Pratite nas

Iz Svijeta

Pozivima svjetskih državnika na slogu i okretanje budućnosti svijet ušao u 2019.

Objavljeno

na

Foto: EPA

Pozivima svjetskih državnika na slogu i okretanje budućnosti svijet je dočekao 2019. koju će najvjerojatnije pratiti porast “nacionalizma i populizma”, sve veća zabrinutost za klimu, a u Europi izazov Brexita i kriza “žutih prsluka” u Francuskoj.

Predsjednik Emmanuel Macron u svojem novogodišnjem govoru pozvao je Francuze da se prestanu “omalovažavati i pretvarati da je Francuska zemlja u kojoj ne postoji solidarnost i u kojoj treba sve više trošiti”.

Gnjev (“žutih prsluka” – koje nije izrijekom spomenuo) ponajprije pokazuje da “nismo ravnodušni”, rekao je francuski predsjednik. Usto je najavio da će “za nekoliko dana” uputiti pismo građanima u kojemu će iznijeti smjernice velike “nacionalne rasprave”.

Britanska premijerka Theresa May u novogodišnjem obraćanju pozvala je parlament da podupre njezin dogovor o Brexitu kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo “ući u novu etapu” i “okrenuti se budućnosti” nakon razdruživanja zemlje od Europske unije.

U Ateni je premijer Aleksis Cipras obećao da će “2019. biti godina preporoda naše zemlje”.

Američki predsjednik Donald Trump Novu godinu sugrađanima je čestitao videoporukom na Twitteru u kojoj je, ozbiljna lica i gromkim glasom rekao: – Dok ja radim u Bijeloj kući, vi idete na večerašnji doček, ali ne zavidim vam. Dobro se zabavite, imat ćemo dobru godinu. Jako dobru godinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskoj je poruci pozvao građane da svi zajedno rade kako bi “popravili standard i kvalitetu života i kako bi svi građani u Rusiji osjetili pozitivne promjene u godini koja počinje”.

Kineski predsjednik Xi Jinping je dočekao 2019. obećavši da će ići u “ritmu reforma” i “uvijek iznova” otvarati Kinu prema ostatku svijeta.

Kancelarka Angela Merkel poručila je da je u interesu Njemačke da preuzme veću odgovornost na međunarodnoj razini u vrijeme kad se multilateralizam redovito napada. U uobičajenom novogodišnjem govoru Merkel je ustvrdila da su nekadašnja čvrsta načela međunarodne suradnje stavljena na kušnju i da Njemačka mora “odlučno nastaviti dalje, argumentirano raspravljati i boriti se za svoja uvjerenja”.

Sjevernokorejski vođa nije bio toliko pomirljiv. – Sjeverna Koreja mogla bi razmisliti o promjeni stajališta ako Sjedinjene Države nastave sankcije zbog njezina nuklearnog programa, rekao je Kim Jong-un u novogodišnjoj čestitki, zatraživši prekid zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

 

Svijet vatrometima i proslavama na otvorenom dočekao 2019.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Angela Merkel: Cilj nam je štetu od brexita svesti na najmanju moguću mjeru

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u srijedu žaljenje zbog britanskog odbijanja sporazuma o Brexitu, ali je odbacila daljnje pregovaranje o ovom dokumentu.

“Mi sada želimo smanjiti nastalu štetu, a šteta će u svakom slučaju nastati izlaskom Velike Britanije, na najmanju moguću mjeru. Zato ćemo i dalje tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije”, rekla je njemačka kancelarka u srijedu uoči sastanka Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Ona je međutim, kako javlja agencija Reuters, odbacile mogućnost novih progovora o sadržaju sporazuma o Brexitu.

“Kancelarka je istodobno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije”, kazao je za Reuters neimenovani izvor.

Njemačka vlada je međutim spremna i na neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) je britanskoj premijerki Theresi May poručila da je “sada na njoj red da nam kaže kako dalje”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručio je Britancima da što je prije moguće daju do znanja koji su sljedeći koraci.

“Vrijeme za igre je iza nas”, rekao je Maas za javni servis Deutschlandfunk.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) upozorio je na posljedice kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

“Svi bi bili gubitnici a posebice Britanci. To bi se negativno odrazilo na blagostanje, radna mjesta i stabilnost“, rekao je Altmeier za javni servis ZDF.

(Hina)

 

Zastupnici odbacili sporazum o brexitu premijerke May

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Nova migrantska povorka pošla iz Hondurasa, Trump opet poziva na izgradnju zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Nova migrantska povorka sa šestotinjak ljudi pošla je sa sjevera Hondurasa, pišu  mjesna glasila, a američki predsjednik Donald Trump iskoristio je to kako bi još jednom pozvao demokrate da odobre financiranje zida na granici.

Migranti su pošli iz San Pedra Sule pješice i minibusevima u ponedjeljak poslijepodne. Planiraju kroz Gvatemalu doći u Meksiko u nadi da će odatle ući u Sjedinjene Države.

Migranti koji bježe od siromaštva i kriminala objavili su na društvenim mrežama da su se uputili pod motom: “U Hondurasu nas ubijaju”.

Čelnici meksičkog imigracijskog ureda rekli su da se migranti moraju registrirati u Hondurasu prije nego dođu u Meksiko.

“Nova velika karavana se iz Hondurasa uputila prema našoj južnoj granici. Recite Nancy i Chucku da ih dron koji leti uokolo neće zaustaviti”, objavio je Trump na Twitteru smjerajući na demokratske čelnike u Kongresu Nancy Pelosi i na Chucka Schumera.

“Samo će zid biti učinkovit, nastavio je predsjednik. Samo će zid ili čelična ograda zajamčiti sigurnost našoj zemlji! Prestanite igrati političke igre i prekinite blokadu rada savezne vlade!”

Djelomični prekid rada američke savezne vlade koji je posljedica spora zbog Trumpova zahtjeva da se izgradnja zida na američko-meksičkoj granici financira milijardama dolara, ušao je u utorak u 25. dan.

Oko 2.000 migranata trenutačno čeka u meksičkom pograničnom gradu Tijuani na ulazak u SAD.

(Hina)

 

Trump na granici s Meksikom: ‘Nema ničega boljeg od zida’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari