Connect with us

Iz Svijeta

Povijest se ponavlja, nova okupacija Crne Gore

Objavljeno

-

Mediji u Crnoj Gori i susjedstvu pišu o popisu stanovništva u toj državi koji bi je mogao pretvoriti u srpsku provinciju.

Prosrpske stranke, Srpska pravoslavna crkva i Srbija žele da se najmanje 40 posto stanovnika izjasne kao Srbi te da se broj Crnogoraca smanji na 25 do 30 posto pa bi bili – manjina!!! Popis je dogodine, no Srbi su već počeli kampanju.

Crnogorski mediji pišu da je na djelu nova aneksija Crne Gore, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da će se suverenost države, “ako treba, braniti i u šumi”.

Povijest bilježi da su Srbi 1918. okupirali Crnu Goru, srpske su se snage iskrcale kod Budve i Bara radi tobožnjeg oslobođenja zemlje premda su je oslobodili crnogorski komiti.

Srpski vojvoda Živojin Mišić u svojoj je zapovijedi rekao da je Crna Gora okupirana i da se u njoj srpska vojska ima ponašati kao u okupiranoj državi.

Izbio je Božićni ustanak i građanski rat potrajao je do 1925. Uslijedio je progon pristaša crnogorstva te je spaljeno 6000 domova, pa Đukanovićeva izjava da će zemlju, “ako treba, braniti i u šumi” potvrđuje kako se ponavlja dramatičnost iz vremena prije stotinjak godina. Srbijanskom teroru prema susjedima nikad kraja.

Milan Ivkošić / Večernji list

Projekt ‘velike Srbije’ na krilima SPC-a ponovno prijeti regiji?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas