Pratite nas

Poziv Komšićevim glasačima – Izjasnite se kao Hrvati!

Objavljeno

na

Popis pučanstva je najvažnije pitanje za opstanak Hrvata u BiH

HDZ BiH i HDZ Hrvatske pokrenuli su kampanju naziva ‘Važno je, popišite se‘ oko popisa pučanstva, pozivajući Hrvate, a naročito veliki broj izbjeglica da se prijave i time ovjere svoju prisutnost u BiH. Popis u BiH prvi se put provodi nakon 22 godine i već sada tri strane u BiH imaju različite projekcije što bi taj popis trebao politički ishoditi. U letku koji se pojavio na području središnje Bosne i Posavine dva HDZ-a upućuje se poziv te ih se izvješćuje o provedbi popisa pučanstva, kućanstava i stanova od 1. do 15 listopada.

Poruka prognanicima

Iz dva HDZ-a upozoravaju kako se radi o jednome od najvažnijih procesa za Hrvate. 
“Popis je uređen Zakonom o popisu pučanstva, kućanstava i stanova u BiH i obvezan je. Ako ste do sada propuštali prigode sudjelovati u kreiranju javnog života u BiH sada je prigoda da to nadoknadite u najvažnijem trenutku za nas Hrvate u BiH”, navodi se u letku koji će dijeliti aktivisti stranaka širom zemlje, a napose je važno u Republici Hrvatskoj zbog velikog broja osoba koje su izbjegle zbog ratnih okolnosti. 
“Samo tako ćemo dokazati da nas ima i da je ovo prostor za koji smo vezani i čiji smo građani, a ono što je naše, naše je”, navodi se.

Upute

Pri tome su napisane i pojednostavljene upute s odgovorima prigodom dolaska popisivača na njihove kućne adrese. Na popisu u tiskanici se poziva da se na upit o narodnosti izjasne kao Hrvati, vjeroispovijest katolička te da govore hrvatskim jezikom. Posebna pozornost u letku posvećuje se građanima koji žive izvan zemlje i pri tome se ukazuje da ukupan broj građana čine svi oni koji su privremeno odsutni manje od 12 mjeseci. U letku se pozivaju građani da se za sve upite obrate dvjema strankama, kao i udrugama te predstavnicima crkve koji su također uključeni u proces popisa pučanstva.

VLM/kamenjar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari