POZIVAMO VLADU REPUBLIKE HRVATSKE, VLADU REPUBLIKE SRBIJE I EUROPSKE INSTITUCIJE DA SE HRVATSKOM BRANITELJU VELJKU MARIĆU OSIGURAJU OSNOVNA LJUDSKA PRAVA I OMOGUĆE PRAVEDNO SUĐENJE

2

U petak, 14. studenog 2014., hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je održala konferenciju za medije o teškom stanju hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se gotovo 5 godina nalazi u srpskom zatvoru. Na konferenciji za medije su uz Petir govorili i gđa. Ljerka Pavić, predsjednica humanitarne udruge Bedem ljubavi 1991, kojoj srbijanske vlasti nisu dopustile posjet gosp. Mariću te gosp. Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., koji je napisao i knjigu „Nisam kriv – Veljko Marić” u kojoj su, između ostalog, objavljena pisma Veljka Marića iz zatvora.

VeljkoMarić_UBPVPDR_625
Veljko Marić

Gđa. Ljerka Pavić upozorila je na teško materijalno stanje obitelji Veljka Marića te da njegova supruga sama podiže njihova tri sina. “U ovih 5 godina oni niti jednom kao obitelj nisu bili zajedno jer supruga u posjet ocu zbog teške financijske situacije može povesti samo jedno dijete, a ostala čekaju da se majka vrati.” Istaknula je kako su tražili da im  se kao humanitarnoj udruzi omogući posjet  branitelju Mariću, međutim to im je odbijeno te su se potom obratili i svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. “Gđa. Petir je odgovorila na našu molbu i podigla taj slučaj na europsku razinu, a ovdje želim poručiti da nećemo odustati i da ćemo i dalje tražiti i naći načina da posjetimo V.Marića.”

Gosp. Mladen Pavković istaknuo je da je u ovom slučaju riječ o političkoj igri koja se lomi preko leđa jednog čovjeka i pozvao hrvatske vlasti da učine sve da mu pomognu. “Veljko Marić javlja mi se telefonom kad može, ali najviše ga muči to što misli da je zaboravljen. Mi o njegovom slučaju moramo govoriti, jer je, da citiram Vladu Gotovca: “Vaša šutnja naša je smrt.”

Prošlog tjedna zastupnica Petir je na Pododboru za ljudska prava Europskog parlamenta postavila  pitanje o zabrani posjeta humanitarnoj organizaciji Bedem ljubavi 1991 čiji su predstavnici pokušali posjetiti gospodina Marića u zatvoru, ali su im srbijanske vlasti odbile pristup uz odgovor da samo članovi uže obitelji imaju to pravo. Petir je još zanimalo i postoji li mogućnost da ona zajedno s predstavnicima humanitarne organizacije Bedem ljubavi 1991 posjeti Veljka Marića u zatvoru te je zatražila informaciju na koji način je moguće dobiti odobrenje za posjet. Također, zastupnica Petir alarmirala je predstavnike Europskih institucija te prisutne predstavnike Srbije o sve lošijem zdravstvenom stanju gospodina Marića te je upozorila na grubo kršenje njegovih ljudskih prava.

DSCN3525Predstavnik Europske komisije, Uprave za proširenje, gospodin Simon Mordue obećao je istražiti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića putem predstavništva Europske komisije u Srbiji, a veleposlanik Republike Srbije pri Europskoj uniji gospodin Lopandić obećao je adresirati pitanje zastupnice Petir prema srbijanskoj vladi. “Obećali su istražiti slučaj Veljka Marića, a to će potaknuti srbijanske vlasti da mu osiguraju temeljna ljudska prava. Nadam se da će potaknuti i hrvatsku Vladu da konačno reagira i zaštiti svog državljanina.” izjavila je Petir. Što se tiče posjeta Veljku Mariću u zatvoru, Mordue je uputio zastupnicu Petir da kontaktira s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu kako bi putem njih dobila informaciju o tome kako dobiti dozvolu za posjet.

„Želim i ovim putem poručiti hrvatskom branitelju Veljku Mariću i njegovoj obitelji da nije zaboravljen i da sam se, koliko mogu kao zastupnica u Europskom parlamentu, na Pododboru za ljudska prava Europskog parlamenta zauzela za njega te postavila pitanje Europskoj komisiji i tražila odgovor srbijanske vlasti. Obzirom na njegovo narušeno zdravlje minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražim da se hrvatske vlasti zauzmu za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa EU, Hrvatska treba uložiti napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen, a mi ćemo kao europarlamentarci svakako tražiti da u izvješće o napretku Republike Srbije uđe i slučaj Veljka Marića jer dok taj slučaj postoji, Srbija sasvim sigurno ne udovoljava zahtjevima za članstvo, poručila je eurozastupnica Petir. Upozorivši da je ovih dana uhićen i hrvatski branitelj Mato Čondrić na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu, postavljamo pitanje tko je sljedeći?!

facebook komentari