Connect with us

Povijesnice

Povijest i kultura Hrvata kroz 1000 godina (ulomak)

Published

on

“….Osvajanjem Bosne rukovodio je sam sultan Muhamed II., to je najbolji dokaz kako je osmanlijska vlast spoznala i stratešku i političku važnost bosanske zemlje.Osvojenu zemlju radikalno se pretvara u tvrdo uporište islama, bezobzirno se likvidira stari poredak, pripaja zemlju sustavu carstva. Sad definitivno propadaju ostanci hrvatskog plemenskog režima i njegovi nosioci, ukoliko su se još održali u posljednjem stoljeću.

katarina
Ti stari koljenovići hrvatski, premda su posljednjih stoljeća razvitkom feudalizma izgubili mnogo od svoje političke moći, budno su morali čuvati svoje plemenske tradicije.

Franjevac Josip JAKOŠIĆ nalazi u XVIII. stoljeću u fojničkom samostanu sačuvan stari popis hrvatskih plemićkih obitelji iz dana pada Bosne, te ga šalje prijatelju dr.martinu Jurju KOVAČIĆU, koji u Pešti 1789. izdaje djelo “O radu vitezova Božjaka” Gavre Kolinovića iz Šenkovca, nekadašnjega hrvatskog naselja u današnjoj Slovačkoj.

Jakošić je Kovačiću davao podatke o seobi hrvatskog življa iz Bosne i Hrvatske u ugarske krajeve te pripovjeda:
” Šaljem ti rado stari popis plemića nekada u kraljevstvu Bosni čuvenih po slavi,krvi i djedovskoj hrabrosti,što sam ga slučajno našao. Tko je bio popisivač ne znam,ali mislim da je bio pitomac reda sv.Franje provincije Bosne i da je živio pobožnim životom u samostanu Sv.Duha u Fojnici….

……Iz popisa razabirem da je bio napisan potkraj XV.stoljeća, tj.malo iza toga, što je Bosna opustošena na užasan način od sultana Mehmeda Hana, Treba znati,da nijesu popisane sve porodice bosanskog kraljevstva, nego samo one od kojih su nadjeni grobovi… kad je naime Turčin zauzeo bosansko kraljevstvo spalio je sve uspomene i uništio grobove, a kod Jajca je poklao 10.000 plemića”. (prof.Nikola Žic: “O nekim nepoznatim Hrvatima i njihovim djelima”, Napredak god.XIV.)

Turska vlast želi zatrijeti i samo sjećanje na tradicije koje vežu bosanski svijet sa svijetom onkraj save i Une, ništi svjedočanstva o porijeklu, sve koji su sumljivi novom poretku stavlja pod nož.
Dio plemstva, svakako onaj koji je već prije podržavao veze s Turcima, stavljao se pod njihov protektorat, prelazi na ISLAM i spašava time svoje privilegije i imetak.

To je koncesija koju osvajač pruža Bosni. Koncesija nesumljivo velika, jedino u Bosni turski poredak ostavlja feudalni sistem, priznaje NASLJEDNO PLEMSTVO kod tih velikaških porodica.

U tim hrvatskim porodicama koje su primile islam održao se jamačno najčišći stari hrvatski tip ljudstva; antropološka istraživanja utvrdiše da je među pučanstvom Bosne plavokosi tip najbolje sačuvan u aristokratskim muslimanskim porodicama.”

Željko Stanić / “Povijest i kultura Hrvata kroz 1000 godina” Josip Horvat str.242

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari