Connect with us

EU

Povjerenica EK Johansson: izvješća o nasilju prema migrantima su šokantna

Objavljeno

-

Izvješća o nasilju prema migrantima na vanjskim granicama EU-a su “šokantna” i čini se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja, izjavila je u četvrtak povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson.

“Neka od tih izvješća su šokantna. Iznimno sam zabrinuta zbog njih i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja. Naravno da se mora provesti temeljita istraga o tome”, izjavila je povjerenica Johansson na konferenciji za novinare.

U više zemalja EU-a objavljene su snimke nasilja nad migrantima u Hrvatskoj i Grčkoj.

Povjerenica Johansson je dodala da “ima uvjerljivih dokaza za zlouporabu europskih sredstava”, koje EU daje članicama za upravljanje vanjskim granicama.

Zatražila je temeljitu istragu o izvješćima o nasilju i zlouporabi europskih sredstava te najavila da će u četvrtak navečer u Luxembourgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarachijem i hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

U petak se u Luxembourgu održava redoviti sastanak ministara unutarnjih poslova država članica, a dobar dio njih bit će tamo već u četvrtak navečer.

“Ta izvješća su vrlo štetna za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zlouporabe europskih fondova. Stoga se o tome mora provesti istraga”, rekla je Johansson.

Ona je dodala da sama Europska komisija nema dovoljno alata ni ovlasti u tim pitanjima, jer su vanjske granice u nadležnosti država članica.

“Upravo zato smo u prijedlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izvješćima postanu obvezne kao i uspostava neovisnih mehanizama za nadzor”, rekla je povjerenica.

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Ministar Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari