Connect with us

Kolumne

Povratak ili još jedan u nizu dobrih viceva osvjedočenog antifašista

Objavljeno

on

Nije dugo trebalo čekati od posljednjeg medijskog istupa Stjepana Mesića održanog 5.travnja 2016. godine kada je pojasnio javnosti da je osvjedočeni antifašist i govorio o aktualnoj politici kojom se nastoji izjednačiti ustaški totalitarizam iz NDH i partizanski pokret, u čemu prednjači HDZ, Mesić je kazao kako se to ni po kojoj osnovi ne može staviti pod zajednički nazivnik. Naravno pritom nije propustio uzeti u obzir Tomislava Karamarka i naglasiti kako je nekada bio antifašist i provodio hrvatske zakone a danas je ovo pravi Tomislav Karamarko. Izgleda da za Stjepana Mesića danas znači ukinuti ured bivšeg predsjednika RH raditi protiv hrvatskih zakona što je suština udara na prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka s obzirom da mu je tada bilo javno najavljeno kako će idućom sjednicom Vlade RH ured bivšeg predsjednika RH biti ukinut.

[ad id=”93788″]

Dana 13.travnja 2016. godine Vlada RH donijela je izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja dužnosti. Bivšem se predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog trenutačnih gospodarskih uvjeta ukida trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo. Ipak i dalje mu na teret državnog proračuna ostaje pravo na fizičku zaštitu. Ukidanjem ureda Vlada RH će državnom proračunu uštedjeti 600 tisuća kuna godišnje. (slika Vlada RH)

Dakle, postavlja se pitanje znači li donijeti mjeru štednje i priskrbiti državnom proračunu u vremenu gospodarske krize 600.000 tisuća kuna  godišnje raditi protiv hrvatskih zakona?

Kada je riječ o iznosu koji je bezazlen i ne može pridonijeti štednji već je riječ o političkom obračunu predlažem Stjepanu Mesiću neka si sam uplati 600.000 tisuća kuna pa neka se predstavlja po svijetu ovisno o spletu okolnosti u kojem se nalazi. Nemojmo zaboraviti kada je u vrijeme Domovinskog rata 1992. godine putovao Australijom i u Sydney-u držao ustaške govore i veličao NDH “Mi nemam razloga se nikome ispričavati. Mi nemamo razloga pred kim klečati. U 2.svj.ratu Hrvati su dva puta pobijedili a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10.travnja kad su nam sive osovine priznale državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet sa pobjednicima za pobjedničkim stolom.  Naravno nakon što je isječak izašao u javnost Stjepan Mesić se uz najbolju namjeru takvoga govora nije mogao sjetiti ni uz pomoć objavljenog videozapisa. (slika: Mesić u Australiji)

Na dan obilježavanja komemoracije u Jasenovcu 22.travnja 2016. godine Stjepan Mesić nakon 6 godina mirovine najavljuje povratak u politiku ” “Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Bio sam gradonačelnik, i predsjednik vlade i parlamenta, i dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije, imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici, imat će me”. Iako ima 82 godine za pretpostaviti je da ga je na povratak u politiku natjeralo ukidanje ureda bivšeg predsjednika RH i želja za osvetom prema Domoljubnoj koaliciji odnosno MOST-u iako će svatko normalan tko prati politiku reći da je to propali pokušaj političara koji osim što je naveo sve svoje dužnosti koje je obnašao nije rekao ništa novo. Prisjetimo se pokušaja povratka političara poput bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića koji je u svojoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima prikupio 2.365 glasova iako je u istoj godini na predsjedničkim izborima 2015.godine na kontu imao 1.082.430 glasova. U tu grupaciju posrnulih spada bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ili bivši potpredsjednik Milanovićeve vlade i ministar  financija, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Rijeke Slavko Linić koji nije u svom povratku uspio prikupiti u 8.izbornoj jedinici više od 3.634 glasova. (slika Josipović-Linić-Kosor)

Treba li se Tomislav Karamarko odnosno Vlada RH bojati povratka osvjedočenih antifašista koji izgube vlastiti identitet spletom okolnosti u situacijama u kojima se nalaze ili je ovo jedan u nizu dobrih viceva osvjedočenog antifašista uskoro ćemo doznati, ali ako se vratimo u skoru povijest i vidimo kako su završili bivši visoki dužnosnici i predstavnici vlasti poput Ive Josipovića, Jadranke Kosor i Slavka Linića mišljenja sam da je ovo pokušaj posljednjeg kukurikanja pijetla koji je zakoračio u 82 godinu. Još i da Josip Manolić u svojoj 95-toj godini najavi povratak u politiku uz osebujan životopis na predstavljanju granicu Mladeži mogli bi podignuti na 65 godina. Pritom uzmite u obzir da je povijest učiteljica života!

Sanjin Baković/Hrvatskonebo.com

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari