Connect with us

Pregled

Povjesničar Davor Marijan: “Josip Broz Tito je zločinac, a ne brend”

Objavljeno

-

Davor Marijan

Davor Marijan

Davor Marijan s Hrvatskog instituta za povijest u razgovoru za narod.hr je istaknuo kako se kao glavnim preduvjetom za demokraciju u Hrvatskoj treba riješiti Josipa Broza Tita i njegovog naslijeđa. Nažalost, njega danas veliča jedna manjina političara i znanstvenika koji imaju pristup medijima, a on je  dio njihove obiteljske baštine.

Naime, Krapinsko-zagorski župan, Željko Kolar, član Socijal-demokratske partije (SDP) na jučerašnjoj komemoraciji u Kumrovcu izjavio je kako njegova županija komemoracijom u Kumrovcu “odaje počast velikom čovjeku koji je poznat širom svijeta” te da je “Tito, uz Dubrovnik i Davora Šukera, jedan od tri brenda po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu.

Marijan u ovim izjavama vidi kako u Hrvatskoj još postoji problem s Drugim svjetskim ratom, navodeći kako je žalosno da se “ tužne obljetnice koriste za ideološke ispade”.

“U Europi tijekom 20. stoljeća ima nekoliko osoba koje se smatraju velikim zločincima. Jedan od njih je Josip Broz Tito, bez obzira sviđalo se to nekome u našoj državi ili ne”, naglasio je Marijan.

Uvjeren je kako u drugim državama Europske Unije  niti jedan politički dužnosnik ne bi ratnog zločinca iz svoje zemlje, poput Tita, nazvao brendom. Riječ  “brend” predstavlja nešto pozitivno, na čemu se može nešto graditi, na čemu se gradi ugled i slika o svojoj zemlji. Brend ne služi samo za zarađivanje, bez da se vodi računa o tome na čemu se novac zarađuje.

“Ako netko misli da na Josipu Brozu Titu može stvarati brend, makar i prema Kini, onda je to zabrinjavajuće”, mišljenja je hrvatski povjesničar. Naglasio je kako će Hrvatska postati demokratska država tek kad zauzme jasan, povijesno utemeljen stav prema Titu i totalitarizmu koji on simbolizira. Pokušaji branjenja komunističkih vođa i samog komunizma, totalitarnog sustava koji je Europska unija osudila, nije prihvatljivo zajednici kojoj se Hrvatska pridružila prije nešto manje od godinu dana.

 [su_button url=”http://narod.hr/hrvatska/marijan-josip-broz-tito-je-zlocinac-ne-brend/” style=”ghost” background=”#b8e9f3″ color=”#340202″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round”]Izvor Narod[/su_button]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas