milijarde dolara.

Putin je najavio daljnji razvoj suradnje u energetskom sektoru i na unaprijeđenju mreže plinske infrastrukture.

“Svim tim se jača energetska sigurnost Srbije i čitavog Balkana”, naglasio je Putin i poručio da je Rusija spremna u razvoj infrastrukture u Srbiji, među ostalim i u nastavak plinovoda “Turski tok” preko teritorija Srbije, uložiti “neophodne resurse” u iznosu od oko 1,4 milijarde dolara.

Putin je rekao da Rusija “priprema taj posao”, ali da on ne ovisi samo o njoj.

“Na kraju krajeva – sve će ovisiti o drugim zemljama, među ostalim i o zemljama EU-a”, izjavio je Putin na tiskovnoj konferenciji u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije.

Uoči bilateralnih razgovora Putin je Vučiću uručio visoko rusko državno odličje. “Iskreno mi je drago da mogu odlikovati predsjednika Srbije ordenom Aleksandra Nevskog, povijesne ličnosti koja se visoko poštuje u našoj zemlji”, rekao je Putin uručujući odličje Vučiću “za veliki osobni doprinos razvoju suradnje s Ruskom Federacijom”.

“Znamo vas kao istinskog pristalicu najtješnjih odnosa Srbije i Rusije koji napreduju zahvaljujući i vašem angažiranju. Visoko cijenimo vaša principijelna stajališta i želim vam dobro zdravlje i nove uspjehe na državnoj funkciji”, rekao je ruski predsjednik.

Zahvaljujući na odličju, Vučić je na ruskom jeziku poručio da to priznanje “znači veliku čast, ali i odgovornost u budućem radu na širenju suradnje između Rusije i Srbije”.

Vučić je rekao i da Srbija neće zaboraviti Putinu veto koji je Rusija uložila u UN-u na pokušaj Velike Britanije da rezolucijom “Srbe proglasi genocidnim narodom”. Putin je tada “štitio istinu i pravdu i zato imamo i veliku odgovornost za sve što ćemo ubuduće raditi”, rekao je Vučić.

Tijekom posjeta ruskog šefa države potpisan je 21 bilateralni sporazum, memorandum i ugovor te prateći dokumenti o daljoj suradnji.

Vučić i Putin večeras su, zajedno s patrijarhom srpskim Irinejom, u Hramu Svetog Save u Beogradu postavili kockice u boji državnih zastava u mozaik koji u toj crkvi, najvećoj pravoslavnoj bogomolji na Balkanu, rade ruski umjetnici.

Putina su na platou ispred crkve dočekale i pozdravile tisuće ljudi pristiglih iz cijele Srbije čiji su dolazak organizirale “patriotske nevladine udruge” i Srpska napredna stranka putem svojih općinskih odbora.

Mediji su javili da je Putina dočekalo između 100.000 i 120.000 ljudi, a dužnosnik prometne policije izjavio je za RTS da je u Beograd iz unutrašnjosti stiglo oko 1.200 autobusa.

Posjetom Hramu Svetog Save završen je službeni jednodnevni posjet ruskog šefa države Srbiji.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin danas u posjetu Srbiji, čuva ga 5.000 srpskih i 300 ruskih policajaca

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin dolazi u četvrtak u službeni posjet Srbiji gdje bi ga, kako je najavljeno, trebalo dočekati oko 70.000 ljudi iz cijele zemlje čiji će dolazak u prijestolnicu organizirati proruski „nevladin sektor i patriotske organizacije“, dok je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) angažirala lokalne odbore diljem Srbije oko dolaska svojih članova i pristaša u Beograd.

Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti će, kako je najavljeno, brinuti više od 5.000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd.

Putina će u zračnoj luci Nikola Tesla dočekati domaćin, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a svečani doček ruskom šefu države bit će priređen ispred Palače Srbija, u kojoj potom slijede razgovori Vučić-Putin, ministarski sastanci u širem formatu te susreti državnih izaslanstava.

U fokusu dvojice predsjednika bit će, među bilateralnim temama, i aktualna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Najavljeno je da će dvije zemlje potpisati dvadesetak sporazuma, memoranduma i protokola o suradnji, od gospodarstva i infrastrukture do znanosti i kulture.

Zbog Putinova posjeta Beograd će danas imati poseban režim prometa, brojne ulice bit će zatvorene, pojedine od njih još od srijede u 22 sata do večeras u 20 sati, a u svim gradskim školama je najavljena skraćena nastava.

Putinu u čast fontana na beogradskom Trgu Slavija, pored koje će proći na putu do Hrama Svetog Save, gdje ga očekuje mnoštvo građana iz cijele Srbije, bit će u bojama ruske i srpske nacionalne zastave – bijeloj, plavoj i crvenoj.

Skup građana iz cijele Srbije i Beograda, koji će ispred najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu pozdraviti ruskog šefa države, započet će u središtu srbijanske prijestolnice u ranim poslijepodnevnim satima, a Putinov dolazak pred Hram Svetog Save očekuje se nešto iza 18 sati.

Šef srpske države Aleksandar Vučić darovat će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tromjesečno mladunče šarplaninca, autohtone pasmine sa Šar planine na Kosovu, tromjesečnog mužjaka čiji pedigre vodi sedam generacija unatrag.

“Riječ je o našoj najstarijoj autohtonoj pasmini, a zna se da predsjednik Putin upravo takve rase voli”, najavili su beogradski elektronički mediji, navodeći da će Vučić pokloniti Putinu i vrijednu pravoslavnu ikonu.
Putinov posjet pratit će oko 600 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara, snimatelja i fotoreportera, a u izvješću iz Beograda agencija Associated Press napominje da Putin dolazi u svoj četvrti posjet Srbiji od 2001. godine.

Američka agencija je, prenoseći izvatke iz Putinova intervjua beogradskom tisku u srijedu uoči posjeta, istaknula njegovu ocjenu da “politika SAD i nekih zapadnih zemalja, koja ima za cilj da pojača njihovu dominaciju u regiji, predstavlja ozbiljan destabilizirajući faktor”.

Uoči Putinova posjeta u Beograd je u srijedu navečer već doputovao ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, kojeg je u zračnoj luci Nikola Tesla dočekao njegov srbijanski kolega Ivica Dačić.

S Putinom u četvrtak stižu i ministri trgovine i rada Denis Manturov i Maksim Topilin, ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Konstantin Noskov te glavni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov, objavio je ruski portal “Sputnjik” i najavio da će posjet ruskog predsjednika Beogradu pratiti “iz minute u minutu”, a izravni prijenos većine predviđenih sureta izravno će prenositi i Radio-televizija Srbije.

U svečanom dijelu posjeta, kako je najavljeno, ruski predsjednik predat će srbijanskom šefu države odličje Aleksandra Nevskog za doprinos suradnji dviju država, nakon čega bi se Putin i Vučić trebali obratiti medijima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari