Connect with us

Reagiranja

Povjesničari traže od Nine Obuljen: Dužni ste utvrditi istinu o Jasenovcu

Objavljeno

-

Hrvatska družba povjesničara Dr. Rudolf Horvat uputila je pismo ministrici kulture Nini Obuljen glede zahtjeva za slobodu znanstvenih istraživanja i objavljenih rezultata na temu logora Jasenovac koji su u protekle dvije godine privukli veću pažnju javnosti.

Ovaj dopis je namijenjen Ministarstvu kulture RH i ministrici Nini Obuljen, ali i svim nadležnim institucijama RH od kojih se očekuje da osiguraju uvjete i zaštitu slobode znanstvenog istraživanja.

Traže da se osigura sloboda znanstvenog istraživanja u skladu sa najvišim državnim zakonima i aktima, a osobito člankom 69. Ustava RH.

Sami ističu da „“veći dio naših radova objavljen je u akademskim časopisima te recenziran i verificiran od strane domaćih i stranih stručnjaka. Manji dio objavljen je u tiskovinama, ali uz navođenje svih izvora i poštujući znanstvenu metodologiju rada.

Cilj našeg znanstvenog i javnog djelovanja je istraživanje dosada skrivenih detalja iz suvremene hrvatske povijesti te pravodobno i istinito informiranje domaće i strane javnosti o tim događajima”.

U pismu ističu da su znanstvenim istraživanjem već do sada dokazali da je preko tisuću osoba sa popisa žrtava logora Jasenovac ubijeno ili umrlo na drugim mjestima, a mnogi su i preživjeli rat.

Pismo su potpisali predsjednica HPD-a „Dr. Rudolf Horvat“ mr. sc Blanka Matković i dopredsjednik dr. sc Peter Anthony Ercegovac.

Pismo Ministarstvu kulture RH pročitajte ovdje:

[su_document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2016/12/Dopis-ministrici-Obuljen-o-Jasenovcu.pdf” width=”700″ height=”720″]

 

RUŠE LI PODACI JUSP JASENOVAC OPTUŽNICU I PRESUDU DINKU ŠAKIĆU?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas