Connect with us

Kolumne

Povratak starog savezništva SAD-a i Hrvatske

Objavljeno

-

SAD i Hrvatska se, po svemu sudeći, u vojnom, političkom i strateškom pogledu ubrzano vraćaju na razinu savezničkih odnosa koje su imali 1995. Već nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994., kada su Sjedinjene Države pridonijele da bude prekinut neracionalni ratni sukob između Hrvata i Bošnjaka u BiH, na tim teritorijima sve jače su se oslanjale na Hrvatsku kao prvog saveznika, piše Večernji list

Zadnje ratne godine, 1995., Hrvatska je prvo vojnim oslobodilačkim akcijama Bljesak i Oluja odradila posao za sebe, a nastavkom vojnih operacija i za BiH, pa se moglo pristupiti Daytonskom sporazumu. Koji je SAD kreirao opet najviše uz angažman Hrvatske.

U godinama koje su slijedile suradnja sa SAD-om sve je više blijedjela pa i bila dovedena potpuno u pitanje amaterskim koracima pojedinih hrvatskih vlasti koje su ili otkrivale zajedničke američko-hrvatske tajne akcije poput prisluškivanja telefonskih razgovora Slobodana Miloševića ili, na početku, pokazivale odbojnost prema sudjelovanju hrvatskih vojnika u vojnim akcijama SAD-a i NATO-a.

To je sada više-manje zaboravljeno, pa su SAD i Hrvatska nastavili politički i vojno surađivati. No tek nakon što je RH počela aktivno slati svoje vojnike u operacije s američkima, makar i u neborbene misije, to je bio dokaz i poticaj za jačanje partnerstva.

U brzim promjenama geopolitika, prošle dvije hrvatske vlade proširuju polje suradnje sa SAD-om, da bi sadašnja Vlada kao svoj cilj istaknula i sve jače vojno-sigurnosno povezivanje sa SAD-om. Uz to, s dva glavna američka vojna i politička saveznika, V. Britanijom i Izraelom, Hrvatska je potpisala i sporazume o vojnoj suradnji. Time je odabrala svoju poziciju i stranu i unutar razdjelnica eurointegracija.

Isticanje usred Pentagona da je Oluja vojna akcija važna za povijest ratovanja i da se izučava i na vojnim školama u SAD-u, te da se RH kao mala zemlja bori znatno iznad svoje kategorije, nikako nije slučajno. Te riječi simbolični su povratak na to staro/novo savezništvo SAD-a i Hrvatske.

Davor Ivanković / Večernji list

Američki ministar obrane James Mattis: Hrvatska je mala zemlja, ali se bori znatno iznad svoje kategorije

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas