Connect with us

BiH

Požar u migrantskom kampu kod Bihaća, 1200 migranata ostaje bez skloništa

Published

on

Foto: Nezavisne novine

U migrantskom kampu Lipa u okolici Bihaća u srijedu je izbio veliki požar a incident se dogodio u danu u kojemu je najavljeno privremeno zatvaranje tog objekta u kojemu trenutačno boravi najmanje 1200 migranata.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policija intervenirala nakon dojave o požaru te kako se istražuje što ga je prouzročilo. Prema dostupnim informacijama, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Mediji su prenijeli snimke na kojima se vidi gusti crni dim koji se nadvio iznad kampa u kojemu najveći dio objekata čine veliki šatori te tek nekoliko kontejera.

Kampom u selu Lipa udaljenom od Bihaća 20 kilometara upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) iz koje su u srijedu potvrdili kako će on biti privremeno zatvoren a migranti iseljeni jer tamo nema pretpostavki za boravak u zimskim uvjetima. Migranti borave pod šatorima bez grijanja koji se mogu urušiti u slučaju snježnih padalina pa u IOM-u ne žele preuzeti odgovornost za eventualne posljedice takvog stanja. Svi djelatnici IOM-a su tijekom dana napustili kamp.

Vijeće ministara BiH u utorak je donijelo odluku kako će ovaj improvizirani kamp biti prenamijenjen te od šatorskog pretvoren u kontejnersko naselje u kojemu bi migranti mogli boraviti tijekom cijele godine uz osigurano grijanje te tekuću vodu i električnu energiju kojih sada tamo nema.

No zbog toga se migranti koji tamo borave moraju iseliti a nije riješen problem njihovog privremenog smještaja jer vlasti u Bihaću odbijaju dopustiti ponovno otvaranje kampa Bira koji se nalazi u samom gradu na čemu pak inzistiraju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Taj je kamp iseljen i zatvoren ranije ove godine jer su gradske vlasti ocijenile da predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Iz misije Ujedinjenih naroda u BiH u srijedu su upozorili kako se mora hitno naći rješenje za smještaj migranata koji borave na području Unsko-sanske županije upozoravajući kako su u pitanju životi gotovo tri tisuće ugroženih osoba jer sada uz 1200 migranata iz Lipe još najmanje 1500 osoba, ukljujući žene i djecu, boravi na otvorenome bez ikakvog zaklona.

“Potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH”, stoji u izjavi misije UN-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari