Pratite nas

Razno

POZIVAMO VLADU REPUBLIKE HRVATSKE, VLADU REPUBLIKE SRBIJE I EUROPSKE INSTITUCIJE DA SE HRVATSKOM BRANITELJU VELJKU MARIĆU OSIGURAJU OSNOVNA LJUDSKA PRAVA I OMOGUĆE PRAVEDNO SUĐENJE

Objavljeno

na

U petak, 14. studenog 2014., hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je održala konferenciju za medije o teškom stanju hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se gotovo 5 godina nalazi u srpskom zatvoru. Na konferenciji za medije su uz Petir govorili i gđa. Ljerka Pavić, predsjednica humanitarne udruge Bedem ljubavi 1991, kojoj srbijanske vlasti nisu dopustile posjet gosp. Mariću te gosp. Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., koji je napisao i knjigu „Nisam kriv – Veljko Marić” u kojoj su, između ostalog, objavljena pisma Veljka Marića iz zatvora.

VeljkoMarić_UBPVPDR_625

Veljko Marić

Gđa. Ljerka Pavić upozorila je na teško materijalno stanje obitelji Veljka Marića te da njegova supruga sama podiže njihova tri sina. “U ovih 5 godina oni niti jednom kao obitelj nisu bili zajedno jer supruga u posjet ocu zbog teške financijske situacije može povesti samo jedno dijete, a ostala čekaju da se majka vrati.” Istaknula je kako su tražili da im  se kao humanitarnoj udruzi omogući posjet  branitelju Mariću, međutim to im je odbijeno te su se potom obratili i svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. “Gđa. Petir je odgovorila na našu molbu i podigla taj slučaj na europsku razinu, a ovdje želim poručiti da nećemo odustati i da ćemo i dalje tražiti i naći načina da posjetimo V.Marića.”

Gosp. Mladen Pavković istaknuo je da je u ovom slučaju riječ o političkoj igri koja se lomi preko leđa jednog čovjeka i pozvao hrvatske vlasti da učine sve da mu pomognu. “Veljko Marić javlja mi se telefonom kad može, ali najviše ga muči to što misli da je zaboravljen. Mi o njegovom slučaju moramo govoriti, jer je, da citiram Vladu Gotovca: “Vaša šutnja naša je smrt.”

Prošlog tjedna zastupnica Petir je na Pododboru za ljudska prava Europskog parlamenta postavila  pitanje o zabrani posjeta humanitarnoj organizaciji Bedem ljubavi 1991 čiji su predstavnici pokušali posjetiti gospodina Marića u zatvoru, ali su im srbijanske vlasti odbile pristup uz odgovor da samo članovi uže obitelji imaju to pravo. Petir je još zanimalo i postoji li mogućnost da ona zajedno s predstavnicima humanitarne organizacije Bedem ljubavi 1991 posjeti Veljka Marića u zatvoru te je zatražila informaciju na koji način je moguće dobiti odobrenje za posjet. Također, zastupnica Petir alarmirala je predstavnike Europskih institucija te prisutne predstavnike Srbije o sve lošijem zdravstvenom stanju gospodina Marića te je upozorila na grubo kršenje njegovih ljudskih prava.

DSCN3525Predstavnik Europske komisije, Uprave za proširenje, gospodin Simon Mordue obećao je istražiti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića putem predstavništva Europske komisije u Srbiji, a veleposlanik Republike Srbije pri Europskoj uniji gospodin Lopandić obećao je adresirati pitanje zastupnice Petir prema srbijanskoj vladi. “Obećali su istražiti slučaj Veljka Marića, a to će potaknuti srbijanske vlasti da mu osiguraju temeljna ljudska prava. Nadam se da će potaknuti i hrvatsku Vladu da konačno reagira i zaštiti svog državljanina.” izjavila je Petir. Što se tiče posjeta Veljku Mariću u zatvoru, Mordue je uputio zastupnicu Petir da kontaktira s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu kako bi putem njih dobila informaciju o tome kako dobiti dozvolu za posjet.

„Želim i ovim putem poručiti hrvatskom branitelju Veljku Mariću i njegovoj obitelji da nije zaboravljen i da sam se, koliko mogu kao zastupnica u Europskom parlamentu, na Pododboru za ljudska prava Europskog parlamenta zauzela za njega te postavila pitanje Europskoj komisiji i tražila odgovor srbijanske vlasti. Obzirom na njegovo narušeno zdravlje minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražim da se hrvatske vlasti zauzmu za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa EU, Hrvatska treba uložiti napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen, a mi ćemo kao europarlamentarci svakako tražiti da u izvješće o napretku Republike Srbije uđe i slučaj Veljka Marića jer dok taj slučaj postoji, Srbija sasvim sigurno ne udovoljava zahtjevima za članstvo, poručila je eurozastupnica Petir. Upozorivši da je ovih dana uhićen i hrvatski branitelj Mato Čondrić na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu, postavljamo pitanje tko je sljedeći?!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Razno

Donacija ribočuvarima za još bolje očuvanje prirode OBŽ-a

Objavljeno

na

Objavio

Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije donirala je osječkim ribočuvarima terensko vozilo koje će im olakšati čuvanje ribolovnog područja, ali i područja cjelokupnog regionalnog parka o kojem brine ta javna ustanova.

Novim zakonom koji stupa na snagu s prvim danom 2021. godine, Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije počinje tješnju suradnju s ribočuvarskom službom Šporsko ribolovne zajednice Osijek koja ima 10 pripadnika, volontera, na Dravi, i dvojicu na području Dunava. Dunavski ribočuvari od slijedeće godine osim ribiča moći će kontrolirati ulov i gospodarskih ribara.

Davor Mikulić ravnatelj javne ustanove zaštitu prirode Osječko – baranjske županije rekao je nakon predaje terenskog vozila ribočuvarima kako su obnovom svog voznog parka došli u prigodu donirati vozilo Zajednici športskih ribolovnih društava Osijek i njihovoj ribočuvarskoj službi koja će biti dio službe čuvara prirode. Naime, novi zakon donosi obvezu i čuvarske službe te javne ustanove koja brine o području Regionalnog parka i Parka prirode ekološke mreže Natura 2000.

„Zajedničkom uspostavom nadzora na cijelom ribolovnom području, vozilima na kopnu i skorom nabavom plovila, naša i ribočuvarska služba lakše će i na kopnu, i na vodi, provoditi Zakon o slatkovodnom ribarstvu i Zakon o zaštiti prirode. Ribočuvari će nam biti od izuzetnog značaja jer imaju puno više iskustva pa će i nadzor i sankcioniranje počinitelja biti puno učinkovitije.”, rekao je Mikulić

Igor Lončar, predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek uvjeren je kako će ta suradnja donijeti još učinkovitije spriječavanje korištenja neovlaštenih alata u ribolovu, a sama činjenica da će ribočuvari moći kontrolirati gospodarski ribolov i u plovilima, smanjit će nekontrolirani izlov ribe.

„Vrške, struja, plin, mreža, haklanje (korištenje trokuke s laganim olovom i nasumično potezanje) i druga nedozvoljena sredstva izlova ribe lakše ćemo kontrolirati, a i novi zakon donosi promjene u gospodarskom ribolovu kako bi se što više očuvao riblji fond. Primjerice prošle godine smo spalili 3 kilometra mreža kojima se neovlašteno pregrađuju rukavci i izlovljava riba, čak i u vrijeme lovostaja.”, rekao je Lončar, piše HRT radio Osijek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razno

Domovinski pokret Miroslava Škore okrenuo vola u Gornjoj Dubravi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: direktno.hr

Kod kružnog toka u Granešini u zagrebačkoj Dubravi Domovinski pokret krenuo je u predizbornu kampanju. Iz te je četvrti, podsjetimo, na  prve višestranačke izbore krenuo i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, piše Direktno.hr

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro sa svojim je pristašama uz zvukove tamburice u nedjelju predao izbornu listu DIP-u s kojom će izići na parlamentarne izbore 5. srpnja.

Tom je prilikom najavio da njegova stranka neće više biti treća opcija u Hrvatskoj, već jedina nakon izbora i poručio svojim oponentima ” a posebice svim političkim protivnicima koji šalju poruke da se ja bojim njih, sučeljavanja ili razgovora s njima: pozivam vas da izaberete stadion, sportsku dvoranu ili bilo što u ovoj Hrvatskoj da se nađemo i da razgovaramo pred narodom!”

Kako portal Direktno doznaje, nakon Markovog trga, Škorina ekipa zaputila se u zagrebačku Dubravu na feštu koja je organizirala mladež Domovinskog pokreta. Na proslavi se za goste okrenuo vol na ražnju i svirali tamburaši, a među 300-tinjak uzvanika bili su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te Igor Peternel dok je Miroslav Škoro došao na slavlje uz zvukove njegove pjesme ‘Sude mi’.

DPMŠ predaje kandidacijske liste DIP-u – Došli su i tamburaši

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari