Connect with us

Kronika

Povjerenstvo:Ispitat ćemo sve u slučaju Jandrokovića i odlučiti pokrećemo li postupak

Objavljeno

-

Hina

Zamjenica predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Ines Pavlačić izjavila je u utorak da će u slučaju predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića to tijelo sve propitati, nakon čega će donijeti odluku hoće li pokrenuti postupak ili neće.

Pavlačić je podsjetila da je Povjerenstvo jučer otvorilo predmet u slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina te napomenula da su imali niz medijskih upita vezano za to, ali isto tako i niz upita građana u konkretnoj situaciji.

“Člankom 6. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, propisano je da građani u svakom trenutku imaju pravo biti upoznati s ponašanjem obveznika kao javne osobe. I toga svi koji obnašaju javne dužnosti trebaju biti svjesni. Upravo iz tog razloga, Povjerenstvo je, kao samostalno i neovisno tijelo, otvorilo predmet u konkretnom slučaju”, rekla je.

Napomenula je da samim time što su otvorili predmet, bilo bi ovom trenutku neozbiljno govoriti o njegovom ishodu jer Povjerenstvo, prije svega u konkretnoj situaciji, mora ispitati sve relevantne činjenice, skupiti svu relevantnu dokumentaciju i nakon toga donijeti odluku.

Postupak je otvoren, ali još nema odluke Povjerenstva hoćemo li ga pokrenuti ili ne

“Otvoren je postupak, ali još nije donesena odluka da li ćemo taj postupak i pokrenuti zbog moguće povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa ili će postupak biti nepokrenut, a to ovisi o tome što ćemo u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokumentacije utvrditi”, naglasila je Pavlačić.

Kao netočnu odbacila je tvrdnju da se bivši sazivi nisu bavili putovanjima dužnosnika jer, napomenula je, o tome postoje objavljene odluke. “Povjerenstvo će uzeti u obzir svu relevantnu praksu, znači i bivšeg saziva povjerenstva, ispitati i postupanja u sličnim situacijama i na temelju toga donijeti odluku”, rekla je.

Kazala je i da je Povjerenstvo već donijelo smjernice, kada se igralo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali će, ako se utvrdi potreba, propisati i jasnije smjernice.

“Ta situacija se konkretno odnosila na darove, primanje nedopuštenog dara, međutim, isto tako je Povjerenstvo utvrdilo da se primanjem nedopuštenog dara ne smatraju pozivi protokolarne naravi od strane predstavnika Ruske federacije i međunarodnih organizacija, te ako dužnosnici na navedenom prvenstvu prisustvuju kao članovi Hrvatskog nogometnog saveza”, rekla je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je pojasnio okolnosti odlaska na Europsko prvenstvo, zapitavši zašto Povjerenstvo za sukob interesa u istim slučajevima nije otvorilo postupak protiv drugih dužnosnika, iako su i oni vodili članove obitelji.

Rekao je i da je postupio identično onome što je bila praksa na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022., da je dobio službeni poziv predsjednika UEFA-e da nazoči utakmicama Europskog prvenstva i da su taj poziv dobili i predsjednik Republike i predsjednik Vlade te da se radi o dosadašnjoj praksi. Dodao je i da bi volio da Povjerenstvo javno kaže kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao i drugi dužnosnici prije njega protiv kojih nisu otvoreni ti postupci.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas