Connect with us

Vijesti

Povratkom 12. hrvatskog kontingenta završila misija u Afganistanu

Objavljeno

-

Pripadnici 12. hrvatskog kontinegnta (HRVCON) koji su sudjelovali u misiji potpore miru „Odlučna potpora“ (Resolute Support) u Afganistanu vratili su se u utorak navečer u Hrvatsku čime je završeno sudjelovanje Hrvatske vojske u toj misiji u Afganistanu.

Svečanom dočeku 61 pripadnika Oružanih snaga RH te 37 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja (Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija) u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj sa suradnicima te vojni izaslanici u RH – SAD-a, Crne Gore i Republike Albanije.

Istaknuvši kako su pripadnici Hrvatske vojske (HV) još jednom dokazali izvrsnost, profesionalizam i spremnost hrvatskog vojnika, Milanović je rekao da je povratkom 12. hrvatskog kontingenta završeno sudjelovanje HV-a u toj misiji u Afganistanu.

“Došao je i taj trenutak da se nakon 17,5 godina hrvatski vojnici vrate kući. HV još od ožujka 2003. sudjeluje u jednoj od najdelikatnijih misija te vrste ikada u povijesti”, poručio je.

Predsjednik Milanović je najavio i da će se ova vrsta  međunarodne vojne suradnje i sudjelovanja nastaviti negdje drugdje i na neki drugi način, ali “priči o Afganistanu je došao kraj”.

Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine pa sve do danas, više od pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

„A kada netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska tome dala svoj nemjerljiv doprinos“, istaknuo je.

Poručio je i da će Hrvatska i dalje ostati pouzdan i odgovoran partner sa saveznicima u NATO-u, ali kroz neke druge aktivnosti, operacije i misije.

Izrazio je i žaljenje što je u terorističkom napadu u Kabulu u srpnju prošle godine poginuo pripadnik HV-a skupnik Josip Briški.

Admiral Hranj kazao je kako su hrvatski vojnici ovom misijom još jednom dokazali kako su dostojni nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

„Još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju zaštitu i  potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati“, rekao je admiral Hranj.

Podsjetio je i da se od početka sudjelovanja HV-a u toj misiji u Afganistanu veličina hrvatskog kontingenta kretala od 36 do 343 vojnika pri čemu je ukupno sudjelovalo više od 5700 hrvatskih vojnika.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović je, obraćajući se pripadnicima tog hrvatskog kontingenta u Afganistanu, istaknuo je da su bili spremni i sposobni rilagoditi se i izvršiti zadaće koje su se nekada i dnevno mijenjale.
Istaknuo je i da je sudjelovanje u toj NATO-ovoj misiji u Afganistanu na njega ostavilo dubok trag, obzirom da je ovo kraj misije u kojoj su pripadnici Oružanih snaga RH dali najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Predsjednik Milanović je, na upit novinara postoji li još mogućnost da NATO zatraži nekog od hrvatskih časnika u svom zapovjedništvu u Afganistanu, rekao kako u to ne vjeruje. Poručio je i kako ne postoji nikakva žurba da HV sudjeluje u nekim drugim mirovnim misijama. “Nikakva žurba ne postoji. NATO može tražiti, ali odluka je isključivo naša”, kazao je.

 Oružane snage RH u Afganistanu

Pripadnici Hrvatske vojske od 2003. godine sudjelovali su u Afganistanu. U operaciji ISAF u Afganistanu je od 2003. do 2015. sudjelovalo ukupno 4523 pripadnika OS RH, od čega je 235 žena.

Operacija ISAF od 1. siječnja 2015. prelazi u misiju potpore miru Resolute Support, naveli su iz Ministarstva obrane RH.

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u misiji potpore miru Resolute Support od 1. siječnja 2015., kada su po završetku mirovne operacije ISAF (International Security Assistance Force) krajem 2014. zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru Resolute Support.

U misiji Resolute Support zaključno s 11. HRVCON-om, sudjelovalo je 1157 pripadnika Hrvatske vojske, od čega je 76 žena.

Od početka sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, u operaciji ISAF (International Security Assistance Force), 28. veljače 2003., kada je u operaciju upućen vod Vojne policije te nastavka sudjelovanja u misiji potpore miru Resolute Support, od 1. siječnja 2015., sudjelovalo je 5 722 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je 238 žena, podatci su MORH-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas