Connect with us

Pozdravna riječ predsjednika BK BiH na otvaranju 60. redovnog zasjedanja BK BiH

Objavljeno

on

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su 20. ožujka 2014. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru svoje 60. redovno zasjedanje. Pozdrav predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franje Komarice prenosimo u cijelosti:

Vaša uzoritosti, kardinale Vinko Puljiću,
Preuzvišeni gospodine Ratko Periću, domaćine ovog 60. plenarnog zasjedanja naše BK,
draga druga braćo u biskupskoj službi,
članovi naše BK i delegati susjednih BK
dragi generalni tajniče BK

„Milost vam i mir od Boga, Oca našega i Gospodina Isusa Krista! Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima u Kristu“ (Ef 1, 2-3).

Ove riječi hvalbenog himna s početka svoje poslanice Efežanima piše apostol Pavao kao zatočenik. Posvijestimo si malo njegovu situaciju: Pavao s navikom osvajača u srcu, sa zadatkom od Boga dobivenim da naviješta Evanđelje po svem svijetu; Pavao s brigama oko svih tadašnjih crkvenih zajednica koje ga trebaju, već danima i mjesecima nalazi se zatočen među nemilosrdnim zidovima tamnice u kojoj je okovan. Dakle, usred jada i nevolje – ljudski rečeno – iz samog mraka beznađa uzdiže se iz njegove nutrine ovaj himan zahvalnosti Bogu. Očigledno je da je dovoljan povod pismo jednoj udaljenoj, nepoznatoj zajednici Kristovih vjernika, da je dovoljna pomisao u zajedničku vjeru, pa da duša jednog svetog Pavla bude preplavljena zahvalnošću i blistavom radošću.

To je Pavao – kao kršćanin, kao svjesni Kristov učenik i tako on sebi zamišlja i drugu svoju kršćansku braću i sestre – ispunjene radošću vjere i zahvalnosti Bogu.

Za očekivati je da i mi, draga braćo u biskupskoj službi kojima Bog „nije dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora“(2 Tim 1, 7), imamo barem dio od Pavlove neuništive radosti vjere, koja iz skromne, sive svakodnevnice, pa čak i iz svakovrsnih aktualnih nevolja – koje nas udaraju – rađa jasnim svjedočanstvom da je naša pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi upravo u ovom povijesnom trenutku i u ovom našem zemljopisnom okruženju istinski življeno Evanđelje.

S iskrenom, bratskom radošću pozdravljam sve vas dragu subraću u biskupskoj službi, članove naše BK:
– Uzoritog kardinala Vinaka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog;
– Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog – domaćina ovog 60. redovnog zasjedanja naše BK,
– Tomu Vukšića, vojnog ordinarija,
– Peru Sudara, vrhbosanskog pomoćnog biskupa,
– Marka Semrena, banjolučkog pomoćnog biskupa kao i
– generalnog tajnika Konferencije Ivu Tomaševića.

osobitom iskrenom zahvalnošću izričem srdačnu dobrodošlicu braći biskupima – delegatima:
– Nikoli Kekiću, delegatu Hrvatske BK
– Ivanu Penzešu delegatu Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda
– Lucjanu Augustinu, delegatu Albanske BK

Vaša nazočnost među nama, visoko cijenjeni delegati izraz je Vaše otvorenosti djelovanju Božjega Duha kao i Vašeg osobnog truda da se među nama svima kao članovima iste Kristove Crkve sačuva jedinstvo Duha svezom mira (usp. Ef 4, 3).

Bit će zacijelo od duhovne koristi svakome od nas da sebi i ovom prigodom posvijestimo – u duhu Pavlove tvrdnje iz njegove 1. Poslanice Korinćanima (2, 12) da „mi ne primismo duha svijeta, nego Duha koji je od Boga, da znamo čime nas je obdario Bog“.

Dnevni red ovog zasjedanja ispunjen je nizom aktualnih tema; između ostalih:
– zajedničkim razmatranjem aktualne situacije u našoj zemlji;
– godišnjim izvješćem pročelnikā Vijećā i Komisijā te drugih tijelā naše BK;
– dogovaranjem o temama za naš susret s članovima KVRPP koncem travnja, te
– Imat ćemo i uobičajeni radni susret s Apostolskim nuncijem u našoj zemlji nadbiskupom mons. Luigiem Pezzutom.
– Razmatrat ćemo i veći broj dopisa koje je Stalno vijeće prepustilo zasjedanju naše Konferencije.
– Tijekom održavanja ovog zasjedanja predviđeno je javno predstavljanje dokumenta naše BK „Politika po mjeri čovjeka“ – večeras, te konferencija za tisak – sutra na kraju zasjedanja.

Koristim ovu prigodu da osoblju Tajništva naše BK, na čelu sa neumornim, svestranim generalnim tajnikom mons. Ivom Tomaševićem javno izrečem veliku zahvalnost za mnogobrojne i mnogovrsne poslove – u Tajništvu – obavljene na vrijeme i na zadovoljavajući način.

Zajedno s Vama molim – po zagovoru Presvete Djevice Bogorodice Marije svima nama svjetla i snage Duha Svetoga.

Banja Luka-Mostar, 20. 03. 2014.

Franjo Komarica,
biskup banjolučki,
predsjednik BK BiH

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari