Connect with us

BiH

Povrijeđena prava Hrvata i Bošnjaka zbog preferiranja ćirilice i srpskog jezika

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Ustavni sud Republike Srpske ocijenio je u utorak kako su donošenjem Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u tome entitetu povrijeđena prava Hrvata i Bošnjaka koji preferiraju druga dva jezika i latinično pismo.

Klubovi Hrvata i Bošnjaka u gornjem, nacionalno koncipiranome Vijeću naroda, uputili su zahtjev za preispitivanjem odredbi zakona kojega je donio parlament Republike Srpske potkraj rujna, kojim se privilegira srpski jezik i ćirilično pismo , oko čega je odluku donijelo Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnoga suda RS-a.

U pravorijeku je Ustavni sud naveo kako su ‘povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog hrvatskog i konstitutivnog bošnjačkog naroda’.
Prema ocjeni Vijeća, odlukom vlasti Republike Srpske, kojom se pri organiziranju kulturnih i drugih manifestacija koje se financiraju iz proračuna toga entiteta nalaže korištenje ćiriličnoga pisma te se čak prijeti kaznama, predstavlja favoriziranje uporabe ćiriličnog u odnosu na latinično pismo.

“Vijeće je utvrdilo da je zakonodavac postupio suprotno obavezi da, na Ustavom utvrđen načini pod jednakim uvjetima, osigura jamstva očuvanja nacionalnog identiteta pripadnika svih konstitutivnih naroda”, stoji uz ostalo u odluci Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnoga suda Republike Srpske.

Po istoj odluci neprihvatljivo je i kažnjavanje za nepostupanje prema Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma čime se “dovodi konstitutivni hrvatski i konstitutivni bošnjački narod u neravnopravan položaj”.

Narodna skupština Republike Srpske je simbolično 15. rujna, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, kojega su zajednički utvrdili vlasti u Beogradu i Banjoj Luci, donijela Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pokrenuli su predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić, vijećnici Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević i Ivo Bošnjak, a podržali su dopredsjednik RS-a Josip Jerković, te zastupnik u Narodnoj skupštini Mijo Perkunić.

I Klub Bošnjaka je donio Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari